Wednesday, September 01, 2021

Καλωσόρισες Σεπτέμβρη

 


Ο Αύγουστος  έφυγε, παίρνοντας μαζί του , αναμνήσεις από  όμορφες στιγμές που ζήσαμε, τη  ξεγνοιασιά, τα μνημειώδη φεγγάρια, τις φωτιές, τους έρωτες . 

Τα ονόματα που  γράφτηκαν  στην άμμο, τα καυτά απογεύματα του Αυγούστου τα οποία  δεν θα σβήνουν ποτέ.

Τα ράθυμα ζεστά μεσημέρια με το ατέρμονο τραγούδι των τζιτζικιών που πάντα θα  φέρνει  στο νου μας εικόνες, μνήμες και θα γεννά επιθυμίες που δεν θα είναι πια εδώ. 

Τα Αυγουστιάτικα  ηλιοβασιλέματα που όταν τα ζήσεις δεν τα ξεχνάς ποτέ. Ειδικά αν τα ζήσεις με καλή παρέα.

Τους  όρκους αγάπης που δόθηκαν υπό το μυστηριακό φως της Αυγουστιάτικης πανσέληνου, που μπορεί κάποτε να καταπατηθούν , όμως  δύσκολα  θα ξεχαστούν.

Ο Αύγουστος ενέπνευσε πολλούς ποιητές, στιχουργούς, ζωγράφους, λογοτέχνες. Αλλά είναι μόνο ένας μήνας. 

Ένας μήνας που τελείωσε όπως όλοι. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η γοητεία του. Αν κρατούσε όλο το χρόνο ίσως την ομορφιά του να σκότωνε ο πέλεκυς της συνήθειας. Της ρουτίνας.

Πάμε να αποχαιρετήσουμε όμορφα τον Αύγουστο. Και δεν θέλω αηδίες. 

Στη χώρα που τα νυχτολούλουδα μυρίζουν μέχρι το Νοέμβρη, τα δειλινά σκορπίζουν μαγεία όλο το χρόνο, ο ήλιος λείπει ελάχιστες μέρες από τον ουρανό, για τέλος του καλοκαιριού, θα μιλάμε από τις 21 Δεκέμβρη και μετά και αν…τελείωσε η ξενοιασιά και ο ερωτισμός του Αυγούστου;

Να σας πω ένα μυστικό; Η ξενοιασιά και ο ερωτισμός είναι μέσα μας κι αν θέλουμε δεν φεύγουν ποτέ…στην Ελλάδα είμαστε. 

Και δειλινά έχουμε, κι ακρογιαλιές έχουμε, και ήλιο έχουμε. Κέφι να έχουμε κι όλα στη διάθεση μας είναι. Κρατάμε ό,τι καλό μας έφερε ο ράθυμος, περίεργος και γοητευτικός Αύγουστος και το υπόλοιπο αφήνουμε το κύμα να το πάρει μαζί του.  

Και το τραγούδι σε καμία περίπτωση ας μην είναι λυπητερό.

Ας υποδεχτούμε λοιπόν με χαμόγελα  τον Σεπτέμβρη που έφερε μαζί του τις δικές του ομορφιές.  

Καλώς μας ήρθες  Σεπτέμβρη !

Δεν πιστεύουμε να ήρθες με άδεια χέρια..

Μήπως μας εφερες λίγο δροσούλα,  μάλλον όπως πάντα αυτό το δώρο σου μας το κρατάς ακόμα κρυμμένο .

Και κάπου εκεί στα μέσα του, ο Σεπτέμβρης, θα σταματήσει να μας βασανίζει και θα μας χαρίσει τα χρώματα, τις μυρωδιές και την αναπνοή του. 

Θα σβήσει το καλοκαίρι και θα το αφήσει οριστικά πίσω μας και θα έρθει το φθινόπωρο που είναι μια δεύτερη άνοιξη,  όπου κάθε φύλλο είναι ένα λουλούδι. 

Ο Σεπτέμβριος λέγεται και Τρυγητής (γιατί γίνεται ο τρύγος των σταφυλιών), Σταυριάτης (γιατί στις 14 γιορτάζουμε την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού), Ορτυκολόγος (γιατί εμφανίζονται τα αποδημητικά ορτύκια).

 Ο μήνας Σεπτέμβριος συνδέεται άμεσα με την καρποφορία της αμπέλου και του τρύγου, γι’ αυτό στην παράδοση μας διασώθηκε και με το όνομα τρυγητής. Η εποχή του τρύγου πάντοτε στην ιστορία της καλλιέργειας αμπέλου ήταν ένα λαϊκό πανηγύρι, καθώς για την συγκομιδή του καρπού απαιτούνται πολλά χέρια. Ο τρύγος πάντα και παντού τελειώνει με χαρές, φαγοπότι και τραγούδια. Το Σεπτέμβρη ο τρύγος συνεχίζεται ενώ αρχίζει η σπορά και το όργωμα.

Ειναι αλήθεια ότι αυτό καλοκαίρι του 2021 ήταν κάπως δύσκολο,  για τους περισσότερους από εμάς, γιατί  έκοψε την ανεμελιά και την καλή μας διάθεση και μας βύθισε στο πένθος και τον φόβο της πανδημίας. Δεν θα κλείσει πληγές ο Σεπτέμβρης, δε θα μπορούσε άλλωστε.

 Λίγο μόνο θα τις δροσίσει, ίσα για να μπορέσουμε να αντέξουμε να ζούμε με αυτές. Να θυμόμαστε και να προχωράμε μπροστά πάντα με ελπίδα.

Αγαπημένε μου Σεπτέμβρη, 

 Να μας πάρεις με το μαλακό, είμαστε ταλαιπωρημένοι. Λίγοι από εμάς ξεκουράστηκαν, πολλοί πέρασαν δύσκολα και οι περισσότεροι απλά περπάτησαν το δρόμο τους όπως κάνουν πάντα, ανεξαρτήτως εποχής, μέσα στο λιοπύρι, τη βροχή, το χιόνι ή το χαλάζι. 

Απλά περπατάνε. Αυτούς να τους προσέξεις περισσότερο Σεπτέμβρη, να τους δροσίσεις πολύ και να τους βρέξεις λίγο.


Και τα πιτσιρίκια μας να έχεις στο νου σου ε; Να τα συνοδεύσεις όμορφα μέχρι το σχολείο! Να μας τα προσέχεις, λαχταρίσαμε αυτό το καλοκαίρι!

Ας χαρίσεις  μια υπέροχη Σχολική Χρονιά  σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές! 

Ας μηδενίσουμε όλα τα αρνητικά, όλα τα δύσκολα! Πάμε για νέες διαδρομές, με αισιοδοξία και πείσμα και θα παλέψουμε για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μας! 

Ξεκινώντας από σήμερα 1η Σεπτεμβρίου 2021

Καλώς ήρθες λοιπόν, νέε!
Να βρέξεις χαρά, υγεία, κουράγιο, ελπίδα και δύναμη στα κεφάλια των ανθρώπων.

Φύσηξε λίγη καλή τύχη μαζί με τη δροσούλα σου, όλοι να πάρουν το μερτικό τους. Όλοι να δροσερέψουν με δυο φραγκάκια στο πορτοφόλι τους να τους περισσεύουν πάντα.

Καλωσόρισες. Να είσαι καλός με τους ανθρώπους φέτος. Πέρασαν δύσκολα. 

Το νου σου, Σεπτέμβρη ε;
Δρόσισε λίγο τις καρδιές μας και γέμισε αυτές με αγάπη ! 

Εύχομαι να είσαι ήρεμος , δροσιστικός και να φέρεις υγεία, δύναμη...αντοχές να παλέψουμε τις όποιες δυσκολίες μας προκύψουν .

Καλό μήνα Και ευλογημένο σε όλους με υγεία,  χαρά, πίστη, ελπίδα και δύναμη! 

Καλό μήνα σε όλους  με υγεία, αγάπη, χαρά, πίστη, αισιοδοξία και δύναμη!

Καλό Φθινόπωρο!!