Thursday, March 13, 2014

Το νησί των συναισθημάτων

)

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα

Λένε πως η φιλία είναι ένα είδος έρωτα. Και κάτι παραπάνω. Η φιλία είναι έρωτας χωρίς σεξ αλλά γεννά συναισθήματα το ίδιο δυνατά όπως και ο έρωτας. Φίλος είναι εκείνος που φέρνει στην επιφάνεια την πιο καλή πλευρά μας, την πιο ειλικρινή, την πιο ανιδιοτελή, την πιο ευγενική. Για να διατηρήσει κανείς αυτό το τόσο πολύτιμο συναίσθημα, χρειάζεται να επιστρατεύσει όλη του την ευφυία, όλη του την ενεργητικότητα, όλη του την καλοσύνη, όλη του την ανεκτικότητα, όλη του την πνευματικότητα. Γιατί ο φίλος είναι καθρέφτης του καλύτερου εαυτού του. Γι’ αυτό το να χάσει κανείς ένα φίλο είναι Σα να χάνει ένα από τα προνόμια που του χάρισε η ζωή. Και η απώλεια αυτή είναι πολύ επώδυνη. Υπάρχουν, όμως, και πολλές διάφορες ανάμεσα στην φιλία και τον έρωτα. Από το φίλο σου Δε μπορείς να ζητάς πολλά, γιατί η φιλία είναι μια ελεύθερη σχέση που επιτυγχάνεται με τη συγκατάθεση και των δυο, ενώ ο έρωτας είναι μια σχέση στην οποία εμπλέκεται το πάθος και επομένως συχνά είναι μη ελεγχόμενη.

Συχνά ακόμη και η πιο ισχυρή φιλία μπορεί να περάσει μια μεγάλη δοκιμασία. Αρκεί μια ακραία συμπεριφορά, μια κουβέντα παραπάνω, μια προσβλητική φράση. Πιο είναι το αντίδοτο; Να μάθετε ποιες είναι οι σωστές κινήσεις για να κρατάτε τους φίλους σας. Και να αποφεύγετε τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Και αυτό το άρθρο δε μιλάει για το τι είναι φιλία αλλά για το τι ΔΕΝ είναι φιλία. Να θυμόμαστε όλοι μας πάντα λοιπόν ότι φιλία δεν είναι...

Εξάρτηση.
Αν χτυπάμε πολύ συχνά την πόρτα του φίλου μας, τότε θα καταλήξουμε απόλυτα εξαρτημένοι από αυτόν. Η φιλία είναι συνάντηση μεταξύ ίσων, ακόμη και αν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες είναι διαφορετικές. Και αυτό διότι στηρίζεται στην αξιοπρέπεια και Δε μπορεί να επιζήσει αν ο ένας από τους δυο έχει συνεχώς την ανάγκη του άλλου. Σε μια σχέση φιλίας δε γίνεται ανεκτή η έλλειψη ισορροπίας σε θέματα που τον “κρατά” στο χέρι, επειδή εκμεταλλεύεται τις ανάγκες του. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ζητάμε τη βοήθεια του φίλου μας. Σημαίνει, όμως, ότι η μεταξύ μας σχέση δεν μπορεί να είναι σχέση εξάρτησης.

Ζήλια.
Στη φιλία δε χωρούν ζήλιες. Πολλοί πιστεύουν ότι το να είσαι φίλος με κάποιον σημαίνει ότι αποτελεί και ιδιοκτησία σου. Αλλά αυτό δε μπορεί να ισχύει, κυρίως όταν τα χρόνια περνούν και οι παιδικές φιλίες δίνουν τη θέση τους σε μια διεύρυνση του κοινωνικού κύκλου. Άλλωστε, οι μοναδικότητα δεν εξαρτάται από τοις κοινωνικές επαφές. Δυο άνθρωποι στέλνουν μηνύματα φιλίας ο ένας στον άλλον, ακόμη και όταν βρίσκονται μέσα σε πολύ κόσμο και υποχρεώνονται να μιλούν με όλους τους άλλους. Οι σκηνές και οι εκρήξεις ζήλιας αποτελούν δείγμα ανωριμότητας και καταστρέφουν τη σχέση.

Πλήξη.
Με τους πραγματικούς μας φίλους δε νιώθουμε ποτέ πλήξη. Δεν υπάρχουν τυπικότητες, αλλά πάθος για τα ίδια ενδιαφέροντα. Στις μεταξύ τους συζητήσεις οι φίλοι μιλούν για θέματα ουσιαστικά. Γιατί οι συζητήσεις με το φίλο μας, μας βοηθούν να κατανοούμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Δυο φίλους μπορεί να τους συνδέει ακόμη και η σιωπή. Είναι σε θέση να μιλούν με το δικό τους μυστικό κώδικα, κώδικα που κανένας ή τίποτα δε μπορεί να σπάσει. Μπορούν ακόμη να προγραμματίσουν κοινές διακοπές, αδιαφορώντας για το που θα βρεθούν. Γιατί η φιλία είναι και αναζήτηση νέων δρόμων επικοινωνίας και ευχαρίστησης. Διαφορετικά, το μόνο που μας συνδέει είναι το κουτσομπολιό και οι.... εξομολογήσεις.

Φθόνος.
Η αγάπη που νιώθουμε για το φίλο ή τη φίλη μας πρέπει να είναι τόσο δυνατή, ώστε να χαιρόμαστε με τη χαρά του και να πανηγυρίζουμε με τις επιτυχίες του. Δεν είναι φίλος αυτός που πιστεύει ότι σε μια τέτοια σχέση πρέπει και οι δυο να έχουν το ίδιο μερίδιο επιτυχίας και ευτυχίας. Και δεν είναι φίλος αυτός που φθονεί τον άνθρωπο με τον οποίο διάλεξε να μοιραστεί αυτό το θαυμάσιο συναίσθημα.

Αυστηρότητα.
Όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία ή έχουμε ένα πρόβλημα, θέλουμε το φίλο μας στο πλευρό μας, συμπαραστάτη, έτοιμο να βρει μια λύση και όχι αυστηρό κριτή, έτοιμο να μας ρίξει στην αρένα. Δε θέλουμε στο πλευρό μας έναν αγέλαστο τιμητή και κριτή των πάντων που δεν κάνει άλλη δουλειά από το να επισημαίνει τα ελαττώματα μας. Θέλουμε κάποιον που να μας συμβουλέψει, να μας κάνει καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική και να μας επισημαίνει γλυκά τα λάθη μας.

Αξιοπρέπεια

Δύσκολο να κάνεις φίλη μια γυναίκα που κοιτά να σου αρπάξει τον άντρα ή να επωφεληθεί των λαθών σου για να ανέβει εις βάρος σου στην επαγγελματική κλίμακα. Στη βάση κάθε σχέσης εκτίμησης και εμπιστοσύνης βρίσκεται η ευπρέπεια. “Η φιλία” έλεγε ο Βολτέρος, “είναι ένα συμβόλαιο που υπογράφουν δυο έντιμοι άνθρωποι”. Ακόμη και αν ο φίλος μας είναι άψογος μαζί μας, αλλά συμπεριφέρεται απαίσια σε όλους τους άλλους, υπάρχει πρόβλημα. Είναι δυσάρεστο να σκέφτεσαι ότι ο φίλος ή η φίλη σου φέρεται ανήθικα και προκαλεί βλάβες στους άλλους. Στο κάτω κάτω φίλος σου έγινε επειδή εκτιμάς τις αρετές του.

Έρωτας
Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει δυο εραστές να λένε πως μετά το χωρισμό τους έμειναν δυο καλοί φίλοι; Σίγουρα πολλές! Στην πραγματικότητα σίγουρα ελάχιστες! Γιατί μπορεί μια βαθιά φιλία να εξελιχθεί σε έρωτα, αλλά το αντίθετο σπάνια συμβαίνει. Ανάμεσα στους πρώην εραστές εξακολουθεί να κυριαρχεί η πικρή γεύση του απολεσθέντος παραδείσου. Ανάμεσα τους μπορεί να αναπτυχθεί φιλία μόνο αν και οι δυο ξαναερωτευτούν δηλαδή να αποκτήσουν νέους εραστές.

Σκεφτείτε λίγο λοιπόν: Μήπως διαπράττετε και εσείς κάποιο ή κάποια από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα; Προσοχή, διότι δηλητηριάζετε καθημερινά τη φιλία σας. Τη φιλία που αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα στο χρόνο, είναι μετά την οικογένεια, το καλύτερο πράγμα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος και είναι κρίμα και άδικο να την καταστρέφουμε με τη συμπεριφορά μας. Μπορούμε ακόμα να τη σώσουμε!!!

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ


Για κοιτάξτε γύρω σας και δείτε πόσους πραγματικούς φίλους έχετε στην ζωή σας. Γνωστούς  έχουμε πολλούς, φίλους όμως;; Αν έχετε έστω και έναν τότε σας θεωρώ τους πιο πλούσιους ανθρώπους στη γη. Φιλία!
Κάποιες φορές αναρωτήθηκα αν υπάρχει και σε τι βαθμό. Φίλοι επιφανειακά…να  βγαίνουμε για έναν καφέ και να λέμε περί ανέμων
και υδάτων περί ποντικών και γάτων;; Και στα δύσκολα όταν χρειαζόμαστε βοήθεια αυτός ο δήθεν φίλος» να εξαφανίζεται;; Αυτό είναι φιλία;;
Θα σας διηγηθώ μια ιστορία δύο φίλων που περπατούσαν μόνοι τους σε μια έρημο. Σε κάποια  χρονική στιγμή καυγαδίζουν και ο ένας φίλος  χαστουκίζει τον άλλο.  Τότε ο άλλος φίλος γράφει  στην άμμο: «Ο καλύτερος μου φίλος με χαστούκισε».
Συνέχισαν να περπατούν αρκετή ώρα ώσπου φτάνουν σε μια όαση. Εκεί αποφασίζουν να σταματήσουν για να ξεκουραστούν και να κάνουν ένα μπάνιο στα ζεστά  νερά μιας λίμνης.
Ο ένας φίλος δεν ήξερε μπάνιο και κόντεψε να πνιγεί. Τότε χωρίς δεύτερη σκέψη ο φίλος του, που πριν από λίγο ήταν αυτός που τον χαστούκισε, του σώζει την ζωή. Μόλις συνέρχεται χαράζει σε μια πέτρα: «Ο καλύτερος μου φίλος μου έσωσε την ζωή».
Ο φίλος του τότε, τον ρωτάει με απορία:
Γιατί όταν σε χαστούκισα το έγραψες στην άμμο  και όταν σου έσωσα την ζωή το χάραξες στην πέτρα;; Ο φίλος του τότε χαμογελώντας του είπε:
 Όταν ένας φίλος μας πληγώνει πρέπει να το γράφουμε στην άμμο, ώστε οι άνεμοι της συγχώρεσης να το σβήσουν και να το διώξουν μακριά.
Και όταν κάτι πραγματικά καλό και μεγάλο συμβαίνει πρέπει να το χαράξουμε στην πέτρα της μνήμης και της καρδιάς όπου κανένας αέρας δεν μπορεί να τον σβήσει..

Μια ιστορία ενδιαφέρουσα και για σκέψη…


Φαντάσου ότι υπάρχει μια τράπεζα, η οποία κάθε μέρα καταθέτει στον λογαριασμό σου το ποσό των 86.400€.


Αυτή η περίεργη τράπεζα, την ίδια στιγμή, δεν μεταφέρει τα λεφτά σου από τη μία μέρα στην άλλη: κάθε βράδυ σβήνει από το λογαριασμό αυτά που δεν έχεις ξοδέψει.

Τι θα έκανες; ...φαντάζομαι ότι θα έπαιρνες κάθε μέρα τα λεφτά που δεν ξόδεψες. Έτσι;
Αυτή η τράπεζα δεν μεταφέρει λογαριασμούς από τη μια μέρα στην άλλη.
Κάθε μέρα σου ανοίγει καινούριο λογαριασμό.
Κάθε βράδυ σβήνει τις καταθέσεις της ημέρας.
Αν δεν χρησιμοποιείς την κατάθεσή σου κατά τη διάρκεια της μέρας, εσύ είσαι αυτός που χάνει. Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω.
Δεν υπάρχουν χρωστούμενα για την αυριανή μέρα: πρέπει να ζεις το σήμερα με την σημερινή κατάθεση.
Λοιπόν, ο καθένας από μας έχει αυτήν την τράπεζα:
…το όνομά της είναι ΧΡΟΝΟΣ.
Κάθε μέρα, αυτή η τράπεζα καταθέτει στον προσωπικό μας λογαριασμό 86.400 δευτερόλεπτα.
Κάθε βράδυ αυτή η τράπεζα σβήνει από το λογαριασμό σου και θεωρεί χαμένη οποιαδήποτε ποσότητα του χρόνου την οποία δεν έχεις επενδύσει σε κάτι ωφέλιμο!
Για αυτό, μια καλή συμβουλή είναι ότι πρέπει να επενδύσεις τον χρόνο σου με τέτοιο τρόπο ώστε να βρεις το καλύτερο στην υγεία, την ευτυχία και την επιτυχία.
Το ρολόι συνεχίζει την πορεία του... χρησιμοποίησε το μέγιστο κάθε ημέρα !
Για να καταλάβεις την αξία ενός χρόνου, ρώτα κάποιον μαθητή που επανέλαβε κάποια τάξη...
* Για να καταλάβεις την αξία ενός μήνα, ρώτα μία μητέρα που μόλις έχει γεννήσει...
Για να καταλάβεις την αξία μιας εβδομάδας, ρώτα τον εκδότη ενός εβδομαδιαίου περιοδικού…
* Για να καταλάβεις την αξία μιας ώρας, ρώτα τους εραστές που περιμένουν για να συναντηθούν...
Για να καταλάβεις την αξία ενός λεπτού, ρώτα έναν ταξιδιώτη που έχασε το τρένο...
* Για να καταλάβεις την αξία ενός δευτερολέπτου, ρώτα κάποιον που κόντεψε να πάθει ατύχημα...
Για να καταλάβεις την αξία ενός δέκατου του δευτερολέπτου, ρώτα ένα αθλητή που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες...
Φύλαξε κάθε στιγμή που ζεις και αυτός ο θησαυρός θα έχει μεγαλύτερη αξία αν το μοιράζεσαι με κάποιο σημαντικό άτομο, τόσο σημαντικό ώστε να του αφιερώσεις τον χρόνο σου... Και θυμήσου ότι ο χρόνος δεν περιμένει κανέναν!

Ta Tέσσερα κεριά



Tέσσερα κεριά έλιωναν αργά, αργά...
Ο χώρος ήταν τόσο ήσυχος
που μπορούσε να ακουστεί η συζήτησή τους...

Το πρώτο κερί είπε:
Εγώ είμαι η Ειρήνη.
Μα οι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να με διατηρήσουν.
Πιστεύω πως δεν μου μένει άλλο από το να συνεχίσω να σβήνω!!!
Κι έτσι αφέθηκε σιγά, σιγά να σβήσει ολοκληρωτικά.

Συνεχίζοντας το δεύτερο κερί είπε:
Eγώ είμαι η Πίστη.
Δυστυχώς δεν χρειάζομαι πουθενά.
Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξέρουν για μένα κι έτσι δεν έχει νόημα να μένω αναμμένο.
Μόλις ολοκλήρωσε τα λόγια του ένα απαλό αεράκι φύσηξε πάνω του και το έσβησε.

Πολύ λυπημένο το τρίτο κερί λέει με τη σειρά του:
Εγώ είμαι η Αγάπη.
Δεν έχω τη δύναμη να μείνω αναμμένο.
Οι άνθρωποι δεν μου δίνουν σημασία και δεν αντιλαμβάνονται
το πόσο σημαντικό είμαι. Αυτοί μισούν ακόμα κι αυτούς
που τους αγαπούν περισσότερο...
και χωρίς να περιμένει άλλο, το κερί αφέθηκε να σβήσει.

Ξαφνικά ένα παιδί μπήκε στο δωμάτιο κι είδε τα τρία κεριά σβησμένα.
Φοβισμένο από το σκοτάδι είπε:
Μα τι κάνετε; Πρέπει να παραμείνετε αναμμένα,
εγώ φοβάμαι το σκοτάδι!!!
Και ξέσπασε σε κλάματα.

Τότε το τέταρτο κερί είπε με συμπόνια:
Μη φοβάσαι καλό μου, μην κλαίς...
Όσο θα είμαι εγώ αναμμένο θα μπορούμε πάντα
να ξανανάψουμε τα άλλα τρία κεριά…
Εγώ είμαι η Ε λ π ί δ α !!!

Με μάτια λαμπερά και γεμάτα δάκρυα,
το παιδί πήρε το κερί της Ελπίδας και άναψε και τα άλλα τρία κεριά
που είχαν σβήσει , της Ειρήνης , της Πίστης και της Αγάπης!!!

Η ζωή είναι ωραία

)

"Τα τρία σοφά γνωμικά"

)

Πέντε στιγμές μόνο για σας!

)

έτσι αρχίζει μια καλή μέρα