Friday, December 30, 2022




 Να τα πούμε; 

Τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, το γνωστό "Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά", έχουν παράξενους και ακατανόητους στίχους Μια ιστορία αγάπης

Σύμφωνα με τον θρύλο, πρόκειται για μια ιστορία αγάπης.

 Ποια ιστορία κρύβεται από πίσω και τι ακριβώς σημαίνουν τα λόγια.


Κατά τον μεσαίωνα οι άνθρωποι των χαμηλών στρωμάτων, δεν είχαν δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες. Οι μόνες μέρες που δικαιούνταν ήταν στις γιορτές, εκεί τους τραγουδούσαν διάφορα τραγούδια.

Έτσι, στους στίχους του τραγουδιού το παλικάρι, μέσω του τραγουδιού, την αποκαλεί ψηλή δενδρολιβανιά, επειδή φορούσε τα ψηλά κωνικά καπέλα της εποχής. Την παρομοιάζει με τον θόλο της εκκλησίας, τόσο ψηλή. Διερωτάται, γιατί δεν τον καταδέχεται, ενώ την θεωρεί γλυκιά και φτιαγμένη από ζάχαρη.

Οι στίχοι του τραγουδιού, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, είναι παραλλαγμένο, με αποτέλεσμα η ιστορία πίσω από το τραγούδι να έχει χαθεί, δίνοντας τη μεγαλύτερη έμφαση στον Άγιο Βασίλη, αγνοώντας το νόημα των υπόλοιπων στίχων.


Το νόημα των στίχων


Το νεαρό παλικάρι έβαλε ενδιάμεσα στους στίχους τα λόγια που ήθελε να πει στην αγαπημένη του (οι στίχοι που είναι μέσα σε παύλες), ώστε με αυτόν τρόπο να μην "καρφωθεί".

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά (Πρώτη του μήνα και πρώτη του χρόνου)

- Ψηλή μου δεντρολιβανιά - (Ψηλή σαν δεντρολιβανιά)

Κι αρχή καλός μας χρόνος

- Εκκλησιά με τ' Άγιο Θόλος - (ψηλή σαν τον θόλο της εκκλησίας)

Άγιος Βασίλης έρχεται

- Και δε μας καταδέχεται - (Το κορίτσι δεν τον καταδέχεται)

Από την Καισαρεία

- Συ είσ’ αρχόντισσα κυρία - (Εσύ είσαι η αρχόντισσά μου)

Βαστάει πένα και χαρτί

- Ζαχαροκάντυο ζυμωτή - (Φτιαγμένη από ζάχαρη, γλυκιά μου)

Χαρτί-χαρτί και καλαμάρι (Το καλαμάρι που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα όταν έγραφαν με πένα ή μελάνι)

- Δες και με το παλικάρι - (Κοίτα και εμένα το παλικάρι)


WEB

https://www.news247.gr/koinonia/ti-simainoyn-asynartita-kalanta-protochronias-istoria-toys.7556953.html


Εύχομαι να πραγματοποιηθούν όλες οι ευχές σας  .. και αυτές που θα ειπωθούν  εδώ μέσα και αυτές που θα γίνουν σιωπηλά χωρίς να γραφτούν,   αλλά θα βγουν με μάτια σιωπηλά αλλά από μια  καρδιά γεμάτη αγάπη!


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ , ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΈΝΗ 

ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ , ΓΑΛΗΝΗ , ΧΑΡΑ , ΔΥΝΑΜΗ , ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ,  ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ !

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2023

ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ!

ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚΑΡΗ - ΚΑΛΑΙΤΣΪΔΟΥ

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΈΝΗ!







Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται περισσότερο  όταν επικρατούν άσχημες συνθήκες.  
Τα τελευταία 2 χρόνια μάθαμε πολύ καλά τι θα πει η λέξη φιλία, ανθρωπιά, αγάπη, αρρώστια, φτώχεια, μίσος,  βία και πόλεμος . 
 Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου στην οικογένειά μου και σε όλους αυτούς  που με αγκάλιασαν  με ΑΓΑΠΗ, γιατί επιβεβαίωσαν ότι αυτό το συναίσθημα  υπάρχει ακόμη και δεν ανήκει μόνο στους ονειροπόλους.  

Σε όλους τους ανθρώπους που δεν έχασαν  ποτέ το κουράγιο και τη διάθεση να είναι δίπλα μου κάθε στιγμή, να κρατήσουμε τη σχέση μας δυνατή και πάντα να βρίσκουμε τρόπο να λύνουμε τα όποια προβλήματα, βάζοντας εγωισμούς και μικροπρέπειες στην άκρη. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς   που είσασταν δίπλα μου και με  εμψυχώνατε με τα σχόλιά σας τις αναρτήσεις μου και με κάνατε να νιώθω σημαντική και να προσπαθώ πιο πολύ. 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ  σε αυτούς που προσπάθησαν να με λυγίσουν αλλά με έκαναν πιο ΔΥΝΑΤΗ!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Θεό που χαρίζει σε όλους μας κάθε μέρα το θείο Δώρο του .. τη ΖΩΗ !
 Εύχομαι  ο Θεός να προστατεύει την οικογένεια μου και  όλους τους  φίλους και συνανθρώπους μου , να τους χαρίζει υγεία, αγάπη,  ευτυχία και αισιοδοξία, ψυχική  γαλήνη, να βγαίνουν  νικητές σε ό,τι πρόβλημα τους παρουσιάζεται.  
 Να δίνει δύναμη σε αυτούς που παλεύουν για τη ζωή που τους αξίζει,  κουράγιο σε αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και περνάνε δύσκολες καταστάσεις,  γρήγορη ανάρρωση στους ασθενείς, στέγη και φαγητό σε άστεγους και  φτωχούς και σε όλη τη γη να Χαρίσει την  Ειρήνη.  

Εύχομαι από καρδιάς οι σχέσεις μας,  με τον καινούργιο χρόνο να γίνουν πιο δυνατές και οι όμορφες στιγμές μας,  να είναι στολισμένες με ήχους μουσικής και με αρώματα ευωδιαστά από αθώες καρδιές γεμάτες αγάπη  . 

Καλή χρονιά και ευλογημένη !!
Κι αν ζητώ πολλά για τούτη τη Χρονιά συγχωρέστε με αλλά σαν πρώην δημόσιος υπάλληλος έμαθα να ζητώ
 πολλά  για να παίρνω τουλάχιστον τα μισά. 
Την αγάπη μου❤❤❤