Monday, October 04, 2021

"Η ευτυχία δημιουργεί φίλους ενώ η δυστυχία τους δοκιμάζει " ΠΟΠΛΙΟΣ ΣΥΡΟΣ

  

❤"Η ευτυχία δημιουργεί φίλους ενώ η δυστυχία τους δοκιμάζει "❤ 

ΠΟΠΛΙΟΣ ΣΥΡΟΣ

Πράγματι  πολύ  σοφά και ανθρώπινα λόγια .

Πόσοι φίλοι δεν αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων,  πόσοι δεν μας άφησαν μόνους και αβοήθητος στη θλίψη μας και στην αγωνία μας κι άλλες φορές , πόσο εύκολα ήρθαν κοντά μας, όταν το σπίτι μας πλημμύριζε από χαρά και ευτυχία! 

Οι φίλοι μας πρέπει να είναι ειλικρινείς, αυθόρμητοι και να έχουν αλληλοκατανόηση..

Να έχουν τη διάθεση να νιώσουν  μαζί μας τη χαρά και τη λύπη,  να μας συμπαρασταθούν  στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. 

Αν πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος που επιδιώκουμε τη φιλία του μπορεί να σταθεί δίπλα μας σε κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής μας , αν πιστεύουμε ότι μπορεί να θυσιάσει μέρος από την προσωπική του ευτυχία για χατίρι της δικής μας πιθανής δυστυχίας , τότε  μπορεί να προχωρήσει σε μια σχέση που θα τον καταξιώνει σαν άνθρωπο. 

Όμως μην ξεχνάμε ότι οι φίλοι μας  πρέπει να έχουν το θάρρος να λένε τη γνώμη τους, ακόμα κι αν αυτή μας δυσαρεστεί . 

Ο καλός φίλος πρέπει να προσπαθεί να μας τελειοποιήσει σαν άτομα, να στεριώσει την αγάπη του για μας σε θεμέλια γερά, πάνω στην αλήθεια, στην ειλικρίνεια, στον αμοιβαίο σεβασμό.  

Ο καλός φίλος δεν προσπαθεί να μας κολακεύσει με ψεύτικες διαχυσεις, αλλά εκφράζεται με τις πράξεις του. 

Πρέπει να διαλέγουμε τους φίλους μας με προσοχή χωρίς επιπολαιότητα , με ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας και στους άλλους.  

Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι δεν θα αναζητήσουμε στο πρόσωπό του φίλου μας έναν άνθρωπο " κατ' εικόνα και ομοίωση " δική μας , αλλά έναν άνθρωπο με αυτοτέλεια και ανεξαρτησία .

 Να είμαστε έτοιμοι ν' αντιμετωπίσουμε ακόμη και  τα ελαττώματά του, αρκεί να μην επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση μας και πάντα  με στόχο την τελειοποίηση του εαυτού μας και του φίλου μας ως ανθρώπων, μέσα σε κλίμα απόλυτης κατανόησης και πραγματικής  φιλίας .

Να κάνεις φίλους όχι τους φαύλους, αλλά τους άριστους και να ζητάς ν' ακούς από φίλους όχι  μόνο τα ευχάριστα αλλά και  τα αληθινά! 

 "Η φιλία μοιάζει σαν τα παλιά βιβλία που τα κάνει πολύτιμα ο χρόνος " 

ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ. 

" Μην βιάζεσαι ν' αποκτήσεις φίλους και, όσους αποκτήσεις μην βιάζεσαι να τους διώξεις " ΣΟΛΩΝ