Δείτε ποιοι γιατροί συμμετέχουν στο πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας του Νοσοκομείου Βέροιας
Καλωσήλθατε στη νέα μας ηλεκτρονική σελίδα. To Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), πρωτολειτούργησε το 1981, είναι μια αποκεντρωμένη μεγάλη μονάδα και βρίσκεται στη Βέροια, δίπλα απο το Άλσος Παπάγου, πλησίον της Εγνατίας οδού και διαθέτει 206 κλίνες.
Προσφέρει της υπηρεσίες του, σ'όλους τους κατοίκους του Νομού Ημαθίας, στους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που εργάζονονται στον εύφορο κάμπο του Νομού, καθώς και στους διερχόμενους απο την Εγνατία Οδό.
Αποτελεί σήμερα μια σύγχρονη πρόταση, στην αντιμετώπιση των αναγκών του πολίτη στα θέματα υγείας.
Για ραντεβού με τους ανωτέρω ιατρούς, οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν στο τηλέφωνο των Ραντεβού του Νοσοκομείου: 23313 51400.
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, καλείτε στο Γραφείο Πληροφοριών του Γενικού, στο τηλέφωνο: 23313 51210.
Για ραντεβού με τους ανωτέρω ιατρούς, οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν στο τηλέφωνο των Ραντεβού του Νοσοκομείου: 23313 51400.
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, καλείτε στο Γραφείο Πληροφοριών του Γενικού, στο τηλέφωνο: 23313 51210.
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες, καλείτε στο Γραφείο Πληροφοριών του Γενικού, στο τηλέφωνο: 23313 51210.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετάβαση από τον ΕΟΠYΥ στο ΠΕΔΥ
Με βάση το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας εφεξής ο ΕΟΠΥΥ περιορίζεται αποκλειστικά σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα υγείας, καταργώντας τις παροχές υγείας, ενώ το ΠΕΔΥ θα αποτελεί την υγειονομική ομπρέλα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας με καθολική πρόσβαση όλων στις δομές του.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ΠΕΔΥ, την Τετάρτη 19 Μαρτίου παύει η διαθεσιμότητα για όλους τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ που θα πρέπει να παρουσιαστούν στις θέσεις τους με βάση τις σχετικές δηλώσεις που έχουν κάνει.Την Πέμπτη 20 Μαρτίου τα πολυιατρεία και γενικά οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ θα ανοίξουν και πάλι τόσο για τους ασφαλισμενους του ΕΟΠΥΥ όσο και για όλους όσοι είναι ανασφάλιστοι και χρειάζονται περίθαλψη. Οι μονάδες θα ανοίξουν υπό την ομπρέλα του ΠΕΔΥ με όσους γιατρούς επέλεξαν να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους και να απασχοληθούν αποκλειστικά στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.Επί συνόλου 4.998 επαγγελματιών υγείας του “παλιού” ΕΟΠΥΥ είχαν υποβληθεί 2.319 αιτήσεις από γιατρούς που δήλωσαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στον νέο φορέα ως εργαζόμενοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.Οι γιατροί αυτοί υποχρεούνται μέσα στους επόμενους δύο μήνες να προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα ότι έχουν κλείσει τα ιδιωτικά ιατρεία που μέχρι τώρα διατηρούσαν.Εκτός ΠΕΔΥ επέλεξαν να μείνουν 2.679 γιατροί οι οποίοι διατηρούν ωστόσο το δικαίωμα να συμβληθούν με τον Οργανισμό ως ιδιώτες προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ανάγκες των ασφαλισμένων.
Νηστεία: Καλύψτε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά
Η νηστεία αποτελεί μια από τις πρωταρχικές αρχές των περισσότερων θρησκειών στο κόσμο. Στην ελληνική ορθόδοξη νηστεία οι χριστιανοί απέχουν από τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιες ημέρες το ελαιόλαδο. Ακολουθείται δηλαδή μια χορτοφαγική δίαιτα με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη μεσογειακή διατροφή η οποία έχει συσχετιστεί με τη πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου αλλά και χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας από πλήθος μελετών.
Ποιες είναι όμως οι θετικές και ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις της ορθόδοξης νηστείας στον ανθρώπινο οργανισμό? Υπάρχουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών από τον αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφών? Και αν ναι, υπάρχουν τρόφιμα που έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν τα συστατικά αυτά κατά τη διάρκεια της νηστείας?
Τα πλεονεκτήματα της νηστείας
Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα κατά τις περιόδους νηστείας έχει παρατηρηθεί μειωμένη λήψη του ολικού λίπους και αύξηση φυτικών ινών με αποτέλεσμα τη μείωση των λιπιδίων του αίματος όπως η LDL-χοληστερόλη και των τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία αναφορικά με απώλεια κιλών (μείωση ΔΜΣ) και τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν πως οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους κρεατοφάγους, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο υψηλό αίσθημα κορεσμού από την αυξημένη λήψη φυτικών ινών και την πρόσληψη σημαντικών συστατικών που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο αντίστοιχα.
Μπορεί να καλυφθεί η πρόσληψη πρωτεΐνης σε περιόδους νηστείας;
Δικαιολογημένα είναι η πιο συχνή ερώτηση από κάποιον που αποφασίζει να ακολουθήσει την ορθόδοξη νηστεία για πολλές ημέρες. Ο αποκλεισμός του κρέατος συχνά δίνει την εντύπωση ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης θα είναι ελλιπής. Εκτός από τα θαλασσινά και τα σαλιγκάρια που περιέχουν υψηλής αξίας πρωτεΐνη, τρόφιμα όπως όσπρια, ξηροί καρποί και προϊόντα σόγιας περιέχουν φυτική πρωτεΐνη η οποία όμως είναι χαμηλότερης βιολογικής αξίας από τη ζωική. Ωστόσο οι φυτικές πρωτεΐνες αν συνδυαστούν έξυπνα μεταξύ τους μπορούν να αποδώσουν μια πρωτεΐνη αντίστοιχη με αυτήν του κρέατος.
Μερικοί συνδυασμοί είναι:
• Όσπρια με ρύζι ή άλλα δημητριακά
• Όσπρια με θαλασσινά
• Ρόφημα σόγιας με δημητριακά
Υπάρχει μείωση της απορρόφησης σιδήρου κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Από μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει τέτοια διαπίστωση. Πολλά νηστίσιμα τρόφιμα όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος όμως δεν απορροφάται σε ικανοποιητικό βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, με έξυπνους συνδυασμούς μπορούμε να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου.
Μερικοί συνδυασμοί είναι:
• Η βιταμίνη C βοηθάει την απορρόφηση του σιδήρου. Προσθέστε βιταμίνη C στα όσπρια όπως οι φακές πχ. λεμόνι ή πιπεριά.
• Το β – καροτένιο βοηθάει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου. Προσθέστε β – καροτένιο στα όσπρια πχ. καρότο.
• Το ασβέστιο και οι τανίνες εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Μη καταναλώνετε γαλακτοκομικά (πχ. τυρί ή φέτα με όσπρια) και τσάι, κόκκινο κρασί ή καφέ μαζί με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο, αλλά φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε τα παραπάνω τρόφιμα σε διαφορετικά γεύματα.
Υπάρχει μείωση ασβεστίου; Χωρίς γαλακτοκομικά καλύπτεται η πρόσληψη του;
Συνήθως υπάρχει μικρή μείωση ασβεστίου όταν αποκλειστεί εντελώς η ομάδα των γαλακτοκομικών. Ευαίσθητες ομάδες όπως άτομα με οστεοπόρωση, παιδιά, εγκυμονούσες και θηλάζουσες καλύτερα να μην αποκλείουν εντελώς αυτή την ομάδα. Ωστόσο υπάρχουν τροφές πέραν των γαλακτοκομικών που περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ασβεστίου όπως σπανάκι, αποξηραμένα σύκα, ταχίνι, λευκά φασόλια, ροφήματα ή επιδόρπια σόγιας, τόφου και σαλιγκάρια.
Η νηστεία δεν περιορίζεται απλά στην αποχή κάποιων τροφών αλλά είναι ταυτόχρονα πνευματική άσκηση που μας καλλιεργεί την εγκράτεια μειώνοντας το αίσθημα καταναλωτισμού. Οι Έλληνες ολοένα και περισσότερο αντικαθιστούν φρούτα και λαχανικά με επεξεργασμένα τρόφιμα και υιοθετούν ένα δυτικό μοντέλο διατροφής. Η νηστεία δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να θυμηθούμε ξανά τη διατροφή των παππούδων μας, η οποία έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο τη μεσογειακή διατροφή.
Πηγή: www.nutrimed.gr
Τα «κακά» λιπαρά της διατροφής μας
Η «διττή φύση» των λιπαρών είναι πλέον γνωστή. Υπάρχουν λιπαρά όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, τα οποία όταν καταναλώνονται με μέτρο προάγουν την υγεία μας, καθώς και άλλα που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις. Ποια είναι αλήθεια τα «κακά» λιπαρά της διατροφής μας, που θα τα συναντήσετε και πώς μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους;
Τα κορεσμένα λιπαρά
Είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και τα συναντάμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως τα κόκκινα κρέατα, τα πλήρη γαλακτοκομικά, το ζωικό βούτυρο, τα αλλαντικά, ενώ βρίσκονται επίσης σε διάφορα γλυκά, σφολιατοειδή και τηγανητά τρόφιμα. Ωστόσο, υπάρχουν και φυτικές τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας. Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι θερμίδες που προέρχονται από τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 7-10% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, καθώς η αυξημένη κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αύξηση της κακής (LDL) χοληστερόλης και έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα trans (υδρογονωμένα) λιπαρά
Η αυξημένη κατανάλωσή τους σχετίζεται όχι μόνο με αύξηση της κακής (LDL) χοληστερόλης, αλλά και με μείωση της καλής (HDL) χοληστερόλης. Τα trans λιπαρά δημιουργούνται, συνήθως, κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής διεργασίας (υδρογόνωση) και σε θερμοκρασία δωματίου βρίσκονται σε στερεή μορφή. Τα συναντάμε, κυρίως, σε γλυκά, προτηγανισμένα τρόφιμα και αλλαντικά, ενώ μικρές ποσότητες υπάρχουν εκ φύσεως, σε ορισμένα κρέατα και προϊόντα τους. Μάλιστα, καθότι συστήνεται η κατανάλωση των trans λιπαρών να μην ξεπερνά το 1-2% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, πολλές εταιρείες τροφίμων έχουν καταφέρει να μειώσουν την περιεκτικότητα ή να «απαλλάξουν» πλήρως προϊόντα τους, όπως οι μαλακές μαργαρίνες, τα μπισκότα και τα κράκερ από τα υδρογονωμένα λίπη. Παράλληλα, επιβάλλεται σε όλες τις βιομηχανίες τροφίμων να αναγράφεται η περιεκτικότητα των τροφίμων σε trans λιπαρά.
«Κακά» λιπαρά; Βγάλτε τα Knock out…
Αρκούν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, προκειμένου να μειώσετε την πρόσληψη «κακών», κορεσμένων και trans λιπαρών:
• Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στη μία φορά την εβδομάδα ή τις δέκα ημέρες. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας τα πιο άπαχα κομμάτια, προτιμήστε κομμάτια μοσχαριού όπως το φιλέτο, το στρογγυλό, το ψαρονέφρι και αφαιρέστε το ορατό λίπος, ιδανικά πριν το μαγείρεμα.
• Προτιμήστε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.
• Προτιμήστε το βράσιμο, το ψήσιμο ή τον ατμό, κατά το μαγείρεμα. Αποφύγετε το τηγάνισμα και χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο στις μαγειρικές σας παρασκευές.
• Χρησιμοποιήστε κάποια μαλακή μαργαρίνη πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για επάλειψη ή και για την παρασκευή κάποιων γλυκών, αντικαθιστώντας το ζωικό βούτυρο.
• Αποφύγετε τους «gourmet» καφέδες, πλούσιους σε πλήρες γάλα και Σαντιγύ. Προτιμήστε έναν απλό καφέ (ελληνικό, στιγμιαίο), χωρίς προσθήκη γάλακτος ή με ημιαποβουτυρωμένο γάλα.
• Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων ώστε να μπορείτε να αναγνωρίζετε ποια τρόφιμα είναι υψηλά σε κορεσμένο λίπος.
• Αντικαταστήστε το κρέας με όσπρια ή λαχανικά. Για παράδειγμα μπορείτε να βάλε καρότο και κολοκυθάκια στον κιμά σας, ή αντί για κιμά στα μακαρόνια να προσθέσετε μια σάλτσα με φακές.
• Αποφύγετε τα fast food ή κάντε πιο «άπαχες» επιλογές (π.χ. καλαμάκι κοτόπουλο με πίτα αλάδωτη και λαχανικά, αντί για σουβλάκι με πατάτες τηγανητές, γύρο και μαγιονέζα). Εναλλακτικά, φτιάξτε το δικό σας σπιτικό fast food!
Πηγή: www.nutrimed.gr
No comments:
Post a Comment