Monday, April 13, 2020

Μεγάλη Εβδομάδα 2020 " μένουμε σπίτι "


Η καθημερινότητά μας άλλαξε με την πανδημία του ιού ,  στερούμαστε αυτές τις προσωπικές στιγμές ,  που ο καθένας μας τις θεωρούσε δεδομένες, τα παιδιά μας , τα εγγόνια μας, το καφέ  με φίλους, τη διασκέδασή μας, όμως άλλαξε όμως και την Εκκλησιαστική μας ζωή. 
  Έκλεισαν οι εκκλησίες μας, παρακολουθούμε τις λειτουργίες μέσω του διαδικτύου, δεν θα δούμε γνωστούς και φίλους στις κατανυκτικές ακολουθίες στις εκκλησίες μας και δεν θα κοινωνήσουνε φέτος, όχι από φόβο για μετάδοση του ιού μέσω της "Θείας Κοινωνίας" ,  που μόνο ζωή μπορεί να μας δώσει,  αλλά γιατί υπακούμε σε αυτά που μας λένε  οι ειδικοί επιστήμονες της ιατρικής, που ισχυρίζονται ότι μπορεί να διαδοθεί ο ιός στις διάφορες συναθροίσεις.  
 Αναγνωρίζουμε όλοι μας σήμερα, πόσο μεγάλη είναι η  αξία του θείου δώρου της υγείας και της ζωής  που μας χαρίζει ο Θεός κάθε μέρα που ξημερώνει. Για αυτό το θείο δώρο ο Χριστός μας, από την αγάπη Του για τον άνθρωπο, από Θεός έγινε άνθρωπος κρατώντας το Σταυρό του μαρτυρίου Του στον Γολγοθά, υπάκουσε μέχρι θανάτου για να μας χαρίσει την αιώνια Βασιλεία του.

«Μένουμε στο σπίτι μας για να προφυλαχτούμε από τον φονικό ιό κι να προφυλάξουμε και όλους τους συνανθρώπους μας" , αλλά απουσιάζουμε  από το "οίκον του Πατρός" μας.
Με πόνο ψυχής και όχι αβασάνιστα οι Ιεράρχες μας, για να προστατέψουν τη ζωή όλων μας, πήρανε την απόφαση και για το κλείσιμο των εκκλησιών για τη Μεγάλη Εβδομάδα Όμως αυτό  έγινε από αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και από σεβασμό προς το πολύτιμο αγαθό της υγείας και της διατήρησης της ζωής.
Αυτό το διάστημα διάβασα πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από  ορισμένους από εμάς τους "αδελφούς Χριστιανούς",  οι οποίοι ίσως άθελά τους ή  από άγνοια ή από κακή πληροφόρηση ή παρεξήγηση, χρησιμοποίησαν τον εύκολο τρόπο της συκοφαντίας, της μυθοπλασίας και των ύβρεων και μας σκανδάλισαν, για να μας διχάσουν  και για να διασπάσουν  την ενότητα της Εκκλησίας. Πιστεύω κάποτε να ζητήσουν συγγνώμη.  Όμως και πάρα πολλοί ήμασταν εμείς   που παρακολουθούσαμε ζωντανά τις Θείες λειτουργίες από διάφορες εκκλησίες και μοναστήρια  και προσευχόμασταν. Αυτό θα κάνουμε και τη Μεγάλη Εβδομάδα , θα είμαστε όλοι παρόντες .
Θα προσευχόμαστε λοιπόν  από το σπίτι  τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο Θεό της αγάπης, τον ιατρό των ψυχών να μας προστατέψει και να κάνει καλά αυτούς που ασθενούν, να βοηθήσει στο δύσκολο έργο των ιατρών, των νοσηλευτών και όλων εκείνων πού αγωνίζονται με αυτοθυσία για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος, και για όλους τους εργαζόμενους που με κίνδυνο τη ζωή τους εργάζονται για να μην μας λείψει τίποτε.
 Όμως αυτό το διάστημα είδαμε  τη δύναμη και την αξία της αγάπης και της αλληλεγγύης από μερικούς από εμάς.

Για μας τους Χριστιανούς  το Πάσχα δεν είναι μόνο  η μία "αγία ημέρα".
Είναι η Ανάσταση είναι ολόκληρη η πίστη, το ήθος και ο πολιτισμός της Ορθοδοξίας. Πάσχα είναι κάθε Θεία Λειτουργία. Ανάσταση είναι κάθε ταπεινό εξωκλήσι, κάθε ιερός ναός είναι οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της πίστεως μας, οι ιερές εικόνες πού προσκυνούμε, κάθε πράξη αγάπης και φιλανθρωπίας, που αναδίδουν το άρωμα της Αναστάσεως.
Γνωρίζουμε τι σημαίνει Ανάσταση, επειδή ξέρουμε τι θα πει Σταυρός
Δεν θα πάρουμε το «Άγιον Φως» το Πάσχα στην εκκλησία, θα ανάψουμε μόνοι μας τις λαμπάδες, θα βγούμε στα μπαλκόνια και θα  ψάλλουμε  όλοι μαζί το "Χριστός Ανέστη" και θα ανταλλάξουμε τις ευχές μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικώςόμως θα ανοίξουμε όλοι τις καρδιές μας την φετινή  Νύκτα της Αναστάσεως για να μπει μέσα και να μας φωτίσει το ανέσπερο φως του Αναστημένου  Χριστού μας. 
Μένω στο σπίτι μου, εδώ θα κάνω τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όχι μόνος αλλά μαζί με το Θεό, τη Θεοτόκο, τους Αγίους και όλους αυτούς πού αγαπώ και μ’ αγαπούν, και είμαι βέβαιη ότι η Χάρη του Θεού θα έρθει στο σπίτι μου και θα το μεταμορφώσει σε Εκκλησία. 
Φέτος το Πάσχα, θα είναι σίγουρο διαφορετικό λοιπόν, θα αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον με τα μάτια μας, περιμένοντας να μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε και πάλι όπως πριν.

Καλή Ανάσταση,  Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά και Ευλογημένα " εύχομαι σε όλους  και προσεύχομαι  στο Θεό αυτή  η πανδημία να ξεπεραστεί και να επουλωθούν οι πληγές όλων των ανθρώπων, να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί παρόντες πολύ γρήγορα με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα που τόσο πολύ μας έλειψαν .
Τα καλύτερα θα έρθουν.