Thursday, January 05, 2023

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ Ή ΦΩΤΑ




 Αύριο ξημερώνει η γιορτή των Θεοφανείων ή και Θεοφανίων ή η γιορτή των Φώτων, του Αγιασμού των υδάτων κ.α.

 Η λέξη Θεοφάνεια σημαίνει φανέρωση

 - αποκάλυψη του Θεού και σχετίζεται εδώ με τη φανέρωση της Αγίας

 Τριάδας κατά την Βάπτιση του Χριστού.

Η αρχαιότερη αναφορά στη γιορτή των Θεοφανείων που έχει διασωθεί, είναι του Κλήμεντος Αλεξανδρείας. 

Τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους -μέχρι τον 4-ο αιώνα μ.Χ. - οι Χριστιανοί γιόρταζαν την ίδια μέρα τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια, τιμώντας ταυτόχρονα την προσκύνηση του Χριστού από τους Ποιμένες και τους Τρεις Μάγους. 

Μετά τον 4-ο αιώνα μ.Χ. καθιερώθηκε ξεχωριστή εορτή η 25-η Δεκεμβρίου για τη γέννηση του Χριστού και την 6-η Ιανουαρίου για τα Θεοφάνεια ή Φώτα.

Σύντομο ιστορικό της Βάπτισης του Χριστού.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο Ιησούς τη διδασκαλία του, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκαταλείπει την έρημο και εγκαθίσταται στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού. Εκεί συνεχίζει το κήρυγμα για την έλευση του Σωτήρα, - γι΄ αυτό κι αποκαλείται Πρόδρομος - καλεί τους ανθρώπους προς μετάνοια και συγχρόνως βαπτίζει πολλούς από αυτούς που έρχονταν να τον ακούσουν. Στον Ιορδάνη πήγε και τον συνάντησε ο Ιησούς και ζήτησε απ' τον Ιωάννη να τον βαπτίσει. Ο Ιωάννης, αναγνωρίζοντας ποιόν έχει απέναντί του, αρνείται λέγοντας ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να τον βαπτίσει ο Ιησούς Χριστός και ότι δεν τολμά αυτός να τον βαπτίσει. Τότε ο Ιησούς του απάντησε, πως έτσι πρέπει να γίνει για να εκπληρωθεί η εντολή άνωθεν και να πληρωθεί η θεία οικονομία για την σωτηρία του ανθρώπου.

Ο Ιωάννης, βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη ποταμού. 

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, όσους βάπτιζε στα νερά του Ιορδάνη, τους έβαζε όσο βρισκόντουσαν μέσα στον ποταμό να εξομολογούνται τις αμαρτίες τους. 

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος γράφει ότι ο Ιησούς Χριστός όταν βαπτίστηκε,

 βγήκε αμέσως απ' το νερό του Ιορδάνη, για να μας θυμίσει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος αναμάρτητος, σε αντίθεση δε με τους άλλους που βάπτιζε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Χριστός δεν είχε καμία αμαρτία να εξομολογηθεί και έτσι βγήκε αμέσως. 

Όταν ο Ιησούς μπήκε στον Ιορδάνη, άνοιξαν οι Ουρανοί και κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα με μορφή περιστεριού κι ακούστηκε φωνή απ' τους ουρανούς που έλεγε «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός με τον οποίο θα γίνει η σωτηρία των ανθρώπων», εμφανίστηκε δηλαδή ο Πατέρας κι έδωσε μαρτυρία για τον Υιό.

Φανερώνονται λοιπόν έτσι και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος κι επιπλέον με την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος πάνω από τον Ιησού, παρατηρεί ο άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης, δεν αφήνεται περιθώριο σε κάποιον απ' τους παρευρισκόμενους να θεωρήσει λανθασμένα ότι ο Μεσσίας είναι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και όχι ο Ιησούς Χριστός.


Φώτιση σημαίνει αλλαγή, βελτίωση, εξέλιξη, πορεία προς το φως, που είναι το καλό, το τέλειο. Και τέλειο σημαίνει αυτό που είναι προσαρμοσμένο στις εντολές του Πατέρα.

Εμείς είμαστε η Ολότητα, τα Πάντα. Είναι ανώφελο να ψάχνουμε για την πληρότητα, την Ολότητα, ενώ είμαστε εμείς οι ίδιοι και δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Στις 12 το βράδυ της παραμονής των  Θεοφανείων  ανοίγουν οι ουρανοί!

 Είναι αλήθεια! 

Κάνε την ευχή σου την ώρα που τα πάντα εισακούγονται!!!

Αυτές οι μερες φέρνουν μαζί τους την μαγεία των παραμυθιών…

Ξυπνάνε μέσα μας όλη την καλοσύνη και την αγάπη που υπάρχει στην καρδιά μας.

Κατά βάθος όλοι  αυτό που ζητάμε για να νιώθουμε γαλήνη είναι περισσότερο φως, περισσότερη αλήθεια, περισσότερο νόημα στη ζωή μας.

Η παράδοση θέλει απόψε τα μεσάνυχτα να ανοίγουν οι ουρανοί. 

Να ενώνεται ο άνθρωπος με τον Θεό.

Η μαγεία γίνεται πραγματικότητα και οι επιθυμίες πράξη.

Κάνε τις ευχές σου εκείνη τη στιγμή και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται… Ευχήσου με όλη σου την καρδιά και με βαθιά πίστη. 

Οι ουρανοί είναι ανοιχτοί και όλα εισακούγονται!