Thursday, February 18, 2021

Οι σχέσεις με τους ανθρώπους στη ζωή μας

Στο ταξίδι της ζωής θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους και θα συνδεθούμε μαζί τους με διάφορες σχέσεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στη ζωή μας ,  για να ικανοποιήσουν συνήθως μια ανάγκη που δεν έχουμε ακόμα καν εκφράσει. Όταν περνάμε  μια δύσκολη φάση στη ζωή μας, αυτό το είδος πνευματικής σύνδεσης μπορεί να εμφανιστεί και να μας βοηθήσει . 

Υπάρχουν και άνθρωποι που εμφανίζονται στη ζωή μας για κάποια περίοδο, μια φλόγα σχέσης όπως αυτές που συχνά ονομάζουμε «αδελφές ψυχές» και συμβαίνουν για να μας ξυπνήσουν. Μπορεί να δημιουργήσουν ένα εμπόδιο, για να σταματήσουν μια λάθος ή καθοδική πορεία. Συνήθως η ενεργειακή σύνδεση είναι πολύ δυνατή. Αυτή η μορφή σύνδεσης συχνά έρχεται για να εξυπηρετήσει το σκοπό της εξέλιξης και των μαθημάτων. Μπορεί να δημιουργήσει μια ανακατάταξη στη ζωή μας για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ένα πάθος που δεν γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτή η αδελφή ψυχή είναι παροδική, αφήνοντας όμως το στίγμα της για όλη μας τη ζωή. Ίσως μάλιστα και να επιστρέφει κάθε φορά που χρειάζεται να πάρουμε κάποιο μάθημα.

Υπάρχουν και οι άνθρωποι που δημιουργούν μαζί μας  μια σχέση ξεχωριστή, που μας φέρνει χαρά και γαλήνη στη ψυχή μας.  Αυτές οι σχέσεις βγάζουν τον καλύτερό μας εαυτό και εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές της· εξερευνούν μαζί τον σκοπό της ζωής μας και εξελίσσονται μαζί. Επειδή ακριβώς διαρκεί για μια ολόκληρη ζωή, είναι πολύ σπάνιες και τόσο πολύτιμες. Μπορεί να είναι ένας εραστής, ένας σύντροφος, ένας φίλος ή ακόμα και η οικογένεια.

Επομένως οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύπλοκες, γι’ αυτό και είναι και πολύτιμες. Δεν υπάρχουν απλές σχέσεις, αν και στην απλότητα τους μπορεί κανείς να θαυμάσει και να απολαύσει την ομορφιά τους, τη γενναιοδωρία τους.

Οι σχέσεις μοιάζουν σαν όλα εκείνα τα πολύπλοκα πράγματα και καταστάσεις τα οποία όταν καταφέρει κανείς να τα αποδομήσει, απολαμβάνει τη χάρη τους. Μεγάλη η χάρη τους λοιπόν, των σχέσεων και των εμπλεκόμενων μερών… Του άντρα και της γυναίκας, των γονιών και των παιδιών, των αδερφών, των φίλων, των συγγενών… Όλα είναι σχέση. Όλα, τα πάντα γύρω μας, κάθε τι που μας συνδέει με κάθε τι άλλο, έμψυχο ή άψυχο, όλα… είναι σχέση.

Γι’ αυτό ας το πάρουμε απόφαση. Αν θέλουμε να ζήσουμε την ζωή μας όσο πιο λειτουργικά γίνεται πρέπει να μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα με τις σχέσεις αυτές. Τι σημαίνει όμως αυτό; Πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην πολυπλοκότητα των σχέσεων;

Ας δούμε ξεχωριστά τις διάφορες σχέσεις και πως συνδεόμαστε με αυτούς τους ανθρώπους.

1. Οι σχέσεις που μας αφυπνίζουν

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που δεν μένουν για πολύ καιρό στη ζωή μας. Κάνουν μια στάση σε εμάς, για να μας υπενθυμίσουν τα όνειρα, τους στόχους μας και ύστερα συνεχίζουν το δρόμο τους. Το Σύμπαν μας στέλνει τέτοιους ανθρώπους, ώστε να μείνουμε συγκεντρωμένοι στους στόχους μας και να κάνουμε βήματα για να τους προσεγγίσουμε.

2. Οι σχέσεις που μας υπενθυμίζουν

Στη ζωή, συναντάμε άτομα, που μας βοηθούν να παραμένουμε στο μονοπάτι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μας κρατούν στο σωστό δρόμο προς την ευτυχία και την επιτυχία. Αν και αυτοί οι άνθρωποι είναι συχνά προσωρινοί, αφήνουν ωστόσο μια μακροχρόνια επίδραση στην ψυχή μας.

3. Οι σχέσεις που μας πιέζουν να μεγαλώσουμε

Ορισμένοι άνθρωποι είναι δάσκαλοι, άτομα που ορισμένες φορές μας δίνουν δύσκολα μαθήματα, που θα προάγουν την εξέλιξή μας. Αυτοί οι άνθρωποι θα μας διδάξουν πράγματα που ίσως παλεύαμε μέχρι τότε να μάθουμε από μόνοι μας.

4. Οι σχέσεις που παίρνουν χώρο

Υπάρχουν και εκείνοι που συναντάμε και είναι παρόντες για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο που φαίνεται ασήμαντο. Είτε πέφτετε πάνω τους σε μια μικρή καφετέρια, είτε απλά τους προσπερνάτε σε έναν δρόμο. Κάνετε μικρές συζητήσεις μαζί τους, αλλά ποτέ μια βαθιά σύνδεση. Αυτοί αποτελούν τους ανθρώπους που παίρνουν χώρο για εσάς.

5. Οι σχέσεις που μένουν

Ένα μικρό ποσοστό εκείνων που συναντάμε στη ζωή μας θα μείνουν πραγματικά για πάντα δίπλα μας. Τέτοιοι άνθρωποι είναι σπάνιοι και συνήθως δύσκολο να βρεθούν, αλλά είναι με διαφορά τα πιο πολύτιμα άτομα που γνωρίζουμε. Είτε είναι στενοί φίλοι, σύντροφοι ή οικογένεια, έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στις ζωές μας. Εκείνοι είναι που θα σας σηκώσουν, όταν πέσετε και θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε. Η παρουσία τους και μόνο είναι αρκετή για να σας πιέσει να κάνετε πράγματα που αλλιώς δεν θα παίρνατε την απόφαση ποτέ να κάνετε.

 Όπως και να χει, υπάρχουν σχέσεις που αποτυγχάνουν, υπάρχουν όμως και σχέσεις που πετυχαίνουν, απλά και μόνο επειδή κάποιοι βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη και  παίρνουν το ρίσκο να συνεργαστούν σε ότι τους ενώνει και όχι να επικεντρωθούν σε ότι τους χωρίζει. 

Για να γίνει όμως αυτό, χρειαζόμαστε ουσιαστικό χρόνο και ειλικρινή προσπάθεια για να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας και όχι απέναντι μας, με τις ιδιαιτερότητες του, τις ατέλειες του, τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του. 

Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, ο καθένας μας χρειάζεται τον δικό του τρόπο, τον δικό του χρόνο, τον δικό του χώρο και τον δικό του ρυθμό για να λειτουργήσει συναισθηματικά, για να γκρεμίσει τα τείχη του, να ρίξει τις άμυνες του, να αποδράσει από τις φυλακές του μυαλού του, να ελευθερωθεί από τα δεσμά της ανασφάλειας του, να αισθανθεί ασφάλεια και να αφεθεί, να δείξει με τον τρόπο του την αγάπη του. 

Θέλει χρόνο για να κάνουμε χώρο σε κάποιον, να τον αφήσουμε να μας πλησιάσει, να τον εμπιστευτούμε, να του επιτρέψουμε να περιπλανηθεί ελεύθερος στους χάρτες της ψυχής μας και να ανακαλύψει του θησαυρούς μας. 

Θέλει χρόνο για να αγγίξουμε την ψυχή του άλλου, αυτό όμως απαιτεί προσοχή και σεβασμό σε κάτι τόσο πολύτιμο και εύθραυστό, όπως η ψυχή του, προϋποθέτει κατανόηση για τις πληγές και τις χαρακιές που απέκτησε στο παρελθόν, αλλά και υπομονή για να θεραπευτούν και να κλείσουν. 

Όταν βιώνουμε αυτά τα διαφορετικά είδη συνδέσεων, ο καλύτερος τρόπος να έλξουμε τους ανθρώπους που θέλουμε στη ζωή μας είναι να χαλαρώσουμε και να γεμίσουμε την καρδιά μας με αγάπη. 

Ποτέ μην πιέζουμε τις σχέσεις. Αυτό που είναι γραφτό , ποτέ δεν θα μας προσπεράσει.

Να συγχωρούμε και να  προσφέρουμε  την αγάπη μας σε όσους συναντάμε, αφού όπως εμείς, έτσι κι εκείνοι, περνούν τις δικές τους δυσκολίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

 Να είμαστε ευγνώμονες για όσα μας διδάσκουν και να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει τυχαίο στις σχέσεις· κάθε κατάσταση, κάθε άτομο και εμπειρία μας οδηγεί ακριβώς εκεί που χρειαζόμαστε να είμαστε.

Να είμαστε υπομονετικοί με το σύμπαν, για να γνωρίσουμε αυτούς τους σπάνιους ανθρώπους. Αλλά όταν τελικά συνδεθούμε με αυτά τα ιδιαίτερα άτομα, θα είναι δίπλα μας για πάντα. Θα μοιράζονται μαζί μας παρόμοια όνειρα και στόχους και θα επιθυμούν πραγματικά την ευτυχία μας.

Να μάθουμε να ακούμε, ο ένας τον άλλον. Δεν έχει σημασία η ηλικία, το φύλο, το κύρος, ο πλούτος, η ιεραρχία: Οι σχέσεις μπορούν και πρέπει να είναι ισότιμες, ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του…

 Να μάθουμε να υποχωρούμε, να μην έχουμε πάντα την απαίτηση να γίνεται το δικό μας – ακόμα και όταν μερικές φορές, έχουμε δίκιο! (πόσο δύσκολο…) Η ”συνάντηση” δύο μερών προϋποθέτει συμβιβασμούς, μερικές φορές μάλιστα μεγάλους!

 Να μάθουμε να ελισσόμαστε. Καμιά φορά πρέπει να πάρουμε απόφαση: Όταν δεν γίνεται με έναν τρόπο, (κάτι , οτιδήποτε) πρέπει να προσπαθήσουμε και αλλιώς. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ήττα ή αποτυχία, στο τέλος κερδισμένος θα βγει αυτός που θα φτάσει τον στόχο του.

 Τέλος, πρέπει μερικές φορές να μπορούμε να σιωπήσουμε. Να κάνουμε πίσω. Να πάμε πάσο. Να κάνουμε στην άκρη. Όλα αυτά τα δυσάρεστα που μειώνουν τον αμείωτο εγωισμό μας! Όμως ναι, είναι φορές που χρειάζεται να το κάνουμε κι αυτό ( κι ίσως όχι λίγες…)

Τελικά αξίζει τον κόπο; Τόση προσπάθεια, τόσοι συμβιβασμοί, τόσες υποχωρήσεις, τόσες απαιτήσεις και τόσα άλλα…; 

Ο καθένας θα απαντήσει φυσικά για τον εαυτό του, όμως ποιός θα αρνηθεί ότι οι σχέσεις είναι πολύπλοκες, πολύτιμες, υπέροχες, μοιραίες;

Αξίζει να βρούμε το άλλο μας ”μισό” που μαζί θα ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της ενδοχώρας τους.

 Γιατί ”δυο” μαζί είμαστε πιο δυνατοί, πιο ασφαλείς και τελικά πιο ολοκληρωμένοι!