Thursday, March 15, 2018

ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ


Οι ομορφιές της Ημαθίας 
Οι εικόνες του βίντεο προέρχονται κατά σειρά από: 1)Τον Αλιάκμονα 2) Την περιοχή της Καλλίπετρας 3) Τη Ραχιά της Βέροιας 4) Τον Όλυμπο 5) Την περιοχή 3-5 πηγάδια Νάουσας 6) Ηλιοβασίλεμα: Από Πιέρια από Αλιάκμονα και από Βέροια 7) Βραδινές εικόνες από την περιοχή με τις ανεμογεννήτριες

Το βίντεο αυτό προικισμένο με ασύγκριτη φυσική ομορφιά επιμελήθηκε ο κ. Γιώργος Κωτσάκης συνταξιούχος εκπαιδευτικός μαθηματικών από τη Βέροια .

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα  πιο όμορφα φυσικά πολύχρωμα τοπία, από διάφορα σημεία της Ημαθίας, να θαυμάσουμε την ομορφιά της φύσης της ,  την Ιστορία της, το πολιτισμό της και την κουλτούρα της. 

ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

1)Ο Αλιάκμονας.


Το ποτάμι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνομα του. Το όνομα Αλιάκμονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακμών (αμόνι)
 Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία ο Αλιάκμονας ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, που είχε γεννηθεί από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Ο Ωκεανός ήταν ένας τεράστιος ποταμός που περιέβαλλε τη γη από παντού. Η δε Τηθύς ήταν μία από τις Τιτανίδες, κόρη του Ουρανού και της Γης. Υπάρχει και άλλη εκδοχή κατά την οποία πατέρας του Αλιάκμονα ήταν ο βασιλιάς της Θράκης, ο Παλαιστίνος και μητέρα του η Πιερίδα, που ήταν μία από τις εννιά θνητές κόρες του βασιλιά της Πιερίας, Πίερου και της Ευδίππης.
Ο Παλαιστίνος αγαπούσε πολύ το γιο του, τον Αλιάκμονα. Όταν έμαθε το φόνο του (Αλιάκμονα) σε κάποια μάχη, έπεσε στον ποταμό Κονασό που μετονομάστηκε Παλαιστίνος (σήμερα Στρυμόνας). Ακόμα, υπάρχει μια αρχαία παράδοση που λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα, άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλίνιου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: "Ωσαύτως εν Μακεδονία, όσοι θέλουσι να έχωσι πρόβατα λευκά άγουσιν εις τον Αλιάκμονα, όσοι δε μέλανα εις τον Αξιόν".
Ακόμα, ο Αλιάκμονας συνδέθηκε με τις επαναστάσεις στη Μακεδονία(1821), όπως με το Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), την απελευθέρωση της Βέροιας (1912) από τον τουρκικό ζυγό, και με την αντίσταση (1941-1944) κατά των δυνάμεων κατοχής (Γερμανών - Ιταλών).
Πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του, κοντά στην Αγία Βαρβάρα (χωριό), στα μέσα της δεκαετίας του 1950, δεν είχε σταθερή (πεδινή) κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Νωπή παραμένει στη μνήμη των παλιότερων κατοίκων της περιοχής (Βέροιας, Αλεξάνδρειας) η καταστρεπτική του μανία κατά το Δεκέμβριο του 1935.Ο Αλιάκμονας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με μήκος 297 km και μέση ετήσια απορροή 2,03 * 109 m3. Διαρρέει τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο, κοντά στην παραλία της νέας Αγαθούπολης. Η λεκάνη απορροής του φθάνει τα 6.016 km2. Δαμασμένος πλέον, εδώ και δεκαετίες, με φράγματα και με διάφορα εγγειοβελτιωτικά έργα, αρδεύει, με τα καθαρά νερά του, το σύνολο σχεδόν του ημαθιώτικου κάμπου. Ακόμα, μετά υδροηλεκτρικά έργα που έγιναν στις κοίτες του, έχει καταστεί ένας οικονομικός συντελεστής της χώρας μας. Υπολογίζεται, ότι με την ολοκλήρωση και των τελευταίων προγραμματισμένων έργων, τα νερά του Αλιάκμονα θα αρδεύουν 1.300.000 στρέμματα.
    Τα φράγματα που έχουν κατασκευαστεί στον Αλιάκμονα είναι τα εξής: Σφηκιά, Πολύφυτο, Ασώματα και Αγία Βαρβάρα.
Αν βρεθείτε στην πόλη καλοκαίρι, βάλτε στο πρόγραμμά σας και το Φεστιβάλ Αλιάκμονα που πραγματοποιείται 5 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο, δίπλα σε φράγμα του ποταμού Αλιάκμονα, κάθε Ιούλιο. Στο τετραήμερο φεστιβάλ πραγματοποιούνται συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες ενώ παρέχεται και η δυνατότητα κατασκήνωσης για όσους θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη φύση της περιοχής. περισσότερα εδώ

2)Η περιοχή της Καλλίπετρας

Εκεί υπάρχει η Ιερά μονή της Παναγίας Καλλίπετρας

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ .



Η Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας είναι αντρικό μοναστήρι χτισμένη στην αριστερή πλευρά του Αλιάκμονα Ποταμού, στους πρόποδες του Όρους Βέρμιο στον Νομό Ημαθίας. Απέχει 10 χλμ. από την πόλη της Βέροιας και 6 χλμ από την Ράχη Ημαθίας

Η Μονή βρίσκεται σε ένα πανέμορφο και γαλήνιο τοπίο. Ο ποταμός Αλιάκμονας σε αυτό το σημείο σχηματίζει λίμνη ανάμεσα από το φράγμα Ασωμάτων, που βρίσκεται 3 χλμ. πιο κάτω και το φράγμα Σφηκιά, 7 χλμ. περίπου πιο πίσω. Σε μικρή απόσταση από την Μονή είναι η όχθη αυτής της λίμνης. Κοντά στην όχθη ο επισκέπτης θα πρέπει να είναι προσεχτικός και να ακολουθεί τις οδηγίες της προειδοποιητικής πινακίδας που βρίσκεται στο πάρκινγκ της Μονής. 

Η ιστορία της Μονής ξεκινάει το 1100 μ.Χ., καταστράφηκε το 1433, το 1770, το 1822 ολοκληρωτικά, το 1907 κατά τον Μακεδονικό Αγώνα κατακρεουργήθηκαν οι μοναχοί από Ρουμάνους κομιτατζήδες και η τελευταία καταστροφή ήταν το 1941 όταν ένας βοσκός την πυρπόλησε για να μην γίνει επάνδρωση της Μονής. Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα φιλοξενούνταν τα Ελληνικά αντάρτικα σώματα και περιθάλπονταν οι τραυματίες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο imkallipetras.gr .
Η πρόσβαση στην Μονή είναι εύκολη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, το τελευταίο χωριό που θα συναντήσετε είναι η Ράχη Ημαθίας, μετά με προσοχή στις πινακίδες μέσα στο χωριό για να βρείτε την τελική κατεύθυνση. Οι χάρτες της google θα σας πάνε από χωματόδρομο, αυτός ήταν ο παλιός δρόμος και δεν είναι καλά συντηρημένος, θα πρέπει να βρίσκεστε σε άσφαλτο (το σημείο που θα πρέπει να πάτε ευθεία είναι εδώ). Συντεταγμένες : 40°27'21.0"N 22°13'23.9"E (Google map 40.455829, 22.223304)
Υψόμετρο : 175 μ.
Τιμάται στο Γενέσιο της Θεοτόκου και η ονομασία «Καλλίπετρα» (όμορφη πέτρα) προέρχεται από τον βράχινο όγκο που την σκιάζει (στα Τουρκικά «Τζαμάλα»). Αποτελεί ένα από τα παλιά μοναστήρια, μέ παλαιότερη πληροφορία ύπαρξης προ του 1100. Το μοναστήρι γνώρισε μεγάλη άνθιση μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. μάλιστα στα μέσα του αριθμούσε 37 μοναχούς.
Το 1822 καταστράφηκε ολοσχερώς και κατά την καταστροφή εκείνη εκτελέσθησαν δια αποκεφαλισμού οι μοναχοί. Το 1907, στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, επειδή η Μονή βοηθούσε την Ελληνική πλευρά, εκτελέσθηκε ο προηγούμενος της Μονής παπα-Σταύρος και ο συνοδός του, καθώς και ο Ηγούμενος Ιγνάτιος με τον συνοδό του δια διαμελισμού. Το 1941 ένας επίδοξος βοσκός έκαψε τα σημαντικής αξίας διασωθέντα κτίρια και την εκκλησία. Σώζεται από την εποχή εκείνη μόνον το οστεοφυλάκιο με λείψανα περίπου 120 μοναχών. Η Μονή πρόσφατα ανακαινίστηκε και λειτουργεί.

3) Η Ραχιά της Βέροιας


Στους πρόποδες του Όρους Βέρμιο και λίγα χιλιόμετρα από την Βέροια βρίσκεται η Ράχη Ημαθίας, άλλη ονομασία είναι Ραχιά και θα δείτε ακόμη πινακίδες, όταν επισκεφτείτε το χωριό να γράφουν αυτή την ονομασία.
Μεγάλο μέρος των κατοίκων κατάγεται από την Σάντα του Πόντου.Στην Ράχη Ημαθίας ανήκει διοικητικά η Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας, που βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό μέρος δίπλα στον ποταμό Αλιάκμονα.Συντεταγμένες : 40°29'05.1"N 22°12'51.2"E (Google map 40.484750, 22.214226)Υψόμετρο : 400 μ.Στις αρχές του 19ου αι. το χωριό ονομαζόταν Ριάχοβο και εκατοικείτο απο αρκετές οικογένειες γηγενών ελληνόφωνων Μακεδόνων.Μετά την αποτυχία της επανάστασης της Νάουσας το 1822 το χωριό καταστράφηκε απο τις όρδες του Λουμπούτ πασά και όσοι από τους κατοίκους του γλίτωσαν απο το θάνατο,κατέφυγαν σε ορεινούς και απόμακρους οικισμούς της περιοχής,για να επιστρέψουν (ένα μικρό μέρος τους) μόλις το 1891.Το 1916 οι Γάλλοι τοπογράφησαν το χωριό και τον επόμενο χρόνο άρχισε η κατασκευή των πρώτων σπιτιών του "Εποικισμού" ενόψει της εγκατάστασης Ποντίων προσφυγών απο το Κάρς της Ρωσίας,που είχαν αρχίσει την περίοδο αυτή να εγκαθίστανται στην Ελλάδα.Πραγματικά το 1919 στις 16 υπάρχουσες οικογένειες των γηγενών προστέθηκαν 25 οικογένειες "Καρσλήδων",που μετά παραμονή τριών χρόνων αναχώρησαν (εκτός απο 4 οικογένειες που παρέμειναν) για την περιοχή της Πτολεμαϊδας. Στις αρχές του 1924 εγκαταστάθηκαν στη Ραχιά 7 οικογένειες απο τα χωριά Κελκίτ και Γατράχ του Παϊπουρτ (Τσιαμουρλήδες) και 5 οικογένειες από την ευρύτερη περιοχή της Αργυρούπολης (Κιμισχαναλήδες).Λίγες μέρες αργότερα ,στις 25 Οκτωβρίου,έφτασαν με κάρα και κατασκήνωσαν στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου 23 οικογένειες Σανταιών,ο αριθμός των οποίων διευρύνθηκε σημαντικά κατα τα επόμενα χρόνια,καθώς σε αυτές ήρθαν να προστεθούν και αρκετοί άλλοι Σανταίοι,που επέλεξαν τη Ραχιά σαν τόπο της οριστικής τους εγκατάστασης.περισσότερα εδώ

4) Ο Όλυμπος

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας, σάς προσκαλεί σε μία θεϊκή ορειβατική εμπειρία και  να καθίσετε στο «θρόνο του Δία», έχοντας όλη την Ελλάδα στα πόδια σας. Στην Μακεδονία, το πιο μεγαλόπρεπο βουνό, ο Όλυμπος, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τη μαγεία του. Στα μονοπάτια και τις κρυφές του γωνιές, στα ψηλά δέντρα και τα άγρια βράχια, μέχρι να φτάσετε πάνω από τα σύννεφα. Αυτοκίνητο, πεζοπορία ή σπορ βουνού; Όλες οι επιλογές θα σας ανταμείψουν με απίστευτες εικόνες. Πάντα μπροστά σας, όμως, υψώνεται επιβλητική η πρόκληση. Πιο ψηλά από τα 2.917 μέτρα μόνο τα πουλιά πετούν. Αυτά και το απέραντο μπλε του ουρανού θα αντικρίσετε στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα. Με μερικά μόλις μέτρα διαφορά ορθώνονται το Σκολιό, το Στεφάνι, η Σκάλα και ο Προφήτης Ηλίας, σχηματίζοντας έναν συμπαγή ορεινό όγκο, που θα πρέπει να είστε πολύ τυχεροί, για να τον δείτε να ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα, λαμπερός και επιβλητικός. Άλλωστε μία από τις ερμηνείες της λέξης Όλυμπος από τα ομηρικά χρόνια είναι «αστραφτερός».
«Ο Όλυµπος, όπου αµετακίνητος κρατιέται των θεών ο θρόνος όπως λένε. Ασύγνεφη εκεί πάνω βασιλεύει γαλήνη ατέλειωτη, κι ολόλευκη φεγγοβολή τον λούζει.» αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια για τη λαμπρή κατοικία των δώδεκα Θεών της αρχαίας Ελλάδας. Αυτή τη λάμψη αποζητούν και οι σύγχρονοι αναρριχητές. Με κατάλληλο εξοπλισμό και θάρρος, με σταθερά βήματα και προσοχή κατακτούν τον Όλυμπο βράχο βράχο, σπιθαμή προς σπιθαμή

5)Η περιοχή 3-5 πηγάδια Νάουσα

Εκεί βρίσκετα το χιονοδρομικό κέντρο "Πηγάδια"  σε υψόμετρο 1430-2005 μ. και συνδέεται με την πόλη με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Είναι από τα πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις για τουριστική-αθλητική χιονοδρομία. Διαθέτει πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας και πίστες δρόμων αντοχής, εναέρια διπλή καρέκλα, 5 συρόμενους αναβατήρες και baby lifts. Τα "Πηγάδια" είναι το μόνο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας που διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης.
Η ξενοδοχειακή μονάδα που υπάρχει εκεί έχει 34 δωμάτια (ξενοδοχείο και καταφύγιο) και μπορεί να φιλοξενήσει 100 άτομα. Διαθέτει επίσης εστιατόριο, lift μπαρ, snow bar και πανέμορφο chalet στην κορυφή του βουνού (2005 μ). Το θαυμάσιο κλίμα και το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον καθιέρωσαν τα «Πηγάδια»,από τις αρχές της δεκαετίας του '80, ως κέντρο προετοιμασίας αθλητικών ομάδων. Οι αθλητικές υποδομές περιλαμβάνουν ακόμη γήπεδο ποδοσφαίρου, γυμναστήριο, κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

6) Ηλιοβασίλεμα:

Από Πιέρια από Αλιάκμονα και από Βέροια
Τα Πιέρια όρη είναι ορεινός όγκος βορειοδυτικά του Ολύμπου. Η έκτασή τους μοιράζεται ανάμεσα στους Νομούς Πιερίας και Ημαθίας.
Τα Πιέρια είναι ένα εκτεταμένο βουνό, εξαιρετικά δασωμένο και με χαρακτήρα. Δεν εντυπωσιάζει με το ύψος του αλλά με τις όμορφες και μακριές διαδρομές του και με την ηρεμία του τοπίου. Δέχεται πολλά χιόνια το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Φλάμπουρο (2.193 μ.).
Η περιοχή των Πιερίων αποτελεί έκταση που απλώνεται στους νομούς Πιερίας, Κοζάνης και Ημαθίας . Αποτελεί τη ΒΔ προέκταση του Ολύμπου με ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο (2193 μ.). Άλλες λιγότερο ψηλές κορυφές είναι: η Τούρλα (2.104), η Αβδέλλα (2.049 μ.), ο Αρβανίτης (2.023), η Πλάκα (1.938 μ.), το Χτένι (1.791 μ.) και οι Πέντε Πύργοι (1.710 μ.).
Τα Πιέρια είναι γνωστά για την πλούσια χλωρίδα τους, κυρίως για τα φυλλοβόλα δάση τους καθώς και για ορισμένα σπάνια είδη αγριολούλουδων. Είναι κατάφυτα με πλούσια και ποικίλη βλάστηση από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς και καστανιάς, μαύρων και κόκκινων πεύκων, ενώ θάμνοι και φυλλοβόλα συναντιούνται στα χαμηλότερα επίπεδα

Η Βέροια

Στους πρόποδες του Βερμίου, με τα έλατα, τις καστανιές, τις οξιές, τα πεύκα και τα πουρνάρια, απλώνεται η Βέροια, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με αναφορές στο Θουκυδίδη από την κλασική εποχή.
Η Βέροια είναι η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας πρωταγωνιστεί στις αποδράσεις προς τα βόρεια, αφού είναι πλούσια σε αξιοθέατα, ιστορία, φύση, αλλά και… γεύσεις.
Σύμφωνα με τη μυθολογία η Βέροια είναι κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδος, ή κόρη του Αδώνιδος και της Αφροδίτης. Η πόλη λέγεται ότι κτίστηκε από το Μακεδόνα στρατηγό Φέρωνα, ο οποίος έδωσε στην πόλη το όνομά του (το γράμμα Φ εκείνη την εποχή στην περιοχή προφέρεται ως Β). Κατά την εκδοχή της μακεδονικής μυθολογίας η πόλη κτίστηκε από το βασιλιά Βέρητα, ο οποίος της έδωσε το όνομα της μιας από τις κόρες του. Τα ονόματα των γόνων του βασιλιά ήταν Βέροια, Μίεζα και Όλγανος και Ορέστης.
Την ονομασία Βέροια πήραν από τη μακεδονική μητρόπολη πολλές πόλεις του κόσμου, όπως η Βέροια ή Βερόη της Θράκης (πλέον Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας), το μετονομασθέν Χαλέπι της Συρίας, τα Βέρρια ή Βέρροια της Λακωνίας, η Berea του Οχάιο των Η.Π.Α. (και άλλοι οικισμοί της Αμερικής), μια συνοικία του Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής, κ.ά. 
Αν και για τη ρίζα της ονομασίας της δεν υπάρχει μια σαφής εξήγηση, μια από αυτές είναι ότι προέρχεται από τη φράση «φέρειν ρόιας» (παράγει ρόδια), κάτι που ισχύει για την περιοχή, ενώ οι Τούρκοι την ονόμαζαν Καραφέρρια, που σημαίνει Μαυρο-Βέροια και μάλλον εμπνεύστηκαν από την καταχνιά που επικρατεί στην πόλη το βαθύ χειμώνα.

Καθώς καλύπτει μια διαδρομή 2500 χρόνων, η ώσμωση πολιτισμών και εποχών έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε κάθε γωνιά της. Στις συνοικίες της, στα έργα τέχνης, στις συνήθειες και τα έθιμα, στην τοπική κουζίνα. Περιηγηθείτε στα σοκάκια της ιστορίας, αφουγκραστείτε το πνεύμα άλλων εποχών,
σε μια πόλη με σύγχρονο αέρα που συνεχίζει επάξια την ανεκτίμητη κληρονομιά της. Όλες οι εποχές του χρόνου προσφέρουν στον επισκέπτη πολυάριθμες ευκαιρίες για θρησκευτικό, αρχαιολογικό και φυσιολατρικό τουρισμό.

Από τη βόρεια Ελλάδα, οι περίπου 45 χιλιάδες κάτοικοί της Βέροιας δέχονται συχνούς επισκέπτες, μιας και από τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, απέχει λίγο παραπάνω από 70 χιλιόμετρα. Τα 510 χιλιόμετρα από την Αθήνα, όμως, την καθιστούν έναν προορισμό πιο δύσκολο, αλλά που προσφέρει πολλά πράγματα να δει και να γνωρίσει κάποιος, μέσα από τα αξιοθέατα, την ιστορία της, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλιές γειτονιές της και τις πολλαπλές εκκλησίες της, βυζαντινού και μεταβυζαντινού χαρακτήρα.

δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Αξίζει να δείτε στην Βέροια. 

Τις παραδοσιακές συνοικίες 19ου αιώνα.
Η Μπαρμπούτα, η εβραϊκή συνοικία διατηρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της με τα περίτεχνα αρχοντικά, τα απλά σπίτια με τις εβραϊκές επιγραφές και το κτήριο της Συναγωγής. 
Η εβραϊκή και η χριστιανική, από τους 16 «μαχαλάδες» που υπήρχαν στην πόλη στα μέσα του 19ου αιώνα. Η εβραϊκή συνοικία είναι η Μπαρμπούτα, βορειοδυτικά της, πλάι στον ποταμό Τριπόταμο, έχει το δικό της χαρακτήρα και αρχιτεκτονική με τις προεξοχές των κτιρίων (γνωστές και ως σαχνισιά) και τις βαριές εξώπορτες και χρονολογείται από το 50 μ.Χ. Εκεί βρίσκεται και το πέτρινο κτίριο της Συναγωγής, πίσω από την οποία διασώζεται ακόμη το Μικβέ (θρησκευτικός λουτρώνας)
Το Αρχοντικό Ολγάνου Κτίστηκε το 1872 και εδώ έμενε η οικογένεια ενός εβραίου αρχιερέα. Πήρε το όνομά του από τη μυθική θεότητα του ποταμού, η προτομή της οποίας χρονολογείται ότι είναι του 2ου αι. μ.χ. και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Βέροιας.
Πύργος της Βασίλισσας Βεργίνας.Το δεύτερο σωζόμενο τμήμα είναι τα ερείπια από τον πύργο της βασίλισσας Βεργίνας που βρίσκεται αριστερά της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Βέροιας, πίσω από το δικαστικό μέγαρο. Σύμφωνα με την παράδοση κατά την κατάληψη της πόλης και τη σύλληψη του Αρσενίου και των προκρίτων στην Μητρόπολη, οι Τούρκοι προσπάθησαν να συλλάβουν και τη βασίλισσα Βεργίνα η οποία ήταν σύζυγος του τελευταίου Δούκα της Βέροιας που βρισκόταν επίσης στην εκκλησία. Εκείνη κυνηγημένη, μη μπορώντας να ξεφύγει και μη θέλοντας να πιαστεί και να ατιμαστεί, έπεσε με τα ανήλικα παιδιά της στο ποτάμι (Τριπόταμο) στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η γέφυρα με το όνομα της. Λέγεται και γέφυρα της Μπαρμπούτας και ενώνει τις όχθες του Τριπόταμου έξω από την εβραϊκή συνοικία , Αρχοντικό Μπέκα 
περισσότερες φωτογραφίες εδώ
Η χριστιανική συνοικία Κυριώτισσα με τις λιθόκτιστες εκκλησίες και τα λιθόστρωτα σοκάκια της «ταξιδεύει» τους επισκέπτες της σε άλλη εποχή. Με πολλές χριστιανικές και βυζαντινές εκκλησίες και αρχιτεκτονική παρόμοια 
με τη Μαρμπούτα, η Κυριώτισσα διατηρεί την ιδιαιτερότητά της, ενώ προσφέρεται και για αναψυχή με τους διάφορους αναπαλαιωμένους χώρους 
Παραδοσιακή συνοικία της Παναγίας Δεξιάς .
Η διατηρητέα αυτή συνοικία της Βέροιας αναπτύσσεται κατά μήκος του ποταμού Τριποτάμου, ακριβώς δίπλα από την κεντρική αγορά της Βέροιας. Σε αντίθεση με άλλες παραδοσιακές συνοικίες της Βέροιας, ελάχιστοι ναοί υπάρχουν εδώ, όπως ο ενοριακός ναός της Παναγίας Δεξιάς και οι ναοί του Αγ. Νικολάου και της Αγ. Παρασκευής. Ο ναός της Παναγίας Δεξιάς χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα στη θέση παλαιότερου ναού του 14ου αιώνα από τον οποίο σώζονται μόνο τμήμα της κόγχης του ιερού και της ανατολικής όψης με τοιχογραφίες.
Το βήμα του Αποστόλου ΠαύλουΟ Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη Βέροια στο πλαίσιο της δεύτερης και της τρίτης αποστολικής περιοδείας του, μεταξύ των ετών 50 και 60 μ.Χ.,, πόλη με μεγάλο αριθμό κατοίκων, πλούσια άρχουσα τάξη εμπόρων και γαιοκτημόνων, καθώς και ακμαία ιουδαϊκή κοινότητα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους. Στο χώρο όπου, κατά την παράδοση, στάθηκε ο Απόστολος Παύλος, για να κηρύξει τη χριστιανική πίστη προς τους κατοίκους της Βέροιας και να ιδρύσει την τοπική εκκλησία, βρίσκεται σήμερα ένα θρησκευτικό μνημείο διακοσμημένο με ψηφιδωτές παραστάσεις, το λεγόμενο Βήμα του Αποστόλου Παύλου.
 Το ιστορικό μνημείο αποτελεί σημείο αναφοράς των απανταχού Χριστιανών. Αποτελεί την πηγή του θρησκευτικού τουρισμού στην πόλη,  όπου κάθε Ιούνιο διεξάγονται εορταστικές εκδηλώσεις  «Παύλεια».
Αποτέλεσμα εικόνας για πλατεια ωρολογιου βερ
Η βόλτα στην πιο χαρακτηριστική πλατεία της πόλης με το διώροφο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, την πλατεία Ωρολογίου, φυσικά και δεν πρέπει να λείπει από την περιήγηση σας. Η πλατεία οφείλει το όνομα της στο πύργο με το ρολόι  που φιλοξενούσε- ο οποίος δε σώζεται σήμερα- καθώς και στον Κωνσταντίνο Ρακτιβάν.
Όμως ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν; Γεννήθηκε στην Αγγλία και ήταν γιος του Δημήτριου Ρακτιβάν ο οποίος είχε καταγωγή από τη Βέροια. Ο Κ. Ρακτιβάν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε το δικαστικό σώμα. Το 1910 εκλέχτηκε για πρώτη φορά  βουλευτής του Νομού Αττικής ενώ επίσης είχε οριστεί ως εισηγητής  στην αναθεώρησης του συντάγματος του 1911. Το 1921 έγινε υπουργός δικαιοσύνης. Το 1912-1913 ήταν αντιπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Μακεδονία.Το 1918-1920 έγινε υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπήρξε, επίσης ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας από το οποίο αποχώρησε το 1935, λίγους μήνες πριν το θάνατο του.
 Μάλιστα μία αίθουσα του Συμβουλίου Επικρατείας έχει το όνομα του. Τέλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1933 διετέλεσε πρόεδρος της. Πέθανε στην Αθήνα το 1935.
Πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, μάλιστα, μπορείτε να δείτε τον εντυπωσιακό πύργο από την οχύρωση της πόλης, αλλά και να φτάσετε στη Μπαρμπούτα μέσα από το «μονοπάτι της βασίλισσας Βεργίνας».
Όσοι θέλετε να έρθετε σε πιο άμεση επαφή με τη φύση, το καταπράσινο πάρκο Εληάς, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης ενδείκνυται για έναν όμορφο και ήρεμο περίπατο. 
Η κεντρική πλατεία της πόλης, Εληά, δικαίως ονομάστηκε "μπαλκόνι της Βέροιας" αφού τοποθετείται σε πλαγιά, στα όρια του κέντρου της Βέροιας και της γύρω περιοχής.
Μπορείτε  από το Πάρκο της Εληάς να αγναντέψετε την πανοραμική θέα του κάμπου της Ημαθίας, απολαμβάνοντας τον καφέ, το ποτό, το γεύμα ή το γλυκό του στο συγκρότημα "Εληά", όπου ορισμένα εξαίρετα νεοκλασικά κτίρια λειτουργούν πλέον ως καφέ. Ανάμεσα στους όμορφους χώρους πρασίνου κυριαρχεί η προτομή του λόγιου Βεροιώτη (από την πατρογενιά του) Δημητρίου Εμμ. Βικέλα (1835-1908), πρώτου Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής .

    Κάθε χρόνο ο κάμπος της Βέροιας μοιάζει βγαλμένος από τα παραμύθια, καθώς μεταμορφώνεται σε μια απέραντη ροζ θάλασσα. Και για όλα ευθύνονται οι χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές.Πρόκειται για χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών της... “περσικής μηλέας”, όπως ονόμαζε τα ροδάκινα ο
    Θεόφραστος, φρούτα γνωστά από την αρχαιότητα και ως “μηδικά μήλα”, διότι οι αρχαίοι ήξεραν πως οι καρποί αυτοί ήλθαν από την Περσία, μέσω της εκστρατείας του Αλέξανδρου.
     Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Ηρόδοτος αναφέρει πως σε αυτά τα μέρη βρίσκονταν οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα».
    Έτσι, όπως οι Ιάπωνες γιορτιάζουν την ομορφιά των ανθισμένων κερασιών ή οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον την Ανοιξη, έτσι και η Βέροια γιορτάζει τις ανθισμένες ροδακινιές.
    Κατά μήκος της οδού Ανοίξεως, πλάι στο Πάρκο της Εληάς, εκτείνεται το κατάφυτο Πάρκο Αγίων Αναργύρων. Ο ναός των μεγάλων Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο νεότερο ναό των Αγίων Αναργύρων, κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα αλλά ανακατασκευάστηκε ριζικά στις αρχές του 19ου αιώνα, λαμβάνοντας τη μορφή πεντάκλιτης βασιλικής με δίρριχτη στέγη. Από τον αρχικό ναό διατηρείται μόνο το ανατολικό τοίχος του, όπου σήμερα διασώζονται μερικές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Ωστόσο, συγκριτικά με άλλους ναούς, διατηρεί μια από τις πλουσιότερες συλλογές εικόνων, μέρος της οποίας προήλθε από κατεδαφισμένες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της πόλης.Μια ήσυχη διαδρομή, στην καρδιά της πόλης, μπορεί να γαληνέψει ακόμα και την πιο ανήσυχη ψυχή…
    Λίγο έξω από το κέντρο της Βέροιας, στο άλσος Παπάγου, ανάμεσα στα πυκνά πεύκα του λόφου, βρίσκεται το ανοιχτό αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη».Χτίστηκε την δεκαετία του 1980 από το Δήμο Βέροιας και διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές: ευρύχωρα καμαρίνια, αίθουσα υποδοχής – εκθέσεων, κυλικείο, 1700 θέσεις για το κοινό και χώρο για ελεύθερη στάθμευση, για θεατρικές παραγωγές, συναυλίες κ.α.Το υπαίθριο θέατρο φιλοξενεί τις πιο γνωστές παραστάσεις, κατά τους θερινούς μήνες.

    Κατά τη διάρκεια της απόδρασής σας στη Βέροια μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Αγίου Παταπίου, που αποτελούσε το κέντρο της αρχαίας, αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας, ενώ δεν θα χρειαστεί να ψάξετε και πολύ για να βρείτε μερικές από τις 48 σωζόμενες βυζαντινές της εκκλησίες Σημαντικές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφτείτε είναι: ο  Ναός του Αγίου Αντωνίου κτίστηκε στα χρόνια 1860-1862 με τη μορφή μεγάλης τρίκλιτης βασιλικής. Αφιερωμένος στον πολιούχο της Βέροιας Άγιο Αντώνιο τον Νέο, ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 19ου αιώνα ενοριακός Ι.Ναός Μέγα Θεολόγου (13ου αιώνας) Αγίου Γεωργίου , η Αγία Παρασκευή της ενορίας της Μακαριώτισσας   (14ος αιώνας) ,ο Άγιος Σάββας της ενορίας της  Κυριώτισσας (14ος αιώνας), η Παναγία Δεξιά  (14ος αιώνας)Παναγία περίβλεπτος(14οςαιώνας, διατηρούνται τοιχογραφίες 16ου,17ου και 18ου αιώνα), η Αγία Άννα  (16ος αιώνας),  ο Άγιος Στέφανος (16ος αιώνας) η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ο Άγιος Δημήτριος,  Ιερός Ναός Μητροπόλεως Βέροιας  Ναός της Αναστάσεως του ΣωτήροςΝαός των Αγίων Πέτρου και Παύλουο Ναός της Παλαιάς Μητρόπολης της Βέροιας, κ.α.



    Ο Ναός της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού αποτελεί το γνωστότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης και έχει επικρατήσει να ονομάζεται απλά η εκκλησία του Χριστού. Από εδώ πραγματοποιείται ή εκκίνηση για την επίσκεψη των υπόλοιπων ναών με τη συνοδεία του αρμόδιου φυλακτικού προσωπικού.Πρόκειται για μονόχωρο, δρομικό ναό, των αρχών του 14ου αι. με τρίπλευρη αψίδα, που φέρει εξωτερικά κεραμοπλαστικό διάκοσμο. Η στοά που περιβάλλει το ναό προστέθηκε στις αρχές του 18ου αι. και ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950.Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή επάνω από τη δυτική είσοδο ο ναός ιδρύθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β' Παλαιολόγου (1282-1328), από τον Ξένο Ψαλιδά, προς συγχώρηση των αμαρτιών του, και ολοκληρώθηκε από τη σύζυγό του Ευφροσύνη. Το έτος 1315 εγκαινιάστηκε, πιθανότατα από τον πατριάρχη Νήφωνα, ο οποίος καταγόταν από τη Βέροια.σταυροπηγιακής μονής, η οποία είχε παραχωρηθεί με πατριαρχικό γράμμα και χρυσόβουλλο στον ιερομόναχο Ιγνάτιο Καλόθετο από τη Χίο, ο οποίος διέμενε στο Άγιον Όρος. (Απεικονίζεται γονυπετής, δεόμενος στο νότιο τοίχο του ναού).Ο ναός στο εσωτερικό του είναι κατάγραφος με αγιογραφίες που φιλοτέχνησε, σύμφωνα με την κτητορι­κή επιγραφή, ο ζωγράφος Γεώργιος Καλλιέργης από τη Θεσσαλονίκη.Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας απεικονίζεται η Παναγία ολόσωμη κρατώντας στο στήθος της το Χριστό πλαισιωμένη από τους σεβίζοντες αρχαγγέλους. Κάτω, στον ημικύλινδρο, τοποθετούνται οι συλλειτουργούντες ιεράρχες. Στο αέτωμα εικονίζονται στο κέντρο δύο αρχάγγελοι που κρατούν ανάμεσά τους μετάλλιο με το Χριστό Εμμανουήλ, ενώ αριστερά και δεξιά οι προφήτες Σολομών και Δαβίδ αντίστοιχα με ανοικτά ειλητάρια στα χέρια τους. Εκατέρωθεν του τεταρτοσφαιρίου, πάνω από το οποίο παριστάνεται το Άγιο Μανδήλιο, εικονίζονται ο αρχάγγελος Γαβριήλ και η ένθρονη Θεοτόκος του Ευαγγελισμού. Πιο κάτω σε δύο ζώνες ιεράρχες ολόσωμοι και σε μετάλλια.Στο βόρειο και νότιο τοίχο το καθιερωμένο για τον αρχιτεκτονικό τύπο του ναού εικονογραφικό πρόγραμμα διατάσσεται σε τρεις ζώνες. Στην ανώτερη απεικονίζονται σκηνές από το Δωδεκάορτο και τα Πάθη του Χριστού. Η Σταύρωση και η Κάθοδος στον Άδη παριστάνονται σε ειδική τιμητική θέση, στα αβαθή αψιδώματα του βόρειου και νότιου τοίχου αντίστοιχα, προκειμένου να τονιστεί ο σωτηριολογικός χαρακτήρας τους και να τιμηθεί η ιδιότητα του Χριστού ως Σωτήρα. Η Κοίμηση της Θεοτόκου καταλαμβάνει την άνω ζώνη του δυτικού τοίχου. Στη μεσαία ζώνη εικονίζονται σε στηθάρια διάφοροι άγιοι, προφήτες και ευαγγελιστές, ενώ στην κατώτερη ολόσωμοι ιεράρχες, μάρτυρες και όσιοι. Ήδη από το 1314 ο ναός αποτελούσε καθολικό .
    Επίσης μπορείτε να θαυμάσετε τις  τοιχογραφίες της Παλαιάς Μητρόπολης της Βέροιας .
    Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους μεσοβυζαντινούς ναούς των Βαλκανίων, χτισμένος τη δεκαετία 1070-1080 από τον επίσκοπο της πόλης Νικήτα. Πρόκειται για μια αριστουργηματικής αρχιτεκτονικής τρίκλιτη βασιλική που παρουσιάζει ομοιότητες στο σχήμα με τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.Τα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδίδουν στην Παλαιά Μητρόπολη μοναδικότητα και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία είναι η ενσωμάτωση παλαιοχριστιανικών προτύπων, δίνοντας την εντύπωση ενός αρχαιότερου ναού σε σύγκριση με τα αντίστοιχα μνημεία της ίδιας περιόδου, καθώς και ο εντυπωσιακός τοιχογραφικός διάκοσμος, ο οποίος φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα έργα βυζαντινής ζωγραφικής του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα. Έτσι, δίκαια χαρακτηρίζεται το στολίδι της Βυζαντινής Βέροιας. Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας το 2016, το μνημείο είναι επισκέψιμο, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα μοναδικό ζωντανό ταξίδι στη Βυζαντινή ιστορία της πόλης. Με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας το 2016, το μνημείο είναι επισκέψιμο, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα μοναδικό ζωντανό ταξίδι στη Βυζαντινή ιστορία της πόλης.Το μνημείο είναι επισκέψιμο Δευτέρα έως και Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 18:00.
    Για τις εκκλησίες της Βέροιας μπορείτε να ανατρέξετε σε ένα πολύ όμορφο βίντεο από το βιβλίο κ.Θωμά Γαβριηλίδη φιλολόγου , ιστορικού, συγγραφέα  που αφιέρωσε και αφιερώνει το  μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα γράμματα, αλλά  και σε κοινωνικές δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Το έργο αφορά, τις μεταφράσεις ποιητικών έργων από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή Γραμματεία και ιδιαίτερα στους Μακεδόνες ποιητές  . Γνωστά είναι  «Τα αγάλματα και οι προτομές της Βέροιας και της Νάουσας», το  «Βέροια 14ος -20ος αιώνας», «Τα πάθη της Νάουσας στο δημοτικό τραγούδι» και «Νάουσαν ακρότομον πέτρα».
    Ανάμεσα στις διάφορες εκκλησίες της πόλης θα βρείτε και τζαμιά, αφού πολλές από τις παλιές εκκλησίες μετατράπηκαν σε τούρκικους χώρους λατρείας με την εγκατάσταση των Τούρκων στη Βέροια τον 15ο αιώνα, το  Μεντρεσέ Τζαμί  Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της βυζαντινής πόλης. Η ονομασία του προϋποθέτει την ύπαρξη και άλλου κτιρίου, του Μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείου), μη σωζόμενου σήμερα. Είναι δίπλα και πίσω από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και το δημοτικό σχολείο. Σώζεται σε καλή κατάσταση. Χτίστηκε το 1850 με υλικά του βυζαντινού ναού του Αποστόλου Παύλου, που κατεδαφίστηκε, αφού προηγουμένως είχε μετατραπεί σε τζαμί από τον Μουσά Τσελεμπή, κατακτητή της πόλης. Στο πλάι του τζαμιού, μέχρι το 1922 υπήρχε ιεροδιδακτήριο (σχολείο) – μεντρεσές, που κάηκε, γι’ αυτό και πήρε το τζαμί το όνομα αυτό. Είχε κοινό περίβολο με το βήμα του Αποστόλου Παύλου, όπου γίνονταν ιερές, πνευματικές συζητήσεις. Επίσης το Χουνκιάρ τζαμί, το Καζακτσί και Ορτά τζαμί να είναι μερικά από αυτά.περισσότερα εδώ 
    Στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης θα γνωρίζετε τη Βέροια κατά τη Βυζαντινή εποχή με κάθε λεπτομέρεια, ενώ στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο θα κάνετε μια πλούσια αναδρομή στο μεγάλο παρελθόν της, από την παλαιολιθική εποχή ως και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
    Το βυζαντινό μουσείο στεγάζεται στον μύλο του Μάρκου, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο στην γειτονιά της Κυριώτισσας. Στο εσωτερικό του κάποιος μπορεί να δει  αλλά, και να θαυμάσει πλούσιο υλικό  από τον βυζαντινό  πολιτισμό εκείνης της εποχής.

            Το κτίριο έχει τρεις ορόφους συνολικού εμβαδού 720 τ.μ. .Κάθε όροφος έχει τα δικά του μοναδικά εκθέματα που παρουσιάζονται σε μια αυτοτελή ενότητα. Ειδικότερα η έκθεση του πρώτο όροφος εστιάζει  με λεπτομέρεια στον βυζαντινό πολιτισμό.Στους άλλους ορόφους μπορεί κάποιος να θαυμάσει πατώματα με σκαλισμένες τοιχογραφίες, γλυπτά, ταφικά ευρήματα,κέρματα,κεραμικά αντικείμενα κ.α.Το υλικό της μόνιμης έκθεσης περιλαμβάνει μέρος μιας πλούσιας συλλογής εικόνων, τοιχογραφιών από ναούς και κοσμικά κτίρια, ψηφιδωτών δαπέδων, χειρογράφων, έργων αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας,νομισμάτων, αρχιτεκτονικών  γλυπτών και μαρμάρινων επιγραφών.

    Ακόμη στο ισόγειο μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα ολιγόλεπτο βίντεο που αναφέρεται στην βυζαντινή εποχή αλλά και στους ανθρώπους οι οποίοι πρόσφεραν αντικείμενα εκείνης της εποχής.
    Μουσείο βασιλικών τάφων Αιγών 
    Λίγο πιο έξω από τη Βέροια, είναι ευκαιρία να επισκεφτείτε και τη Βεργίνα όπου ανακαλύφθηκε και ο αρχαίος τάφος του Βασιλιά Φιλίππου Β' και να δείτε το σύγχρονο υπόγειο μουσείο της, με εκθέματα από όλη την ιστορία της Μακεδονίας.

    Βρίσκονται στη νότια άκρη του Μακεδονικού κάμπου, σκαρφαλωμένες στους πρόποδες των Πιερίων,  "ο τόπος με τα πολλά κοπάδια", η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Ένας χρησμός που λέγεται ότι δόθηκε στον Περδίκκα Α΄ αναφέρεται στην ίδρυση τους, συσχετίζοντας το όνομα της πόλης με τα κοπάδια των γιδιών: ''..όπου θα δεις χιονόλευκες γίδες με λαμπερά κέρατα να κοιμούνται, στα χώματα εκείνης της γης, θυσίασε στους τρισμακάριστους θεούς και χτίσε το άστυ μιας πόλης''. Tο πρώτο Μακεδονικό αστικό κέντρο βρίσκεται στα νότια του Αλιάκμονα, στην καρδιά της περιοχής που ήταν για τον Ηρόδοτο η ''Μακεδονίς Γη'', η κοιτίδα των Μακεδόνων...  περισσότερα εδώ
    Το ποτάμι προστάτευε σαν φυσικό οχυρό την πόλη από τους κινδύνους του βορά και συγχρόνως εξασφάλιζε την άμεση επικοινωνία με τη θάλασσα που τότε βρισκόταν πολύ πιο κοντά, ενώ στο σημείο όπου βρισκόταν η πόλη, συναντιόταν ο κύριος οδικός άξονας που, διασχίζοντας τα Πιέρια, συνέδεε τη λεκάνη της Μακεδονίας με τη νότια Ελλάδα με τον δρόμο που, ξεκινώντας από τα λιμάνια της Πιερίας και παρακολουθώντας τις υπώρειες των βουνών, οδηγούσε στο βορά και στην ανατολή. Η πρώτη εγκατάσταση έγινε στον κάμπο την τρίτη προχριστιανική χιλιετία.
    Στο τέλος της εποχής του χαλκού ο οικισμός, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που επέβαλαν οι νέες συνθήκες, μετακινήθηκε προς τις υπώρειες του βουνού. Όπως δείχνει το αχανές νεκροταφείο με τους εκατοντάδες τύμβους που απλώνεται σε έκταση πολλών εκατοντάδων στρεμμάτων εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη ακόμη και σήμερα, στην πρώιμη εποχή του σιδήρου, (11ος - 7ος αιώνας π.Χ.) είχε ήδη αναπτυχθεί εδώ ένα εξαιρετικά σημαντικό, πλούσιο και πολυάνθρωπο κέντρο.
    Κομψά γεωμετρικά αγγεία τεκμηριώνουν τις επαφές με τον υπόλοιπο Ελληνικό κόσμο, ενώ τα πλούσια, κυρίως χάλκινα κοσμήματα, προϊόντα της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τοπικής μεταλλοτεχνίας, που ξεχωρίζουν όχι μόνον για τον πλούτο, αλλά και για την ποιότητα τους υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο και τη σημασία του συγκεκριμένου χώρου από τα πρώιμα αυτά χρόνια. Οικισμοί και νεκροταφεία διάσπαρτα στον κάμπο και κυρίως στους λόφους επιβεβαιώνουν αυτήν την διαπίστωση και μαρτυρούν την πυκνή κατοίκηση και χρήση της περιοχής που θασυνεχιστεί και στους αμέσως επόμενο.υς
    Οι Αιγές αποτέλεσαν το λίκνο της δυναστείας των Τημενίδων, αυτής που θα δώσει στην ανθρωπότητα τον Φίλιππο Β΄ και τον Μ. Αλέξανδρο, οι οποίοι ξεκινώντας από τις Αιγές, θα αλλάξουν την ιστορία της Ελλάδας κα της ανθρωπότητας.Η επίσκεψη στο Μουσείο βασιλικών τάφων Αιγών στη Βεργίνα αποτελεί μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία που συναρπάζει, συγκινεί και διδάσκει. Η θέα του τάφου του Φιλίππου Β΄ και των θησαυρών που εκτίθενται κοντά στον τόπο που βρέθηκαν, γεννά ανείπωτο θαυμασμό και δέος. Η χρυσή λάρνακα
    με το δεκαεξάκτινο αστέριΟ Ήλιος της Βεργίνας είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους Αρχαίους Έλληνες. Αν και ο Ηλιος της Βεργίνας είναι ένα σύμβολο Πανελλήνιο, έγινε διάσημος λόγω των Μακεδόνων, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως σύμβολο της δυναστείας Αργεαδών στο Βασίλειο της Μακεδονίας.περισσότερα εδώ

    το χρυσό στεφάνι του ηγεμόνα, το χρυσό διάδημα και το χρυσοπόρφυρο ύφασμα της συζύγου του, οι μοναδικές τοιχογραφίες -άριστα δείγματα της ζωγραφικής- είναι μερικά μόνο από τα αριστουργήματα  που θα θαυμάσετε.
    Στις Αιγές η σκαπάνη του αρχαιολόγου Μ. Ανδρόνικου συνάντησε την ιστορία! Αυτήν που δόξασε ο άξιος διάδοχος του βασιλιά. Ο γιος του, ο Μ. Αλέξανδρος.περισσότερα εδώ 

    Κάνετε µια στάση στο Φράγµα του Αλιάκµονα και συνεχίστε επισκεπτόµενοι τις Μονές Τιµίου Προδρόµου και Μουτσιάλης στις παρυφές των Πιερίων, απολαµβάνοντας την υπέροχη θέα στο ποτάµι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ξωκλήσια στη Σφηκιά (Αγ. Γεωργίου και Αγ. ∆ηµητρίου).
     Στα Ριζώµατα, αξίζει να δείτε το Παλαιόκαστρο, χαρακτηρισµένο Μνηµείο της Φύσης.
     Προχωρώντας προς το ∆άσκιο, επισκεφτείτε τη Λίµνη Λογγά "τεχνητή" λίμνη που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αλιάκμονα ποταμό, ο ποταμός που χωρίζει τα Πιέρια και το Βέρμιο. Τα Πιέρια είναι τμήμα της Μακεδονικής γης και ο όρος “Μακεδονίς γη” χαρακτηρίζει την πρώτη Μακεδονία με πρωτεύουσα τις Αιγές (Βεργίνα).Αποτελούν την καρδιά του βασιλείου της Κάτω Μακεδονίας κάτι που συμπεραίνεται από όλες τις αρχαίες ιστορικές πηγές. Στους βόρειους πρόποδες των Πιερίων, στις αρχές της πρώτης προχριστιανικής χιλιετίας, οι Αργεάδες- κάτω Μακεδόνες Βασιλείς , ίδρυσαν την πρωτεύουσα του κράτους τους τις Αιγές.
    Μαζί με τον Τίταρο τα Πιέρια αποτελούν γεωγραφικώς τη βόρεια συνέχεια του Ολύμπου.
    Για πρώτη φορά στην Ιλιάδα γίνεται αναφορά στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας και της Ημαθίας, που εκτείνεται στους πρόποδες του Ολύμπου και των Πιερίων.
    “Ήρη δ’αύξασα λίπεν ρίου Ολυμποίο, Πιερήν δ’επιβάσα και Ημαθίην ερατεινήν σευαυ’εφ’ιππολων Θρακών όρεα νιφόενα”.
    Αν τον Όλυμπο το πιο άγριο και επιβλητικό βουνό της Ελλάδος, ο μύθος και η ιστορία των αρχαίων Ελλήνων έκαναν κατοικία των 12 Θεών, τα Πιέρια με την πλούσια και ποικιλόμορφη βλάστηση, τις έντονες τοπογραφικές εναλλαγές, τα πολλά νερά, τους χώρους για περιπάτους και διαμονή τα έκαναν το βουνό των Μουσών και του Ορφέα.
    το πέτρινο λιµανάκι, όπου µπορείτε δίπλα στο ποτάµι να κάνετε πικ-νικ, απολαµβάνοντας την υπέροχη θέα του ποταµού. Στην ευρύτερη περιοχή των χωριών στα Πιέρια, διοργανώνονται γλέντια µε γκάιντα, το κάψιµο των κέδρων την περίοδο των Χριστουγέννων και πολλές αποκριάτικες εκδηλώσεις.
    Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλίνιου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: "Ωσαύτως εν Μακεδονία, όσοι θέλουσι να έχωσι πρόβατα λευκά άγουσιν εις τον Αλιάκμονα, όσοι δε μέλανα εις τον Αξιόν".
    Οι Τούρκοι τον έλεγαν Iντζέ-καρά (ψηλός και μαύρος) και οι Σλάβοι Μπίστριτσα (Бистрица, γοργοπόταμος).
    Στην  περιοχή της Βέροιας μπορείτε να επισκεφθείτε εκκλησίες και μοναστήρια , μερικά από αυτά των βυζαντινών χρόνων, αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, με ιστορική και μορφωτική αξία, όπως (http://www.imverias.gr/
    1. Η Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά και ο Νεόκτιστος Ναός Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως.
    2. Η Ιερά μονή Παναγίας Σουμελά
    3. Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου-Σκήτη Βεροίας
    4. Η Ιερά μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας
    5. Η Ιερά Μονή Μουτσιάλης
    6. Η Ιερά μονή Προφήτη Ηλία Ασωμάτων (περισσότερα για τα μοναστήρια εδώ
    Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τις γεύσεις της

    Επειδή η γνωριμία με έναν τόπο δεν περιορίζεται μόνο στα μνημεία και τα αξιοθέατά του, μην παραλείψετε να τιμήσετε και τις γαστρονομικές προτάσεις τηςπεριοχής.Η Βέροια φημίζεται γιατο ρεβανί  Χοχλιούρου που  είναι και το παραδοσιακό γλυκό από το 1880,
     αλλά και για τους σιροπιαστούς λουκουμάδες Μητρέγκα που εδώ και 40 χρόνια θεωρούνται ένα από τα καλύτερα γλυκά της Βέροιας. Η μοναδική ποιότητά τους και η εκπληκτική τους γεύση έχουν δημιουργήσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα και έχει κάνει τους Βεροιώτες να τους τιμούν καθημερινά, που αν δεν αγοράσετε , θα σας βρουν σίγουρα ως κέρασμα μετά το φαγητό σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα. Η κουζίνα της Βέροιας δύσκολα θα σας αφήσει παραπονεμένους, αφού οι παραδοσιακές της πίτες με γέμιση πράσου, τυριού ή χόρτων και το αλμυρό μπάτζο (είδος τυριού), αλλά και τα κρεατικά της, με την τηγανιά, τα μπαρμπούρια (κεφτεδάκια), το χοιρινό με σέλινο κ.ά. δίνουν πολλές γευστικές επιλογές. Για να μπείτε… βαθιά στο κλίμα, δοκιμάστε το πιο γνωστό πιάτο της περιοχής, τον φασουλονταβά, δηλαδή φασόλια στο φούρνο.
    Επιλέξτε τόπους διαµονής στη Βέροια, Ασώµατα, και Σφηκιά, σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και αγροτουριστικά καταλύµατα, ενώ τόπους εστίασης επιλέξτε στη Βέροια, τα Ασώµατα, το φράγµα του Αλιάκµονα, την Άµµο, τη Σφηκιά και τα Ριζώµατα, απολαµβάνοντας µπάτζο, τσίπουρο, µαγειρεµένα κρέατα, χασάπικο, κεφτέδες Ριζωµάτων, παραδοσιακές πίτες και σούβλες.

    Ένα πολύ όμορφο βίντεο με τίτλο Βέροια " Βέροια ένα  ταξίδι στο χρόνο" μια παρουσίαση με σπάνιες φωτογραφίες από τη Βέροια.

    7) Βραδινές εικόνες από την περιοχή με τις ανεμογεννήτριες

    Στην περιοχή μας τελευταία  με αφορμή την έναρξη κατασκευής του 2ου Aιολικού «πάρκου» στο Βέρμιο  που αποτελείται από 18 νέες ανεμογεννήτριες, ξεκίνησε η συζήτηση για την σκοπιμότητα της κατασκευής αιολικών «πάρκων» στην οροσειρά του Βερμίου.
    Η αδειοδότηση 155 ανεμογεννητριών  ισχύος 465 MW  της «ACCIONA  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» στο Βέρμιο, καθώς και αδειοδοτήσεις άλλων εταιριών για μικρότερης ισχύος αιολικά «πάρκα», καθιστούν την οροσειρά του Βερμίου ,  βουνό υποδοχής αιολικών «πάρκων» ισχύος 1100 MW μέχρι στιγμήςή  περίπου 500 ανεμογεννητριών ύψους πύργου 84 μέτρων και ανοίγματος πτερυγίων 110 μέτρων.Εκατόν είκοσι χιλιόμετρα νέοι δρόμοι, μέσα σε ένα παρθένο τοπίο. Πεντακόσια είκοσι δυο MW  η ...περιβόητη επένδυση!!! Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μία από τις πιο όμορφες, ζωογόνες, με δυο χιονοδρομικά κέντρα και βατές οροσειρές της Ελλάδας σχεδιάζεται να μετατραπεί σε Βιομηχανική Ζώνη Αιολικής Ενέργειας, με το σκεπτικό ότι το Βέρμιο βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ τόσο των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών της Πτολεμαΐδας αλλά και των Υδροηλεκτρικών Σταθμών του Αλιάκμονα. Δεν είδαμε να συμβαίνει αυτό ούτε στην Πάρνηθα, ούτε στον Υμηττό, ούτε καν σε μεγάλου Αιολικού δυναμικού οροσειρές, όταν το Βέρμιο κατατάσσεται στη μικρότερη ζώνη σύμφωνα με το χάρτη της ΡΑΕ."Ανάπτυξη για χάρη της ανάπτυξης είναι η φιλοσοφία του καρκινικού κυττάρου". Edward Abbey,1927-1989 Αμερικανός Συγγραφέας και Περιβαλλοντολόγος   
    περισσότερα εδώ 

    Ενα όμορφο ταξίδι στην Ημαθία

    Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος"Διαδικτυακός Τουριστικός Οδηγός του Νομού Ημαθίας". Οι μαθητές του Γυμνασίου Μακροχωρίου εργάστηκαν ομαδικά αλλά και ατομικά και σας παρουσιάζουν τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του νομού μας. 
    Υπεύθυνες καθηγήτριες είναι οι κ. κ. Αποστολίδου Αναστασία και Λιότσιου Βενετία.
    1. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
    2. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
    3. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
    4. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΩΝ
    5. ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΣΗΣ
    6. Η ΠΟΛΗ ΝΑΟΥΣΑ
    7. Η ΠΟΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
    8. Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας
    9. ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ- ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ
    10. Ο ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
    11. Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΙΕΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ
    12. ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
    13. ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
    14. Η ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑΣ

    No comments: