Friday, April 20, 2018

Πραγματοποίηση συνάντησης - εκδρομής παλιών συμμαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων Βέροιας


Από τις πιο συγκινητικές συναντήσεις που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος είναι αυτή με παλιούς συμμαθητές και φίλους  μετά από πολλά χρόνια.  Tαυτόχρονα, όμως, η εποχή αυτή, που έχει γίνει τόσο μακρινή, μπορεί να ξυπνήσει  μέσα μας ευχάριστα συναισθήματα, αλλά και λύπη που τελείωσε, πικρία και απορία για το πώς τελείωσε ή απλώς περιέργεια για το πού βρίσκονται και πώς είναι τώρα οι άνθρωποι αυτοί που κάποτε τους αισθανθήκαμε τόσο κοντινούς. Ο καθένας μας όμως, επειδή η μνήμη είναι επιλεκτική, θάχει να θυμάται διαφορετικά κομμάτια και ενώνοντας τα θα συμπληρώσουμε και πάλι  το παζλ της σχολική μας ζωής. 
Η κάθε συνάντηση, περιείχε το μήνυμα πως άνθρωποι διαφορετικοί που χάραξαν το δικό τους δρόμο στη ζωή, συνδέονται μ' ένα αόρατο νήμα της φιλίας  έως την επόμενη φορά .
Οι συναντήσεις  ακόμα λειτουργούν σαν υπόσχεση  πως και την επόμενη φορά θα βρισκόμασταν με την ίδια χαρά και προσμονή, για να ξαναφέρνουμε στη μνήμη μας, την αθωότητα και την ανεμελιά  των εφηβικών μας χρόνων.

Υπήρξαμε τυχερές για  το δέσιμο που υπάρχει μεταξύ μας μετά από τόσο πολλά χρόνια, ώστε  να συναντιώμαστε συχνά και να επιβεβαιώνουμε πως διαφορετικοί άνθρωποι που χάραξαν ο καθένας το δικό του μοναδικό δρόμο στη ζωή, μπορούν να παραμένουν φίλοι όταν υπάρχει αγάπη.
Μια τέτοια, λοιπόν, συνάντηση - εκδρομή    θα διοργανώσουμε οι  συμμαθήτριες και φίλες του Γυμνασίου  Θηλέων Βέροιας, που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή  6 Μαΐου  2018, στο Μαγευτικό Βόλο και Μακρινίτσα με 12 ευρώ τα έξοδα του λεωφορείου .  Η αφετηρία θα είναι στο πάρκο Εληάς 7.30 πρωί. 
Θα έρθουν στο μυαλό μας τρυφερές αναμνήσεις  που για λίγες ώρες θα γυρίσουμε  το χρόνο πίσω. Ευκαιρία είναι να ξαναθυμηθούμε τις όμορφες εκδρομούλες μας που  σαν   μανούλες και γιαγιάδες σήμερα, τις έχουμε νοσταλγήσει . 
Θα βοηθηθούμε σε αυτή  την εκδρομή από  τα τραγούδια της εποχής μας που θα μας συντροφεύουν σε  όλο το ταξίδι.

Θα απολαύσουμε το  πρωινό καφεδάκι μας στις καφετέριες της παραλία με πλούσιο κέρασμα σε γλυκό. .Θα περπατήσουμε τη παραλία του Βόλου με τα γραφικά μαγαζιά, ανάμεσά τους και τα περίφημα τσιπουράδικα, όπου θα απολαύσουμε  το παραδοσιακό τσίπουρο και τους ξεχωριστούς θαλασσινούς μεζέδες
Θα περπατήσουμε τη πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών και το επιβατικό λιμάνι που είναι στο δυτικό άκρο της, με την εκπληκτική θέα προς το ανοικτό πέλαγος.
Ο Βόλος, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας (320 χλμ. Β της Αθήνας και 219 χλμ. Ν της Θεσσαλονίκης). Κτισμένος στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και σε απόσταση αναπνοής από το βουνό του Πηλίου, συνδυάζει όλη τη γοητεία της θάλασσας με τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων. Η όμορφη πόλη συνδέεται με την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία, ένα από τα σημαντικότερα έπη του ελληνικού μυθολογικού κύκλου.

Τα αξιοθέατα του Βόλου είναι τόσα πολλά, που θα χρειαστούμε  όλες μας τις δυνάμεις για μια πλήρη περιήγηση. Αν το περπάτημα μας κουράσει, μην ανησυχείτε θα το αφήσουμε στη κρίση μας.
 Τα σπουδαία βιομηχανικά κτίρια, σημαντικά δείγματα της οικονομικής άνθησης του Βόλου το α’ μισό του 20ου αι. σίγουρα θα κερδίσουν την προσοχή μας. Η μεγάλη συνοικία της Νέας Ιωνίας, δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, έχει διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη φυσιογνωμία της πόλης. Τα αστικά μέγαρα στο κέντρο, προς το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και οι εργατικές συνοικίες στα περίχωρα, αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα γοητευτικό.

Οι οδοί Ιάσονος, Δημητριάδος και Ερμού μαζί με τους κάθετους δρόμους (πολλοί από τους οποίους έχουν πεζοδρομηθεί) συγκροτούν την «καρδιά» του ιστορικού κέντρου, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης και της νυκτερινής ζωής, με πρωταγωνιστές τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αποτελούν ζωντανό κύτταρο της πόλης.

Αξίζει ακόμα να επισκεφθούμε:

- Την πεζοδρομημένη λεωφόρο Αργοναυτών, στην οποία ξεχωρίζουν η «Αργώ» (στο λιμάνι), έργο του γλύπτη Νικόλα και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αλλά και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς (κατασκευασμένο κατ’ εικόνα του αρχαίου), ένα σπουδαίο ναυπηγικό επίτευγμα, που γεμίζει με συγκίνηση τους ρέκτες της ιστορίας.

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου είναι ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας και μέχρι σήμερα παραμένει το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Πρόκειται για ένα ισόγειο νεοκλασικό κτήριο με συνολικό εμβαδόν 870 τ.μ. που περιλαμβάνει επτά χώρους έκθεσης. Το αρχικό σχέδιο κατασκευής εκπόνησε ο μηχανικός της Αρχαιολογικής Εταιρείας Α. Αγγελίδης και το υλοποίησε ο αρχιτέκτονας Ι.Π. Σκούταρης. Βρίσκεται στην παραλία του Βόλου, μέσα στο πάρκο της περιοχής του Αναύρου. Αφορμή και σκοπός της ίδρυσής του υπήρξε η στέγαση και η έκθεση των γραπτών επιτύμβιων στηλών από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, που είχαν έρθει στο φως με τις ανασκαφές του Α. Αρβανιτόπουλου στις αρχές του 20ου αι. 

- Το πανέμορφο κτίριο Παπαστράτου (1926) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

- Τη συνοικία «Παλιά» στον δυτικό τομέα του Βόλου – υπολογίζεται πως κατοικείται διαρκώς από το 3.000 π.Χ., ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό – για να θαυμάσετε τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του κάστρου (μέσα 6ου αι. μ.Χ.), την οθωμανική πυριτιδαποθήκη (1600), την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και το πρώην εργοστάσιοΤσαλαπάτα (1925), που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

- Την δενροσκεπή πλατεία Ρήγα Φεραίου - την μεγαλύτερη της πόλης - με το εντυπωσιακό Δημαρχείο και το κτίριο του Δημοτικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη σκηνή των Βαλκανίων.

- Το μεγάλο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου με την ομώνυμη εκκλησία (έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Αρ. Ζάχου, 1936) και το πάρκο Αναύρου με την υπαίθρια γλυπτοθήκη.

- Το κινηματοθέατρο Αχίλλειο (1925)σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη.

- Τον κατάφυτο λόφο Γορίτσας με την ομώνυμη εκκλησιά της Παναγιάς (1892)στην κορυφή για μια πανοραμική θέα της πόλης και την Παναγιά της Τρύπας, χτισμένη σε σπηλιά, δίπλα στη θάλασσα.
Το ταξίδι μας δεν θα τελειώσει εδώ .Θα επισκεφτούμε τη Μακρινίτσα το μπαλκόνι του Πηλίου , όπως αποκάλεσε το 1934 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν την επισκέφτηκε. 

 Η Μακρινίτσα φ
ημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική .Στην πανέμορφη πλατεία της Μακρινίτσας υπάρχει το Καφενείο Θεόφιλος που είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για μια ζωγραφιά του φημισμένου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Σήμερα το κτήριο έχει χαρακτηριστεί "ιστορικό διατηρητέο μνημείο" και είναι ιδιοκτησία της Κοινότητας Μακρινίτσας.

Όσες, λοιπόν, επιθυμείτε , θα είναι μια καλή ευκαιρία να τα ξαναπούμε  και σίγουρα τα νέα μας θα είναι πολλά!
Αν  θέλετε να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλούμε να αποστείλετε τα μηνύματα σας εδώ  .