Thursday, June 16, 2022

Παρουσίαση του βιβλίου της Λένας Δημητριάδου " το καροτσάκι στον Αλιάκμονα " στη Βέροια

 


Εχθές 15 Ιουνίου έγινε η Παρουσίαση του βιβλίου της Λένας Δημητριάδου " το καροτσάκι στον Αλιάκμονα " στη Βέροια

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο της Χριστοδούλου Τασούλας και ο Οργανισμός Μαλλιάρης Παιδεία.


Εγώ συμμετείχα σαν συντονίστρια και κοντά μου ήταν σαν ομιλητές  ο Παντελής Γουλάρας,  Ο Αλέκος Χατζηκώστας,  ο Ηλίας Τσέχος και η συγγραφέας.  


*****

Χθες η Λένα μας είχε τρανή γιορτή!  

" Γιόρτασε στη Βέροια  " το πρώτο της  πνευματικό  παιδί " Το καροτσάκι στον Αλιάκμονα " που κουβαούσε μαζί του νοσταλγικά, στιγμές  συγκινητικές και υπέροχα συναισθήματα  που μείνανε χαραγμένα με ανεξίτηλη μελάνι στο μυαλό και στην καρδούλα της την παιδική, όταν έμενε εδώ στην όμορφη πόλη μας,  τη δεκαετία του 60 σαν παιδί και έφηβη . 

" Γιορτάσαμε " όμως κι εμείς μαζί της, γιατί δόθηκε σε όλους εμάς η  ευκαιρία  να ανταμώσουμε γεροί,  να γνωρίσουμε από κοντά τη συγγραφέα,

να συζητήσουμε,  να ξαναθυμηθούμε, να μοιραστούμε τρυφερά  συναισθήματα  αγάπης..

Να αφουγκραστούμε τους δικούς μας παλμούς της καρδιάς,  που χτυπούσαν δυνατά   σαν ανέμελα παιδιά.

Να νιώσουμε περηφάνια και χαρά για τη Λένα και για τον τόπο μας τον βλογημένο,  που αποτελεί ένα κόσμημα στα μονοπάτια της Ιστορίας, ένα τόπο ξεχωριστό στο σταυροδρόμι των πολιτισμών της Μακεδονίας,  που  πάντα θα γοητεύει και  θα μαγεύει κάθε επισκέπτη, όταν τον  σεργιανίσει και δεν θα το ξεχάσει ποτέ .

Με τη Λένα,  ήμασταν συμμαθήτριες στο Νηπιαγωγείο, στο Γυμνάσιο δεν έτυχε να είμαστε στο ίδιο τμήμα.  

Ξανανταμώσαμε δικτυακά, με πολύ χαρά και συγκίνηση μετά από 43 χρόνια, μέσα από την ομάδα του facebook 

" Παλιές Φωτογραφίες της  Βέροιας"  θυμίζοντας η μια στην άλλη στιγμές της μαθητικής μας ζωής.

Συναντηθήκαμε από κοντά στην παρουσίαση  του  βιβλίου " Στείλε μου γράμμα " και αγκαλιαστήκαμε με θέρμη  σαν παιδιά, στο αντάμωμα των συμμαθητριών στις 26 Νοέμβρη 2018,  δίνοντας  υπόσχεση ζωής ότι η μια θα στέκει στο πλευρό της άλλης σε καλές και κακές στιγμές.  

 Η Λένα,  Τριάντα πέντε (35) χρόνια μετά,  επιστρέφει στη Βέροια να παραστεί σ'  ένα συνέδριο της Μαθηματικής Εταιρείας και  τρομερά συγκινημένη περιπλανάται στην αγαπημένη της πόλη.

 Τότε μέσα από τις περιπλανήσεις, η μνήμη της ξαναζωντανεύει, θυμάται πολλές νοσταλγικές και συγκινητικές στιγμές που έζησε την περίοδο εκείνη, και ένιωσε την ανάγκη να τις καταγράψει με την υπέροχη πένα της και να τις μοιραστεί μαζί μας.

Η γραφή της ρέει ασταμάτητα με δυναμισμό.  Κάποιες φορές νιώθεις σφίξιμο στην καρδιά και κάνει το αίμα σου να κυλά ξέφρενα στις φλέβες σου και σε κάνει να νιώθεις  πολλά συναισθήματα  την ίδια στιγμή, λύπη, χαρά, ανεμελιά, περηφάνια, συγκίνηση, που σε κυριεύουν ακόμα και όταν γυρίσεις την τελευταία σελίδα του βιβλίου. 

Οι περιγραφές της είναι ζωντανές, παραστατικές, τόσο που νιώθεις σαν να βρίσκεσαι πλάι της, γίνεσαι μάρτυρας της ομορφιάς του τόπου σου  και σου χαρίζει ένα υπέροχο νοσταλγικό  μαγικό ταξίδι,  και τότε  ξεκλειδώνουν από το χρονοντούλαπο της μνήμης σου  μία μία  δικές σου νοσταλγικές στιγμές.

*****

Ο Παντελής Γουλάρας, Οικονομολόγος, διαχειριστής της ιστοσελίδας "Στείλε μου γράμμα", ο οποίος ταξίδεψε από το Δουβλίνο ειδικά για την παρουσίαση του βιβλίου,  αναφέρθηκε στα όμορφα αν και δύσκολα παιδικά χρόνια και τις αναμνήσεις του από την συμμαθήτριά του, Λένα Δημητριάδου. Στον προτζέκτορα μια αναμνηστική φωτογραφία με τους 60 μαθητές της τάξης και τον καθηγητή τους και μια αναφορά στα ονόματά τους ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους σε μια άλλη εποχή. «Τι όμορφο βιβλίο είναι αυτό» είπε όταν διάβασε το βιβλίο και με αυτήν την φράση έκλεισε την ομιλία του, αγκαλιάζοντας συγκινημένος την συγγραφέα.

****

Ο Αλέκος Χατζηκώστας, Εκδότης, Δημοσιογράφος, είπε ότι διάβασε αρκετές φορές το βιβλίο και στάθηκε στα σημεία που του κέντρισαν το ενδιαφέρον. Είπε ότι είναι σαν viewmaster (παιχνίδι με εικόνες), γεμάτο εικόνες για την Βέροια, που δεν υπάρχει πια και έχει χαθεί, για ένα παρελθόν που έφυγε ανεπιστρεπτί. Του θύμισε επίσης κλασικά εικονογραφημένα. «Το βιβλίο μπορεί να αντιμετωπιστεί κι ως έτσι… Ο τρόπος γραφής σε εισάγει στην λογοτεχνία. Διαβάζετε και μονορούφι και σε τεύχη. Διαθέτει καλά λογοτεχνικά στοιχεία. Με κατανοητή γλώσσα δίνει ανάγλυφα εικόνες. Το βιβλίο καταγράφει πολλά πράγματα…». Τέλος στάθηκε σε ένα ακόμη σημείο που αναφέρεται στο βιβλίο. Το ραδιόφωνο και τι σήμαινε για τους Βεροιώτες εκείνη την εποχή. «Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το πάρει ο κάθε Βεροιώτης», είπε κλείνοντας.

******

Ο Ποιητής Ηλίας Τσέχος αναφέρθηκε στην δομή του βιβλίου, στον τίτλο που τον κέντρισε, το εξώφυλλο, τα 28 αφηγήματα, στο θέμα του βιβλίου, σε αυτά που πρόκειται δηλαδή να δει ο αναγνώστης στο βιβλίο. «Το διάβασα εύκολα. Μπήκα σε μια άλλη εποχή, μισό αιώνα πριν, όμως με σημερινή γραφή της συγγραφέως… Η Λένα Δημητριάδου ξέρει να γράφει εύκολα, χρησιμοποιεί την τέχνη ως θεραπεία… Οι αναγνώστες θα βγουν κερδισμένοι», είπε μεταξύ άλλων.

*****

Τελευταία μίλησε η  συγγραφέας Λένα Δημητριάδου που ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την αγάπη τους. Σήμερα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συμμαθητές, συμμαθήτριες και παιδικοί της φίλοι. Η συγγραφέας αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου. Οι ιστορίες στριφογύριζαν ατελείωτα χρόνια μέσα της, μέχρι που τις μετέφερε σε χαρτί. Φυσικά πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ως βιβλίο, και σε αυτό συνέβαλε ο κ. Γουλάρας που πίστεψε σε αυτήν και την ενθάρρυνε. Στο βιβλίο μεταφέρει αναμνήσεις από την πόλη, τους ανθρώπους, τα συναισθήματα από τα πιο ευτυχισμένα και τρυφερά χρόνια που έζησε εδώ. Είναι μία κατάθεση ψυχής, ένα οδοιπορικό.


****

Λένα μου Καλοτάξιδο το νέο σου πόνημα ! 

Να αγαπηθεί απ' τις καρδιές όλου του κόσμου " ,   ακόμη περισσότερο απ' όσο έχεις φανταστεί.

Συνέχισε το μακρινό, δημιουργικό και όμορφο ταξίδι σου στον χώρο της λογοτεχνίας, που εδώ και καιρό έχεις ξεκινήσει. 

 Να θυμάσαι ότι η επιτυχία  του βιβλίου και του δημιουργού του, γράφεται 

στα χείλη, στα μάτια,  στα δάχτυλα  και στην καρδιά κάθε νέου αναγνώστη! 


https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/culture-menu/book-menu/79455-parousiastike-stin-veroia-to-vivlio-tis-lenas-dimitriadou-to-karotsaki-ston-aliakmona-fotografies-vinteo