Monday, October 12, 2020

Εκδρομή στις Πρέσπες και Καστοριά 11-10-2020

Η ευτυχία λένε βρίσκεται σε μοναδικές στιγμές που δίνουν ζωντάνια στην καθημερινότητα σου. Μια  απόδραση στην εξοχή σου δίνει  τη δυνατότητα να απολαύσεις τη φύση καθώς οι αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτήν την εποχή του φθινοπώρου,  είναι εντυπωσιακές. Από το πράσινο της άνοιξης και του καλοκαιριού, από τα ανθισμένα λιβάδια και τα καταπράσινα δάση, η φύση μεταμορφώνεται  και ειδικά στην Ελλάδα γίνεται μαγική. Χαιρόμαστε τα κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα , που σπέρνουν οι οξιές , οι βελανιδιές , οι καστανιές και τα πλατάνια στα δάση του βουνού.  Οι απρόσμενες γνωριμίες τόπων όπως Στρουμφοχώρια και αποκαλύψεις  Θεού και ανθρώπων δίνουν χρώμα στη ζωή μας! 

Υπάρχουν στην Ελλάδα μας πολλοί  όμορφοι προορισμοί,  που τώρα το φθινόπωρο , έχουν μια παράξενη γοητεία που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού και μια απόδραση σε αυτούς θα ήταν δώρο θεού .

Μια απρόσμενη εκδρομή για να αποδράσεις απο τη καθημερινότητά σου και μια βόλτα στην εξοχή είναι μια θαυμάσια διέξοδος από το άγχος που μας προκάλεσε ο κορονωιός! Καθαρός αέρας , πράσινο της φύσης και ηρεμία!

Έτσι και εμείς μια παρέα συμμαθητριών χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό, μια απόφαση στιγμής στο καφέ της Τετάρτης που μας πέρασε,  αποφασίσαμε να κάνουμε μια υπέροχη εκδρομή στις λίμνες Πρέσπες Καστοριάς και στην όμορφη Καστοριά  και να   στολίσουμε τη ζωή μας με υπέροχες εικόνες γαλήνης  ηρεμίας και ξεγνοιασιάς  στις 11 Οκτωβρίου 2020 με το Τουριστικό  Γραφείο Achileas tours Αλατσίδου Έλενα 

Το ραντεβού στην Ελιά το πρωί στις 7.00 της Κυριακής . Μια ηλιόλουστη μέρα, με την ανατολή να την απολαμβάνεις  μέσα στο λεωφορείο με καλή παρέα και θετική ενέργεια, είναι ότι το καλύτερο να σε προδιαθέτει για χαρούμενη διάθεση.

H  πρώτη μας στάση Ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μκρόκαστρο.  Σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής φορούσαμε μάσκες , λόγω covid- 19 όπως επίσης ήταν υποχρεωτική η μάσκα μέσα στην εκκλησία κατά τη διάρκεια  της θείας λειτουργίας  , την οποία παρακολουθήσαμε. 


Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο Σιατίστης, στη Δυτική Μακεδονία χτίστηκε στα μέσα περίπου του 18ου αιώνος. Διαδραμάτισε έντονο θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό ρόλο, τόσο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του απελευθερωτικού αγώνα, όσο και σε όλες τις επόμενες ιστορικές εξελίξεις της περιοχής συνεισφέροντας πνευματική, υλική και πρακτική στήριξη.

Από το έτος 1993 λειτουργεί ως Ιερά Γυναικεία Μονή και σύμφωνα με τα Τυπικά του Ορθόδοξου Ανατολικού Μοναχισμού.

Η καθημερινή βέβαια ζωή των Μοναχών, όπως είναι φυσικό, τους φέρνει απαραίτητα σε μια άμεση σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Ο ζωτικός χώρος λειτουργίας τους είναι η απέραντη αγκαλιά του φυτικού βασιλείου. Οι Μοναχές ζώντας μακριά από τους θορύβους του κόσμου, πέρα από τα πνευματικά τους καθήκοντα, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη μελέτη και έρευνα των φυτών, των βοτάνων, των φρούτων και των προϊόντων της γης. Τα γεωργικά και κηπευτικά προϊόντα και βότανα αποτελούν μέρος της βασικής διατροφής τους, αφού οι Μοναχοί είναι κυρίως φυτοφάγοι, και η εγκράτεια και η περιορισμένη κατανάλωση τροφών αποτελεί κανόνα ζωή.


Γαληνεύεις κυριολεκτικά!!! Το μοναστήρι είναι διατηρημένο σε πολύ καλή κατάστασης και ο αύλειος χώρος εξαιρετικά περιποιημένος και φροντισμένος.  Πόση ομορφιά και γαλήνη !!! 

Μοναδική τοποθεσία για να την αποθανατίσεις με το φωτογραφικό σου φακό.

 Υπάρχει χώρος για στάθμευση, αγορά αναμνηστικών και καφετέρια. Μια ξεχωριστή βυζαντινή εκκλησία από τις πολλές που διαθέτει η Καστοριά.

Αξίζει να την επισκεφθείτε!!!

Η επόμενη στάση μας οι λίμνες  Πρέσπες  που  βρίσκονται

Βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκονται οι λίμνες των πελεκάνων και των ερωδιών, των σπηλαίων, των ασκηταριών και των βυζαντινών μνημείων, των μικρών ψαράδικων χωριών…

Πρόκειται για δύο λίμνες γλυκού νερού, τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, που συνθέτουν έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η περιοχή, αν και μικρή σε έκταση, συγκεντρώνει πάρα πολλές και σπάνιες μορφές υδρόβιας ζωής.
Κι αυτό την κάνει να ξεχωρίζει.

Οι Λίμνες Πρέσπες είναι ένας υπέροχος   υδροβιότοπος

Εδώ βρίσκει καταφύγιο μία από τις μεγαλύτερες αποικίες αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων στον κόσμο, με πληθυσμό περίπου 1200 και 500 ζευγάρια αντίστοιχα. Συνοπτικά έχουν καταγραφεί 272 είδη πουλιών, 143 από τα οποία φωλιάζουν στην περιοχή.

 Στα νερά των Πρεσπών ζουν 23 είδη ψαριών, εκ των οποίων τα 9 είναι ενδημικά, δηλαδή απαντώνται μόνο στις λίμνες και σε κάποια ποτάμια γύρω από αυτές και πουθενά άλλου στον κόσμο.

Λόγω της περιορισμένης γεωγραφικής τους εξάπλωσης τα περισσότερα είδη είναι προστατευόμενα.

Ο ενδημισμός της ιχθυοπανίδας των Πρεσπών οφείλεται στην παλαιότητα των λιμνών. Οι Πρέσπες μαζί με τη λίμνη Οχρίδα είναι οι παλαιότερες λίμνες της Ευρώπης, με ηλικία μεγαλύτερη των 5,5 εκατομμυρίων ετών!

 Η  περιοχή των Πρεσπών έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως κέντρο βιοποικιλότητας και προσελκύει το ενδιαφέρον επιστημόνων, ερευνητών και φυσιολατρών από όλο τον κόσμο, όλες τις εποχές του χρόνου.

Πλούσια είναι και η χλωρίδα. Καταγράφονται πάνω από 2.000 είδη φυτών σε 49 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων, από τους οποίους 7 θεωρούνται τύποι οικοτόπων προτεραιότητας.

Το ψάρεμα στις λίμνες απαγορεύεται κατά την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών σε ετήσια βάση (Απρίλιος- Ιούνιος).

Από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, οι Πρέσπες θεωρούνται ως ο επίγειος παράδεισος των μεταναστευτικών πουλιών και όχι μόνο. Εκατοντάδες είδη, πολλά μάλιστα υπό εξαφάνιση, φωλιάζουν και αναπαράγονται εδώ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι αργυροπελεκάνοι, οι κορμοράνοι και οι ερωδιοί. Εφοδιαστείτε με το δικό σας κατάλληλο εξοπλισμό για παρατήρηση ή επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο όπου μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πουλιά και θα σας δανείσουν το τηλεσκόπιό τους για να τα παρατηρήσετε.

Δεν  παραλείψαμε  να διασχίσουμε  τη πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, προκειμένου να θαυμάσουμε . τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται από το 10ο αιώνα μ.Χ. Μοναδική εμπειρία αποτελεί και μια γνωριμία με τα πολλά ασκηταριά αλλά και τις βραχογραφίες στον όρμο των Ψαράδων και τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.
Η γοητεία που ασκούν οι δίδυμες λίμνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς στις υδάτινες επιφάνειές τους καθρεπτίζονται οι δασωμένες πλαγιές των γύρω βουνών και το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Πραγματικά το τοπίο μας συνεπήρε !  Η ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο  !!

Εδώ ο χρόνος έχει άλλο ρυθμό. Ξεχνάς την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας και ακολουθείς ήρεμους ρυθμούς στην απόλυτη σιγαλιά, που διακόπτεται μόνο από από τις φωνές των ζώων και των πουλιών. Αφήνεσαι. 

Ερημωμένοι οικισμοί, εξαιρετικές γεύσεις και μυρωδιές. 

 Προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι. Λατρεύεις να βλέπεις και να ακούς, ενώ όλες οι εποχές του χρόνου περνούν από το οπτικό σου πεδίο. 


Προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι. Λατρεύεις να βλέπεις και να ακούς, ενώ όλες οι εποχές του χρόνου περνούν από το οπτικό σου πεδίο. 

Περπατώντας τη θρυλική πεζογέφυρα των 650 μέτρων και αφού θαυμάσεις, αγναντέψεις, δεις ξεχασμένες ξύλινες βάρκες και βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, φτάνεις στο μικροσκοπικό κατοικημένο νησάκι Άγιος Αχίλλειος. 

Στο συγκεκριμένο σημείο αφουγκράζεσαι τον φυσικό πλούτο και αισθάνεσαι τη γαλήνη που σου προσφέρει αφειδώς το τοπίο. Αδειάζεις και γεμίζεις ταυτόχρονα.


 Πήραμε τον πρωινό μας  μαζί με καφέ   και τοπικά  γλυκά κουταλιού   στον Άγιο Αχίλλειο,  σε ένα καλαίσθητο  ξενώνα-καφέ- εστιατόριο  που λέγεται " Άγιος  Αχίλλειος "  Εκεί θαυμάσαμε τον εσωτερικό του χώρο 

με την art διακόσμησή του , βγάζοντας φωτογραφίες   Η  τοπική κουζίνα λειτουργεί όλο το χρόνο.   Ο περιβάλλον  χώρος του επίσης όμορφος καταπράσινος  με φόντο τη  λίμνη  Μ. Πρέσπα,   προσδίδει μια υπέροχη αίσθηση θαυμασμού .






Το τέλος της περιήγησής μας στις λίμνες ήταν ο παραδοσιακός οικισμός των Ψαράδων  που αποτελεί  μία από τις φιλόξενες στάσεις για να δοκιμάσει κάποιος ένα πεντανόστιμο γριβάδι, τις ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης και προπάντων τα φασόλια γίγαντες, συνοδεία ντόπιου τσίπουρου.

Εδώ οι άνθρωποι θα σου πουν ότι γεννήθηκαν στις βάρκες. Το ψάρεμα και η λίμνη είναι η ζωή τους. Διηγούνται ιστορίες από τα παλιά, από τον Εμφύλιο, και σε ξεναγούν στα ασκηταριά.   

«Ερημίτες μιας άλλης εποχής ήρθαν εδώ να κατοικήσουν, μακριά από τον κόσμο» θα σου πουν.   Το βλέμμα ξεχνιέται στον ορίζοντα, χαζεύεις με τις ώρες την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ απολαμβάνεις τη μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα του τόπου.   Δεν χάσαμε λοιπόν την ευκαιρία να απολαύσουμε μια μοναδική ρομαντική βαρκάδα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας χρησιμοποιώντας τις «πλάβες», τις χαρακτηριστικές ξύλινες βάρκες της περιοχής. Ο Βαρκάρης μάλιστα μας υπέδειξε και σπηλιές όπου βρίσκονται μικρά ερημητήρια και που βρίσκονται τα σύνορα με την Αλβανία και Σκόπια.



 

Ερημητήριο της Παναγίας Ελεούσας (αρχές 15ου αιων.) Είναι το μεγαλύτερο ερημητήριο, που πρόσφερε στέγη στο μεγαλύτερο αριθμό μοναχών. Οι νωπογραφίες στο εσωτερικό του είναι ένα ιδιαίτερο παράδειγμα της ζωγραφικής που αναπτύχθηκε σε αυτή τη γωνιά της Μεγάλης Πρέσπας.

Ερημητήριο της Μεταμόρφωσης (13ος αιων.) Φεύγοντας από τους Ψαράδες με βάρκα για την Παναγία Ελεούσα, περνάμε από ένα μικρό τμήμα της όχθης με ένα κόλπο όπου ορθώνεται το ερημητήριο της Μεταμόρφωσης, προστατευμένο από τους βράχους.

Ερημητήριο της Μικρής Ανάληψης (15ος αιων.) Το δεύτερο ερημητήριο που συναντάμε κατά μήκος της όχθης μετά από τις νωπογραφίες στους βράχους είναι αυτό της Μικρής Ανάληψης. Βρίσκεται ψηλά σε μια κοιλότητα του βράχου αλλά η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Το δεύτερο ερημητήριο που συναντάμε κατά μήκος της όχθης μετά από τις νωπογραφίες στους βράχους είναι αυτό της Μικρής Ανάληψης. Βρίσκεται ψηλά σε μια κοιλότητα του βράχου αλλά η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Πολλές ψαροταβέρνες σε καλωσορίζουν για να γευτείς τις νοστιμιές της περιοχής .

Και όταν στις Πρέσπες μιλούν για ψάρι, εννοούν το γριβάδι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ψάρι που ζει στις λίμνες και έχει μεγάλη εμπορική αξία για τους ψαράδες. Εισήχθη στις δύο λίμνες κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή.   Το σούρουπο είναι η πιο ωραία ώρα για να εκτιμήσεις αυτό τον ακριτικό παράδεισο. Εδώ, όπως θα σου πουν οι ντόπιοι, «η φύση ευχαριστιέται με την απλότητα». 

Μετά ακολούθησε  γεύμα  σε μια όμορφη ένα όμορφο εστιατόριο -ξενώνας
" η Συντροφιά "  με τους απίθανους μεζέδες που συμπλήρωσε η όμορφη θέα της λίμνης και ένα λιβάδι με βουβάλια.






Με λίγο κρασάκι  και με καλή παρέα λένε ανοίγουν οι καρδιές και μιλάνε και  στολίζουν  με το γέλιο  και  χαρά τα πρόσωπα  και τη ψυχή μας . Έτσι ακριβώς .  Μας εντυπωσίασε η άριστη εξυπηρέτηση του ιδιοκτήτη , το ταχύτατο service , οι τεράστιες μερίδες , όλα τα πιάτα γευστικότατα , το δε γριβάδι θεσπέσιο. Ο φόντος της λίμνης από το εστιατόριο μιας ηλιόλουστης ημέρας είχε σαν αποτέλεσμα να ομορφύνει ακόμη περισσότερο την μέρα μας και να τη γεμίσει ψυχική ηρεμία .


 Η τελευταία μας επίσκεψη  η Λίμνη Καστοριάς γεμάτη πάπιες!  

Η Λίμνη Ορεστιάδα ή,  λίμνη της Καστοριάς βρίσκεται στην βορειοδυτική Ελλάδα στο μέσο της οποίας "δίκην νησίδος" είναι χτισμένη η Καστοριά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει 28 τετ. χλμ., λεκάνη απορροής 253 τετ. χλμ. και είναι η ενδεκάτη σε μέγεθος λίμνη στην Ελλάδα. Το βάθος της κυμαίνεται από 1,4-12 μέτρα και η μέση θερμοκρασία είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Η λίμνη έχει πολλές εισροές νερού από τα δυτικά και μια εκροή στον ποταμό Αλιάκμονα. Σε παλαιότερη εποχή η λίμνη περιέβαλλε εξ ολοκλήρου το βραχόβουνο που σχημάτιζε έτσι μια νησίδα. Το μήκος των ακτών της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα και ο όγκος των νερών 100.000.000 κυβικά μέτρα. Χαρακτηριστικό της λίμνης είναι ότι παγώνει για περίπου δεκαπέντε μέρες το χρόνο. Παλιότερα δε, ο πάγος ήταν τόσο παχύς που από πάνω περνούσαν κάρα φορτωμένα.

Η λίμνη διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ιχθυοπανίδα και θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιέυματα της Ελλάδας. Η λίμνη αποτελεί ψαρότοπο με συνηθέστερα είδη το γριβάδι, τις τούρνες, τις πλατίκες, τους γουλιανούς, τα γλήνια, τις πέρκες, τις πεταλούδες, τους χρύσκους και τα τσιρόνια.




Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς! Την όμορφη πόλη που το είδωλό της αντανακλάται στο νερό της λίμνης δημιουργώντας πάντα ένα θαυμάσιο θέαμα, τα χρωματιστά καράβια της που είναι αραγμένα στα ατάραχα νερά της λίμνης, τα υπέροχα καστοριανά αρχοντικά της, τις πάμπολλες βυζαντινές εκκλησίες, τον μαγευτικό δρόμο με τα πλατάνια πλάι στη λίμνη; Όλα αυτά και πολλά άλλα ο κάθε επισκέπτης θα τα νοιώσει, θα τα βιώσει και θα φύγει από την πόλη γεμάτος με τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Εκεί σε μια όμορφη καφετέρια απολαύσαμε τον καφέ μας ακούγοντας τις φωνές  τους να μας καλούν φιλικά.

Η επιστροφή μας για τη Βέροια ακόμη πιο όμορφη και διασκεδαστική αφού μέσα στο λεωφορείο με τραγούδι και χορό κλείσαμε την υπέροχη αυτή εκδρομή.

Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν. Έτσι τελείωσε και η εκδρομή μας.

Περάσαμε πραγματικά 

Ευχαριστούμε πολύ την Έλενα Αλατσίδου για την άψογη και υπέροχη συμπεριφορά της  και για την όμορφη εκδρομή που μας χάρισε που πιστεύω όλοι μας την απολαύσαμε  !!!

Επίσης ευχαριστούμε και τους οδηγούς  για την υπέροχη οδική τους συμπεριφορά και την ευγένειά τους σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας και ευχόμαστε   καλά ταξίδια!

Εύχομαι σε όλους τους συμμετέχοντες και εκδρομείς να είμαστε γεροί και να απολαμβάνουμε τέτοιες εκδρομές παρέα!!

Και η ζωή κυλά. Κι εσύ κυλιέσαι μαζί της και πολύ το χαίρεσαι!! 

Ένα Ταξίδι είναι  η ζωή κι όταν το ένα τελειώνει, αρχίζει αμέσως το επόμενο...

Αλλά είναι και κάτι φορές που πολύ το διασκεδάζεις. Κι αυτές είναι που μετράνε...

Και το καλύτερο ταξίδι είναι πάντα το επόμενο!

Γιατί δεν ξέρεις τι θα φέρει!

Ξέρεις μόνο ότι θα έχεις νέες εικόνες, νέους ανθρώπους, νέες εμπειρίες !!!

Ονειρεύεσαι, ελπίζεις, προχωράς!!!