Sunday, December 19, 2021

Μνήμες.. Ελένη Καροτσέρη



 Σε λίγες θα έχουμε Χριστούγεννα

Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσουν, κάποιες αναμνήσεις είναι χαραγμένες καλά στη μνήμη σου και την καρδιά σου, κι αυτές τις μέρες έρχονται να σε αιφνιδιάσουν και να σου υπενθυμίσουν
Πολλά..
Εκείνη την όμορφη νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων που όπως πολύ όμορφα περιέγραψε η φίλη μου Ελένη Καροτσερη σε μία ανάρτησή της !
Μη δακρύσεις, παρά γέλα.
Γέλα για τις υπέροχες αναμνήσεις!
Γέλα. Γέλα για εκείνο το χαμόγελο που μοιραστήκαμε κάπου, σε κάποιες γιορτές!
Στο βίντεο που έκανα έχω αποσπάσματα από την εξαιρετική ανάρτησή της .
Σε Ευχαριστούμε πολύ γλυκιά μου Ελένη!
Μνήμες..
Ελένη Καροτσέρη
Πλησιάζουν Χριστούγεννα...
Η γιορτή που ντύνει με λάμψη και υπερκόσμιο φως το κρύο και σκοτεινό καταχείμωνο..που γλυκαίνει τις καρδιές μας, και γεμίζει χαρά τις παιδικές ψυχουλες..
Γιατί τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών..της άσπιλης αθωότητας κι αγάπης και μαζί μ αυτά γινόμαστε κι εμείς παιδιά..
Ιδιαίτερα τις μέρες αυτές , η μνήμη κάνει βουτιές στο παρελθόν, μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια ..
Τότε που όλα φάνταζαν μαγικά, πασπαλισμενα με άχνη και κανέλα.
Τότε που περιμέναμε με λαχτάρα την παραμονή των Χριστουγέννων να πούμε τα κάλαντα, να μαζέψουμε καλούδια αλλά και για την ομορφιά της παρέας..
Κάτι που λείπει στη σημερινή εποχή γιατί τα περισσότερα παιδιά είναι χορτάτα μεν από υλικά αγαθά , στερημένα δε από επαφή και ομαδικό παιχνίδι που είναι τόσο σημαντικό για την ψυχική υγεία και ευτυχία τους..
Χριστούγεννα, πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου...
Γέμιζαν οι νοικοκυρές, οι γειτόνισσες (αποκαλούμενες θείες ) το σακούλι μας με ξηρούς καρπούς,στραγάλια, χαρούπια (τα λεγόμενα ξυλοκέρατα) ,καραμέλες, μανταρινάκια, κουραμπιέδες..άντε και καμμία δεκάρα, μισόφραγκα και στην καλύτερη περίπτωση..δραχμούλα!... (ξέρετε πόση αξία είχε η δραχμούλα...?) .
Πόση ικανοποίηση και πληρότητα νοιώθαμε όταν το απόγευμα γυρίζαμε στο σπίτι με παγωμένα χέρια και πόδια κι αδειάζαμε πάνω στο τραπέζι τον μικρό θησαυρό μας!..
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ένα πουρνάρι από το βουνό , κομμένο από τον πατέρα..
Στολίδια...χαχα..μετρημένα!
Τα περισσότερα ήταν καρύδια τυλιγμένα σε ασημόχαρτα τσιγάρων,..ο Αη Βασίλης που κατασκευάσαμε στο σχολείο την ώρα της χειροτεχνίας και μπόλικο βαμβάκι στα κλαδάκια για να δείχνει χιονισμένο
Φωτάκια...Δεν το συζητώ..άγνωστα πράματα , γι αυτό και δεν μας έλειπαν
Όμως το σπίτι μοσχοβολούσε από τα παραδοσιακά γλυκά, το χριστόψωμο, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τους μπακλαβάδες, και τα κανταίφια ..τα σουτζουκια, φτιαγμένα από μουσταλευρια και καρύδια...(αχ αυτά τα σουτζουκια... μοσχοβολουσαν μούστο,σκέτη τρέλλα ! Δεν υπάρχουν πια τα αυθεντικά..)
Όλα φτιαγμένα από τα έμπειρα χεράκια της μανούλας..
Τα περισσότερα σπίτια είχαν γουρουνοχαρά..
Από την άνοιξη παρμένο το γουρουνάκι, ταϊσμένο με πίτουρα και γάρο, καλαμπόκι και γιαρμά , υπολείμματα απο φρούτα και λαχανικα, γι αυτό και το κρέας του ήταν νόστιμο και μοσχοβολούσε!..
Έλιωνε ή μάνα το λίπος μέσα στο χάλκινο καζάνι, τσιρτσίριζαν οι μοσχοβολιστές τσιγαρίδες...κι αν έμενε και κανένα κομματάκι ψαχνό επάνω...πω πω νοστιμιά!
Έτοιμη και η αρμιά, βαλμένη στο καδί από το φθινόπωρο..για να τυλιχθουν τα γιαπράκια..(σαρμαδακια)
Μικρά, πιο μικρά από το μικρό μου δάχτυλο, συμβολικό φάσκιωμα του νεογέννητου Χριστούλη..
Περίτεχνα τοποθετημένα στην ανοιχτή κατσαρόλα , , κεντημένα, γιορτινά, μπόλικα , με πολύ κιμά και λίγο ρύζι,... "Χριστουγεννιάτικα!"
Ήταν φτωχά τα χρόνια μας, ψωμί και λίγδα το προσφάι μας...μα ευτυχισμένα μες την ανεμελιά μας..
Ευτυχισμένη φτώχεια! ..
Η σημερινή είναι δύσκολη, κατασκευασμένη έντεχνα από κάποιους που μας έδωσαν πολλά κι ύστερα μας τα πήραν. .Ζήσαμε την αλαζονεία της εποχής μας, δεν μπορούμε να αποβάλουμε εύκολα τις καταναλωτικές συνήθειες και επιθυμίεςμας και νομίζουμε πως είμαστε φτωχοί..
Η φτώχεια όμως κρύβεται στην καρδιά και στο μυαλό μας..
Τον άρτον ημών τον επιούσιον..και υπερούσιον χρειαζόμαστε..και τίποτε άλλο
Φιλοι μου,ας ξαναγίνουμε αυτές τις μέρες παιδιά, ας γκρεμίσουμε τους φράχτες του εγωισμού μας, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, προσφέροντας με ανιδιοτέλεια αγάπη ..
Γιατί την αγάπη την νοιώθεις περισσότερο όταν την δίνεις , τότε μόνο γνωρίζεις την αλήθεια της..
Ας γίνουμε πάλι παιδιά, να πλημμυρίσει χαρά ή καρδούλα μας, το θείο φως να νικήσει τα σκοτάδια του μυαλού..να λάμψουν τα πρόσωπα μας!..
Μυριάδες πολύχρωμα λαμπάκια ν ανάψουν μέσα μας, φωτεινές ελπίδες για θετική αλλαγή στην ανθρωπότητα , να ξαναγεννηθεί και παλι ο Χριστός! !.
Χρόνια πολλά λοιπόν, με χαρά κι ευλογία στο σπιτικό σας!!
Χριστός γεννάται, δοξάσατε!!!
Καροτσερη Ελενη 18/12/2021