Friday, June 02, 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ 1970

Α. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
1. Αι μαθήτριαι οφείλουν να προσέρχονται εις το Σχολείον 15΄ το πολύ προ της κρούσεως του κώδωνος, δέον δε να παραμένωσιν εις την αυλήν του Σχολείου.
2. Αι μαθήτριαι άμα τη κρούσει του κώδωνος και μετά την πρωϊνήν προσευχήν εισέρχονται ησύχως εις τας αιθούσας του Σχολείου ταχέως, όπου δεν επιτρέπονται αλλαγαί θέσεων, άσκοπος μετακίνησις, θορυβώδεις συζητήσεις και άλλαι αταξίαι. Απαγορεύεται αυστηρώς η μελέτη μαθημάτων ξένων προς το μάθημα της διδακτικής ώρας.
3. Ουδεμία μαθήτρια πλην των επιμελητριών θα παραμένη άνευ αδείας εντός των τάξεων προ της πρωινής πρ&µn;σευχής και κατά τα διαλείμματα.
4. Αι μαθήτριαι είναι υποχρεωμέναι να διατηρούνται καθαραί εις το σώμα και την περιβολήν και να έχουν καθαρά βιβλία και τετράδια, επί των οποίων πρέπει απαραιτήτως να αναγράφεται το όνομα της μαθητρίας. Ωσαύτως οφείλουν να φροντίζουν διά την διατήρησιν καθαρών των αιθουσών και λοιπών χώρων του Σχολείου. Η εκάστοτε εφημερεύουσα τάξις θα έχη την εποπτείαν.
5. Αι επιμελήτριαι των τάξεων παραμένουν υποχρεωτικώς εντός της αιθούσης κατά τα διαλείμματα και είναι υπεύθυνοι δια πάσαν απώλειαν μαθητικών ειδών και την προμήθειαν των απαραιτήτων διά την διδασκαλίαν οργάνων.
6. Απαγορεύεται η αγορά και ανάγνωσις εντύπων εχόντων περιεχόμενον άσεμνον και φθοροποιόν, δια την νεαράν ηλικίαν των μαθητριών.
7. Μαθήτριαι απουσιάζουσαι, έστω και μίαν ώραν, οφείλουν επανερχόμεναι να δικαιολογήσουν την απουσίαν των.
8. Αι μαθήτριαι κατά τας καθημερινάς προφορικάς εξετάσεις εξετάζονται, συμφώνω τω νόμω, και επί την ύλης παρελθόντων μαθημάτων.
9. Όταν μαθήτρια προσέλθη απαράσκευος, σημειούται υπό του διδάσκοντος εις το καθημερινόν δελτίον απουσιών και ειδοποιούνται διά τούτο οι γονείς των.
10. Απαγορεύεται η απομάκρυνσις εκ του Σχολείου των μαθητριών κατά την διάρκειαν των μαθημάτων άνευ της αδείας του κυρίου Γυμνσιάρχου και των εφημερευόντων καθηγητών (κατά τα διαλείμματα), κατά δε την διδακτικήν ώραν παρά του διδάσκοντος καθηγητού.
11. Απαραίτητος υποχρέωσις πάσης μαθητρίας είναι η συμμετοχή εις όλας τας σχολικάς εκδηλώσεις (παρελάσεις, Γυμναστικάς επιδείξεις, κλπ).
12. Αι μαθήτριαι οφείλουσι να εκκλησιάζωνται τακτικώς.
13. Αι μαθήτριαι οφείλουσιν αγάπην, σεβασμόν και ευπείθειαν προς πάντας τους καθηγητάς και καθηγητρίας των και αδελφικήν συμπεριφοράν προς τας συμμαθητρίας των.
Β. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
1. Εκτός του Σχολείου αι μαθήτριαι οφείλουν να συμπεριφέρωνται κοσμίως και ευπρεπώς και να χαιρετώσιν μετά του προσήκοντος σεβασμού τας εκκλησιαστικάς, πολιτικάς και στρατιωτικάς αρχάς της πόλεως. Ωσαύτως τους κ.κ. Γυμνασιάρχας και τους κ.κ. Καθηγητάς όλων των Γυμνασίων της πόλεως.
2. Απαγορεύεται η υπό των μαθητριών παρακολούθησις θεατρικών ή κινηματογραφικών παραστάσεων κατά την διάρκειαν του σχολικού έτους έστω και αν συνοδεύονται υπό των γονέων. Αι μαθήτριαι θα παρακολουθούν παραστάσεις συνοδευόμεναι υπό των καθηγητών και θα ειδοποιούνται προς τούτο υπό του Σχολείου.
3. Απαγορεύεται η οπωσδήποτε υπό των μαθητριών συμμετοχή εις δημοσίους χορούς και λοιπάς κοσμικάς συγκεντρώσεις. Αι κατ’ οίκον συγκεντρώσεις επιτρέπονται μεταξύ των μαθητριών και εφόσον προηγουμένως περιέλθη τούτο εις γνώσιν του κ. Γυμνασιάρχου υπό των γονέων των μαθητριών.
4. Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των μαθητριών ασκόπως εις τους δρόμους της πόλεως κατά τας καταλλήλους προς μελέτην ώρας. Επίσης η κυκλοφορίαν πέραν της εκάστοτε υπό του Σχολείου καθοριζομένης ώρας κυκλοφορίας, ήτις θα είναι ανάλογος της εποχής.
5. Αι μαθήτριαι οφείλουν να φέρουν καθημερινώς πλην Σαββάτου (απόγευμα), Κυριακών και λοιπών εορτών την υπό του Σχολείου καθιερωμένην περιβολήν. Η κόμμωσίς των πρέπει να είναι απλή και ευπρεπής απαγορευομένης πάσης εξεζητημένης εμφανίσεως και περιττού καλλωπισμού απάδοντος εις την μαθητικήν ιδιότηταν. Απαγορεύονται επίσης τα πάσης φύσεως κοσμήματα.
6. Απαγορεύεται η συμμετοχή των μαθητριών εις σωματεία και λοιπάς οργανώσεις πλην των υποδεικνυομένων υπό του Σχολείου.
Ο σεβασμός και η τιμή προς τους γονείς, πρεσβυτέρους, αναπήρους και γενικώς διά πάνταν άνθρωπον είναι επιβεβλημένο καθήκον και πρέπει να εκδηλούται εμπράκτως.

Παρακάτω θα δείτε το κανονισμό λειτουργία του νέου Λυκείου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 4 ου ΓΕΛ Βέροιας

Ιστορικά στοιχεία για την εκπαίδευση των κοριτσιών

Το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των κοριτσιών εκδηλώνεται στη χώρα μας ήδη από τα χρόνια του απελευθερωτικού Αγώνα του 21 κατά της τουρκοκρατίας. Οι πρωτεργάτες αγωνιστές τότε δεν διαχωρίζουν τους στόχους της εκπαίδευσης ανάλογα με το φύλο αλλά μεριμνούν για την παιδεία «αρρένων τε και θηλέων» (Δημαράς, τεύχ. Α΄, σ. 7). Στα χρόνια του Καποδίστρια αρχίζει να αναπτύσσεται η λογική της «γυναικείας εκπαίδευσης», με την
ίδρυση και λειτουργία χωριστών σχολείων θηλέων αλλά και με τη φοίτηση στα αλληλοδιδακτικά σχολεία των αρρένων και κοριτσιών. Βέβαια τα ποσοστά συμμετοχής των κοριτσιών είναι μικρά αλλά αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αν αναλογισθεί κανείς τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα αμέσως μετά την απελευθέρωση. Μια ή και δύο μαθήτριες συνεκπαιδεύονταν με ογδόντα και πλέον μαθητές. Η μικτή εκπαίδευση καθιερώνεται πρώτα στα σχολεία των νησιών, μετά στις πρωτεύουσες των επαρχιών και αργότερα στους δήμους της χώρας
Την περίοδο του Όθωνα με το Ν.1834 (άρθρο 58) προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία χωριστών δημοτικών σχολείων για τα κορίτσια. Καθώς όμως δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για τη συντήρηση χωριστών σχολείων αλλά και εκπαιδευμένες δασκάλες, για να «προΐστανται» στα σχολεία των κοριτσιών, όπως απαιτούσε ο νόμος, το αποτέλεσμα ήταν σε πολλά σχολεία αρρένων να φοιτούν και κορίτσια αλλά πολύ λίγα πάντα .
Την δεκαετία του 1850 απαγορεύεται ακόμη και απλή συστέγαση μαθητών εκατέρου των φύλων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά διδακτήρια με εγκύκλιο του τότε υπουργού Παιδείας Στ. Βλάχου
Τον Ιούλιο του 1929, «το ορθόν ή μη της κοινής αγωγής αρρένων και θηλέων» αποτελεί ένα από τα κυριότερα θέματα του διεθνούς Συνεδρίου των λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της Χάγης.
Για τη συνεκπαίδευση αρρένων και θηλέων στη Μ.Ε. η Πολιτεία κρατά επιφυλακτική στάση επειδή δεν θεωρεί την ελληνική κοινωνία ώριμη για την αποδοχή της. Ωστόσο, αναγκάζεται να επιτρέψει τη φοίτηση κοριτσιών στα Γυμνάσια Αρρένων, στις πόλεις που ο αριθμός των μαθητριών ήταν ελάχιστος και δεν επέτρεπε τη σύσταση ξεχωριστών Γυμνασίων Θηλέων. Η Πολιτεία φρόντισε τότε για πρώτη φορά και για την κατάρτιση «ειδικού προγράμματος» των Γυμνασίων Θηλέων, το οποίο χωρίς να μειώνει τη γενική μόρφωση των κοριτσιών, συμπεριλάμβανε και μαθήματα προσιδιάζοντα στη γυναικεία φύση και τον προορισμό της γυναίκας. Επίσης φρόντισε και για το χωρισμό των δύο φύλων στην ώρα της Γυμναστικής καθώς και για το διορισμό στα Γυμνάσια Θηλέων κατά προτεραιότητα καθηγητριών.
Από το 1937 στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρατηρείται μια διαφοροποίηση, ανάλογα με τον τόπο λειτουργίας τους. Δηλαδή μικτά γυμνάσια και λύκεια στην επαρχία και αμιγή στις πόλεις. Στις δεκαετίες που ακολουθούν, ως το 1979, ο θεσμός της συνεκπαίδευσης λειτουργεί στα πλαίσια των ρυθμίσεων του 1929. Κατά καιρούς παρατηρούνται στα προγράμματα κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως η κατάργηση της διδασκαλίας του κλάδου της Άλγεβρας από τα γυμνάσια θηλέων, μειωμένες ώρες των Μαθηματικών καθώς και χωριστή διδασκαλία του μαθήματος της Σωματικής Αγωγής. Κατά τη δεκαετία του 1960 ασκείται πίεση για μια πιο ουσιαστική εκπαίδευση των κοριτσιών και για επίτευξη ίσων εκπαιδευτικών ευκαιριών. Ωστόσο η συμφοίτηση αρρένων και θηλέων εξακολουθεί να θεωρείται «ως επιζήμιο μέτρο».
Το 1976 (νόμος 309/1976) ανοίγει ο δρόμος για τη μικτοποίηση των ημερήσιων γυμνασίων και λυκείων. Το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση της παραπάνω διάταξης, ζητά από τους γονείς των μαθητών της χώρας να δηλώσουν αν επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε μικτά σχολεία. Η πλειοψηφία των γονέων τότε τάσσεται αρνητικά(!). Ωστόσο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 1979-80 η μικτή φοίτηση στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελούσε πλέον πραγματικότητα. Τέλος στις 6 Φεβρουαρίου 1982, ο τότε Υπουργός Παιδείας Λευτέρης Βερυβάκης αποφασίζει επιτέλους την εξίσωση αγοριών κοριτσιών με την κατάργηση της μπλε ποδιάς για τα κορίτσια. Παρά τις απόψεις ότι καταργείται ένα σύμβολο συνοχής της ελληνικής κοινωνίας(!), οι περισσότεροι Έλληνες είδαν την κατάργηση των ποδιών ως υπεράσπιση της ελευθερίας, του πλουραλισμού και της ανάπτυξης της προσωπικότητας
Όμως καθολική και οριστική εφαρμογή της εξίσωσης αγοριών και κοριτσιών έχουμε με το Ν. 1566/1985 (άρθρο 2, εδ. 5), από τον οποίο προβλέπεται ότι: «Στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν μαζί αγόρια και κορίτσια».
Στις 5-2-1985 ο υπουργός Παιδείας Απ. Κακλαμάνης καταθέτει στη Βουλή το σχέδιο νόμου «για τη δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Ο νόμος (1566/1985) αυτός που ισχύει μέχρι σήμερα, ψηφίζεται από τη Βουλή και έχει ως βασικότερες αρχές του τις παρακάτω: 1. «Σκοπός της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά» (Άρθρο 1, παρ. 1).
Αυτή την «πικρή μικρή ιστορία» θυμήθηκα και σκαλίζοντας ολοκλήρωσα τις πληροφορίες μου για την οδύσσεια της εκπαίδευσης θηλέων, εγώ που μαθήτευσα την εποχή της δικτατορίας που λειτουργούσε με κανονισμό  .

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΡΕΝΩΝ, ΘΗΛΕΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤ.ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΑΛΕΡΑ ΒΕΡΟΙΑΣ 1967-1974

Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο σχετικά με συναντήσεις παλιών συμμαθητών , μνήμες γλυκές “ξύπνησαν” μέσα μου μετά από 44 ολόκληρα χρόνια για μια συνάντηση των αποφοίτων  του Εξαταξίου Γυμνασίου Θηλέων Βέροιας  του 1973 προκειμένου να ανασύρουμε μνήμες "από το σεντούκι της μνήμης" . 
Θυμάσαι το παλιό σου σχολείο; Τους Καθηγητές σου και τις  συμμαθήτριές σου; Τις εκδρομές και τις πλάκες που κάνατε μαζί;

Θυμάσαι την  τριπλέτα Παπαδόπουλος (Πατούνας) και Μάρω &Ασημίνα βρήκε πρόσφορο έδαφος την ιδεολογική τους συμπόρευση με την χούντα και έπαιζαν χωρίς αντίπαλο!
Όμως ευτυχώς υπήρξαν καθηγητές με ανθρώπινο πρόσωπο και κάπως υπήρξε μία λεπτή βέβαια ισορροπία.
Πέρα από μαθήματα, ασκήσεις και εξετάσεις, όταν μεγαλώσεις αντιλαμβάνεσαι ότι τα χρόνια που πήγαινες σχολείο, είναι ίσως από τα πιο νοσταλγικά τις παιδικής σου ηλικίας.
Δεν θα ήθελες λοιπόν να τα ξαναθυμηθείς; Τα χρόνια έχουν περάσει και ίσως έχεις χαθεί με τους περισσότερους συμμαθητές σου. Που βρίσκονται άραγε και τι κάνουν;Θυμάσαι τα ασημενια δαχτυλιδια μας, που απο μεσα γραψαμε την ημερομηνια συνάντησης μετά το τέλος της ΣΤ κλασικού 1973 !!!!!
Σας έλειψαν οι κοπάνες, τα πειράγματα, οι ανωριμότητες και οι έρωτες των μαθητικών σας χρόνων; Συγκεντρώνουμε ιδέες και οδηγίες για να… χτυπήσει για άλλη μια φορά το κουδούνι.
Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: Εκείνοι που θυμούνται τα μαθητικά τους χρόνια και στο πρόσωπό τους σχηματίζεται ένα χαζό χαμόγελο, όσο αναπολούν τις παρέες, τις κοπάνες, τα γέλια στα διαλείμματα και τις φάρσες στους καθηγητές, και εκείνοι στων οποίων τα πρόσωπα καρφώνεται μια έκφραση αηδίας, γιατί θέλουν προφανώς να διαγράψουν εκείνα τα χρόνια για πάντα από την μνήμη τους.
Σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν ανήκετε, σίγουρα δεν θα απορρίπταμε εύκολα μια πρόσκληση σε reunion, είτε αυτό οφειλόταν στην επιθυμία σας να ξαναπάρετε λίγη από την γεύση των «πιο ανέμελων χρόνων» της ζωής σας, είτε απλώς από περιέργεια για το τι έχουν απογίνει όλοι αυτοί οι συμμαθητές με τους οποίους επί πολλά χρόνια μοιραζόσασταν την ίδια αίθουσα, τα ίδια θρανία, τις ίδιες κιμωλίες, το ίδιο επτάωρο της καθημερινότητάς σας, όσο κουραστικό κι αν ήταν αυτό.
Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω μια Ομάδα με φίλες και συμμαθήτριες στο κοινωνικό δίκτυο FACEBOOK με τη κρυφή ελπίδα μήπως μπορούμε να κάνουμε μια συνάντηση
Μάλιστα δημοσιεύω και ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΝΤΕΟ με λίγο φωτογραφικό υλικό που είχα στη διάθεσή μου και με αυτό που με έστειλαν οι συμμαθήτριές μου

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ  ΜΟΥ ΒΙΝΤΕΟ

Παρακάτω θα δείτε φωτογραφίες που κοινοποίησαν αρκετές από τις συμμαθήτριές μου με τη κρυφή λαχτάρα να συναντηθούμε

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ 1967-1973 
Εκείνα τα χρόνια τα Γυμνάσια ήταν εξατάξια και στην Βέροια τα Γυμνάσια ήταν δύο. Ένα Αρρένων και ένα θηλέων. Σε καθένα από αυτά και ένα τμήμα Πρακτικό για τις Θετικές περισσότερο σπουδές και ένα τμήμα κλασικό για τις θεωρητικές σπουδές. Οι καλοί μαθητές πήγαιναν στο Πρακτικό πολλές φορές από μόδα και όχι ύστερα από ώριμη σκέψη.
 Μέχρι το 1973 υπήρχαν δυο μόνο δημόσια γυμνάσια στη Βέροια, από τα οποία το ένα ήταν Αρρένων και το άλλο Θηλέων (τότε το γυμνάσιο ήταν εξατάξιο δηλαδή ήταν μαζί και λύκειο). Το Γυμνάσιο Θηλέων στεγαζόταν στο χώρο του σημερινού Δημαρχείου και η ανέγερση του είχε χρηματοδοτηθεί από τον Δημήτριο Ρακτιβάν
Σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο Βέροιας
Το 1973 το Γυμνάσιο Θηλέων χωρίστηκε σε δύο, το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο. Το 4ο Λύκειο Βέροιας έχει το αρχείο του 2ου Γυμνασίου Θηλέων (στο οποίο ξένη γλώσσα ήταν τα γαλλικά) και το 3ο Γενικό Λύκειο Βέροιας έχει το αρχείο του 1ο Γυμνασίου Θηλέων (με ξένη γλώσσα αγγλικά και γαλλικά).
Παρακάτω υπάρχουν πληροφορίες σχετικά :
Ανατρέχοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα τη φιλότιμη προσπάθεια ενός συμμαθητή μας που φοιτούσε στο Γυμνάσιο Αρρένων Βέροιας ο οποίος δημοσίευσε στο μπλοκ πάρα πολύ καλές αναμνήσεις των μαθητικών χρόνων του Γυμνασίου Αρρένων Βέροιας τα οποία δημοσιεύω παρακάτω
Στις 3-3- 2017 και ημέρα Παρασκευή συναντήθηκαν στην Εληά συμμαθητές και συμμαθήτριες. Ποιοι;  Αυτοί που φαίνονται εδώ και αποφάσισαν ότι μια καλή ημερομηνία για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την συμπλήρωση 45 χρόνων από την χρονιά της αποφοίτησης μας από τα Γυμνάσια τότε Αρρένων και Θηλέων ει ναι  Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 Τόπος συνάντησης στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον λίγο έξω από την Βέροια στον ίδιο χώρο που βρεθήκαμε πριν 5 χρόνια. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο μπορείτε να ρυθμίσετε τις όποιες διακοπές σας.Θα σας πάρουμε και τηλέφωνο. Απουσίες θα δικαιολογηθούν μόνο για σοβαρούς λόγους μεγάλα παιδιά είμαστε!!