Tuesday, August 27, 2024

Φεύγει ο Αύγουστος! Φεύγει το καλοκαίρι!

 Φεύγει κι αυτός ο Αύγουστος, ο ταξιδιάρης, ο ερωτικός,  ο νοσταλγικός και ευλογημένος μήνας!Ακριβώς, όπως έρχονται και φεύγουν τα κύματα και οι κουβέντες αναδιπλώνοντας  στην μνήμη πολλές στιγμές χαράς αλλά  και λύπης.

Ο μήνας αυτός είναι ένα πανηγύρι, μ' όλες τις αποχρώσεις, ένα  όμορφο ταξίδι για κάποιους χωρίς τελειωμό . Ένα ταξίδι με όμορφες εικόνες και στιγμές, όπως κάτω από τον ίσκιο της κληματαριάς, ή της ομπρέλας,  κοιτώντας το καταγάλανο ουρανό να καθρεφτίζεται στη καταγάλανη θάλασσα, με τα παιδιά να παίζουν  με την άμμο ή να κολυμπούν χαρούμενα. 

Κάτω από τον έναστρο ουρανό κοιτώντας το  φεγγάρι κι ακούγοντας το όμορφο νανούρισμα των τζιτζικιών, τρώγοντας μια φέτα καρπουζιού.

Όπως το τσούγκρισμα των ποτηριών με ευχές σε χείλη που σκορπούν χαμόγελα, ζωγραφίζοντας συναισθήματα αγάπης, το βηματισμό μιας καπελαδούρας, που περπατά στην άμμο, ψάχνοντας να βρει  την απαραίτητη ηρεμία και δροσιά.. Βασιλικός, δυόσμος  και αλμύρα, όλα ξυπόλυτα να την ακολουθούν, στην μνήμη και στη βόλτα. 

 Μια εκθαμβωτική λιακάδα να φέρνει στα τριαντάφυλλα και σε όλα τα λουλούδια άνθη, χαρίζοντας ομορφιά και σκορπίζοντας την ευωδιά τους. 

 Η γη μια πραγματική Εδέμ  που λάμπει  στο λαμπερό φως του ήλιου ..Η Ζωή είναι ένα μεγαλειώδες και ευγενικό έπος..

Βλέποντας αυτές τις εικόνες από μια τέτοια σκοπιά φαίνεται η χαρά να βασιλεύει σ'  όλο τον κόσμο, από το χρυσό φως του καλοκαιριού.

Κάθε καρδιά γεμίζει  με ευχαριστίες, για τις ευλογίες της σεζόν. Οι καλές μέρες του θερισμού τελείωσαν κι αυτές,  γεμάτες χαρά και με ευλογία της συγκομιδής, σε όλη τη γη, γεμίζοντας τα νοικοκυριά  με αγαθά, αγάπη και ευτυχία 

Τέλειες μέρες που περνούν πολύ γρήγορα..Κάθε μέρα  και νύχτα του καλοκαιριού στέφεται με ομορφιά..Όλα στο φως ως ενέργεια ψυχής πάντα..

Ακόμη κι όταν έρχεται η νύχτα με τους ψιθύρους και τα τραγούδια από παρέες που δεν θέλουν να χάσουν ούτε στιγμή, ούτε  δευτερόλεπτο,  από τον μήνα αυτό. 

 Κι όταν αστράφτει, συννεφιάζει, αναδιπλώνεται, κάθε τι απόλυτα προσωπικό, με ένα φεγγάρι, Αυγουστιάτικο να εξυψώνεται, μαζί με όρκους και υποσχέσεις παντοτινής αγάπης . Στην παράσταση και στην πρόβα του, τα κομμάτια της ψυχής, ανανεώνονται και θεραπεύονται.. Τα δε σιωπηλά φεγγάρια είναι ένα διαρκές κάλεσμα στην μνήμη. Αρκεί να μην χειμωνιάζουν, αρκεί να μην ξεθωριάζουν..

Στα μισά του μήνα, η μεγάλη γιορτή της Μεγαλόχαρης Παναγιάς, που δίνει στον Αύγουστο χάρη και λάμψη, με τις ευλαβικες προσευχές των πιστών χριστιανών για προσωπική και οικογενειακή υγεία, αγάπη, γαλήνη και εκπλήρωση κάθε ονείρου και επιθυμίας . 

 Μέχρι την έλευση του Σείριου, του φωτεινότερου αστεριού, λίγο πριν την Ανατολή του ήλιου και μέχρι και τα μερομήνια, (δηλαδή για τις πρώτες δώδεκα ημέρες του μήνα, όπου γινόντανε και οι προβλέψεις για τι καιρό θα κάνει, κατά αντιστοιχία μια μέρα για κάθε μήνα).

Φεύγει κι αυτός ο Αύγουστος, μαζί του φεύγει και το ΚαλοκαίριΙ 

Κάτι βότσαλα που μείνανε στις τσέπες ή έστω κάποια όνειρα νυχτοήμερα, θα χρησιμοποιηθούν σαν σελιδοδείκτες, στο βιβλίο της ζωής, για να κρατούν συντροφιά τις μοναχικές, κρύες και  μελαγχολικές νύχτες. 

 Μια βουρκωμενη  βαλίτσα,  σε μαύρο και καφέ χρώμα, τραγουδάει ένα λυπητερό τραγούδι για  την τελευταία της ιστορία αγάπης.

Ένα απαλό αεράκι, σε μια στιγμή σιωπής, σκιάζει τη ζέστη και τις πνιγμένες σκέψεις από πειρασμούς,  που τόσο γρήγορα απομακρύνθηκαν, από τους τρυφερούς ιστούς, από τις ξηραμένες μνήμες που θυμούνται τη δροσιά πάνω στα τρυφερά πέταλα,  στις απαρχές της παρουσίας της αυγής. 

Φεύγει Αυτός ο Αύγουστος και για κάποιους δεν θα ξανάρθει ποτέ, γιατί θυσιάστηκαν άδικα στο βωμό του πλούτου και κέρδους κι άφησαν πίσω τους θλίψη και πόνο, που μόνο ο χρόνος μπορεί να τον μαλακώσει κι όχι να τον θεραπεύσει. 

Ο Αύγουστος φεύγει! Φεύγει το Καλοκαίρι!;

Σύντομα, το φθινόπωρο θα γράψει τους στίχους του, πάνω  στα χορευτικά φύλλα, με ζωντανές υποσχέσεις κόκκινου και χρυσού, μαγεύοντας τα όνειρα με γλυκές αποχρώσεις, με την υπέροχη μουσική ενός νοσταλγικου τραγουδιού, που θα  παίζει ήσυχα στο ήσυχο, δροσερό πρωινό.

Ένας υγρός άνεμος φυσώντας από την Ανατολή θα φέρνει το ήχο των πουλιών, που με δυνατές φωνές, σαν να μαλώνουν, σχεδιάζουν τη χειμερινή τους διαδρομή κι έπειτα στριφογυρίζοντας θα φύγουν, σαν ένα φτερωτό κουβάρι, σαν σύννεφο που πετά και θα χαθούν στο νότο .

Οι πεταλούδες σχεδιάζουν να πετάξουν (πριν φύγει η τσίχλα ή ο κότσυφας) διαγράφοντας ένα περίγραμμα κάποια μέρα στις άκρες του νερού. Ένα λαμπρό περίγραμμα κόκκινου και μαύρου και μετά πάνω από τους λόφους και τους φράκτες, θα φτερουγίζουν μακριά από την καλοκαιρινή πίστα.

Τα ντροπαλά αστεράκια (αστράκια) λουλούδια, σε μέρη μοναχικά, σκυμμένα όλο το καλοκαίρι με σκόνη και ζέστη, σαν πεντακάθαρα παιδιά με μούτρα πλυμένα από τη βροχή, θα ντυθούν κατακόκκινα, ροζ, μωβ, μπλε και λευκά από το κεφάλι μέχρι τα πόδια.

Ζεστές ευχές θα ειπωθούν από τα χείλη, με συναισθήματα σαν φύλλα ξεθωριασμένα κάτω από τα πιο δυνατά κλαδιά, βελανιδιάς και σημύδας και οι εμπνεύσεις ποιητών με τους  στίχους τους, θα παραπλανούν το φεγγάρι για να προσέξει τα αστέρια, διώχνοντας τις αμφιβολίες από καταιγίδες και βροχές που θα  πέφτουν μελωδικά, ανακατεύοντας τη χόβολα μιας καρδιάς, μια ψυχής που έδωσε τρυφερές αγκαλιές κι ένιωσε τον έρωτα στο ηλιοβασίλεμα, σε τόνους κεχριμπαριού, ακούγονται το γλυκό νανούρισμα της θάλασσας. Καστανόξανθες, αντανακλάσεις θα αναπνέουν με ψαλμούς στις κορυφογραμμές των βουνών, επαναλαμβάνοντας ελπίδες στις ζεστές αγκαλιές..

Αυτός είναι ο θησαυρός του καλοκαιριού κι ας ξεχυθούν οι ευχαριστίες σε Εκείνον που Αιχμαλώτισε το φως και το έχυσε στη γη σε μια μαγευτική  καταπληκτική και θαυμαστή Έκρηξη, που ακόμη και ο μεγαλύτερος ποιητής ή ζωγράφος δεν μπορεί να γράψει ένα τέτοιο θαύμα και δεν μπορεί να συγκριθεί με το χέρι Του, το γλυπτό Του, τη δημιουργία Του… 

Ο Αύγουστος φεύγει! Φεύγει το καλοκαίρι!

 Έρχεται ο Σεπτέμβρης! Έρχεται το Φθινόπωρο! 

Ένα-ένα έρχονται και φεύγουν, καθένα με τη σειρά του, αποκαλύπτοντας τις σπάνιες  ευλογίες Του Θεού σε κάθε  μέρα, σε κάθε μήνα και σε κάθε εποχή ! 

 Αυτός, όχι μόνο το φθινόπωρο, όχι μόνο τον  Αύγουστο, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά ολόκληρη τη καρδιά, όλη τη ζωή, ολόκληρη τη ψυχή  χάρισε στη γη με ευλογίες Του !!

27 Αυγούστου η γιορτή του Αγίου Φανουρίου


🙏Άγιε Φανούριε μου, θύμισε μου που έκρυψα τα χαμόγελά μου.

 Βοήθησε με να βρω τη χαμένη χαρά μου, τα χαμένα κλειδιά που ανοίγουν της καρδιάς μου τις πόρτες!

 Φανέρωσέ μου τη γάργαρη ροή των υδάτων της πρώτης νιότης για να αρδεύσω τα άνυδρα πια χρόνια μου🙏!❤️


🙏Άγιε Φανούριε…Φανέρωσέ το🙏

Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει «Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το» και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του;


Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. 

Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.

Ο καθένας κατά την πίστη και την ανάγκη του ζητάει.

Σε πολλές περιοχές της ελληνικής επαρχίας ακόμη και σήμερα αυτές τις μέρες, ανύπαντρες γυναίκες πηγαίνουν στην Εκκλησία με την φτιαγμένη από τα χέρια της Φανουρόπιτα, με ένα και μόνο αίτημα. Να «φανερωθεί» ο σύζυγος.


Η ιστορία πίσω από η μητέρα του

Αν και κανείς δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το που, πότε και πως έζησε ο Άγιος, εντούτοις η λαϊκή φαντασία έσπευσε να τις δημιουργήσει.


Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, η μητέρα του Αγίου ήταν άνθρωπος που δεν βοηθούσε τους άλλους. Ήταν αμαρτωλή.

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αρκετοί είναι αυτοί που φτιάχνουν την πίτα για «να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου». Αυτό το έθιμο όμως είναι ελάχιστα διαδεδομένο.


Η παράδοση  λέει ότι η μητέρα του ήταν σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν σχεδόν απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε. Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον άγιο Φανούριο την τράβηξαν με την βοήθεια κρεμμυδόφυλου (που κάποτε είχε δώσει με το ζόρι σε ένα ζητιάνο) και όταν πιάστηκαν τρεις γυναίκες μαζί της. Αυτή η άπονη της έσπρωξε μέσα στην κόλαση. Έτσι είπε ο αρχάγγελος στον Άγιο Φανούριο ή μητέρα σου διέπραξε μεγάλη κακία. Δεν μπορώ να την βοηθήσω.


Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’αυτόν, αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του και η προσευχή του λέγεται ότι εισακούστηκε στον Θεό.


Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά και στο εκκλησίασμα, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».


Βέβαια, ζητούν οι πιστοί να τους φανερώσει ο Άγιος χαμένα αντικείμενα ή να τους φέρει κάτι που επιθυμούν, ή ακόμη έναν καλό γαμπρό στα ανύπαντρα κορίτσια.


Η ιστορία του Αγίου Φανουρίου

Μέχρι τον 14ο ή 15ο κατ’ άλλους αιώνα, ο Άγιος δεν ήταν γνωστός. Εκείνη την εποχή στη Ρόδο, κατά την διάρκεια εργασιών αναστήλωσης των τειχών της πόλεως, αποκαλύφθηκε πως υπήρχε ένας μισογκρεμισμένος Ναός στον οποίο υπήρχαν πολλές παλαιές εικόνες.


Μια από αυτές, η πιο καλοδιατηρημένη λέει η παράδοση, ήταν ενός Αγίου ο οποίος φορούσε ρωμαϊκά στρατιωτικά ρούχα και κρατούσε ένα κερί κι έναν Σταυρό.

Το όνομα που φαινόταν ήταν «Ο Άγιος Φανώ»

Γύρω από την εικόνα του Αγίου, υπήρχαν 12 παραστάσεις στις οποίες απεικονιζόταν το μαρτύριο του. Έτσι το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως πρόκειται για έναν μάρτυρα ο οποίος πιθανότατα υπήρξε στρατιώτης.


Το όνομα Φανούριος του αποδόθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου Νείλο, ο οποίος ανακαίνισε το εκκλησάκι που βρέθηκε η εικόνα, αφιερώνοντας το στον νεοφανή Άγιο Φανούριο.

Αυτές είναι και οι μοναδικές πληροφορίες. Από την Ρόδο, στόμα με στόμα, η ιστορία του νέου Αγίου διαδόθηκε πρώτα στα γύρω νησιά και μετέπειτα σε ολόκληρη τη χώρα.


Η εικόνα του Αγίου Φανουρίου

Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου φαίνεται ότι ξεκινά από τη Ρόδο, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε η εικόνα του, όταν έσκαβαν σε ερείπια παλαιού ναού έξω από τα τείχη της πόλης. Ο Μητροπολίτης Ρόδου Νείλος (1355-1369) διάβασε την επιγραφή “Άγιος Φανούριος”. Παρίστανε ένα νέο ντυμένο με στρατιωτική ενδυμασία, που κρατούσε σταυρό με λαμπάδα και ήταν πλαισιωμένος από 12 σκηνές του μαρτυρίου του.

Ο Μητροπολίτης καθιέρωσε ημερομηνία εορτής του Αγίου την ημέρα εύρεσής του και επίσης ανακαίνισε το εκκλησάκι που βρέθηκε η εικόνα, αφιερώνοντας το στον νεοφανή Άγιο Φανούριο.

Λόγω της εύρεσης της εικόνας του εκεί θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου. 

Λόγω της ετυμολογίας του ονόματός του, και της συγγένειάς του με το ρήμα φαίνω, που σημαίνει φανερώνω, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην λαϊκή παράδοση για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων.


Η σπηλιά του

Η σπηλιά του Αγίου Φανουρίου, βρίσκεται στον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο Κερύνειας στο οποίο διατηρείται μια παράδοση για τον άγιο Φανούριο.

Σε μια βραχώδη ακρογιαλιά, σ΄ένα σπήλαιο στα βόρεια του χωριού, βρίσκεται το εικόνισμα του Αγίου, στο οποίο ο Άγιος κρύφτηκε όταν καταδιωκόταν από τους Σαρακηνούς προερχόμενος από την Μικρά Ασία.


Web

Sunday, August 25, 2024

Η ζωή αξίζει τον κόπο

 Μια καλημέρα θα σσς πω 

μ' αγάπη στολισμένη 

όμορφη ναναι η μέρα μας

φίλοι μου αγαπημένοι! 


Σας βλέπω, όπως με τηρώ,

σας αγαπώ, όπως μ'  αγαπώ 

Μόνο μέσα απ' τη δημιουργία, 

θα 'ρθει του Θεού η ευλογία ! 


❤️  Η ζωή αξίζει τον κόπο ❤️


Όταν στα μαλλιά σου θα' χεις χιόνια

 και τα ζαρωμένα χέρια σου τρέμουν,

τα μάτια σου με δυσκολία  βλέπουν

 να ξέρεις ότι δεν θα ζεις αιώνια..


Όταν η καρδιά σου γίνει κομμάτια 

 κι ψυχή σου γεμάτη λύπη και πόνο 

η ζωή  σκέψου αξίζει  τον κόπο,

 κι ας είναι στρωμένη με αγκάθια.


Όταν οι φίλοι σου γρήγορα φύγουν

ακόμη και οι δικοί σου  αγαπημένοι 

 νιώθεις απ' όλους εγκαταλελειμμένη

μαύρα σύννεφα να μην σε τυλίγουν.


Τον χρόνο σου με σχέδια μη σπαταλάς 

στο πλήθος ανάμεσα ανακατέψου 

και τα καλούδια της ζωής σκέψου 

να γελάς,  με χαρά να την τραγουδάς 


Όταν νιώθεις η ματαιότητα να σε πνίγει  

για αυτούς π' αγάπησες και νοιάστηκες 

τα θέλω τους, μονάχα  εσύ  σεβάστηκες  

 μην αφήνεις το σκοτάδι να σε τυλίγει 

 

Προσπάθησε  στον πειρασμό μην μπεις

από την καλή δουλειά που έχεις αφήσει 

θυμήσου  ότι ο θεός αρχεία έχει τηρήσει  

το καλό μπροστά σου πάντα θα το βρεις.


Αν έχεις κοπιάσει την άνοιξη της ζωής 

το φθινόπωρο πολλούς καρπούς θα φέρει 

κι άφθονο σιτάρι θα θερίσεις το καλοκαίρι

μέσα στον ήλιο και σε μπόρες τη βροχής 


Κι αν ο θερισμός δεν θα έρθει όσο ζεις

 τον κόσμο πιο πλούσιο θα αφήσεις

για όσα καλά σ' όλους  έχεις χαρίσεις 

σε παραδεισένιους κήπους θα ταφείς!

            

❤️Η αξία της ανθρώπινης ζωής!❤️


Η αξία της ανθρώπινης ζωής ξεκινά 

από πριν η κακία κι ο εγωισμός γίνει μαχαιριά  

Ξεκινά μ'  ένα χαμόγελο π' αγγίζει την καρδιά 

και φέρνει τους ανθρώπους πιο  κοντά,

 κι ας ζούνε μακριά και χωριστά 

           

Είναι λοιπόν η αξία της ανθρώπινης ζωής

 διαφορετική σε διαφορετικά μέρη;

 Για μερικούς ανθρώπους είναι,

 είναι για αυτούς  που ζουν στο σκοτάδι..

 Μια ζωή είναι μια ζωή, ποιοι είμαστε εμείς να  κρίνουμε και να την αφαιρούμε; 

   Γιατί μέσα σου κουβαλάς τόση  κακία και σκέφτεσαι μόνο τον πλούτο και το εγώ σου;


  Η αξία της ανθρώπινης ζωής, είναι πολύτιμο πράγμα, γιατί μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία,

 να σπάσουμε αυτό το δαχτυλίδι, της ζωής και του θανάτου, καθώς γινόμαστε διαφορετικά πράγματα, και χαράσσουμε το δικό μας το ταξίδι με τις επιλογές μας . 

Ας ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας, με αγάπη, με δικαιοσύνη, με νοιαξιμο, αφήνοντας το δικό μας σημάδι στο διάβα μας...

                        

 Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν αυτή την ευκαιρία, το πολυτιμότερο αγαθό που μας δόθηκε από το Θεό,

  καθώς έχουμε την ευλογία να περπατάμε σε αυτή τη γη, για να καταλάβουμε στη ζωή, τι αξίζουμε εμείς.

 Να χρησιμοποιήσουμε τις ικανότητές μας για να γινόμαστε καλύτεροι σε μας τους ίδιους και στους συνανθρώπους μας..

 Να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις αποκτήσουμε, χωρίς φυσικά να βλάψουμε τη ζωή κάποιου άλλου. 

 

Η αξία της ανθρώπινης ζωής, είναι πολύτιμο πράγμα, είτε είναι αμαρτωλού, φτωχού, ιερέα ή βασιλιά, ωστόσο πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε  με τη σοφία που πρέπει να αναπτύξουμε.

 Όλοι είμαστε παιδιά του ίδιου του Θεού ας αφήσουμε να μας τυλίξει η αγάπη Του...


            Σας βλέπω, όπως με τηρώ,

            σας αγαπώ, όπως με αγαπώ,

            Μόνο μέσα από τη δημιουργία, 

            θα έρθει του Θεού η ευλογία !


Thursday, June 13, 2024

Γενέθλια Σμαρούλας και Μαιρούλας ,10 Ιουνίου 2024

 



Οι φίλες και οι παλιές συμμαθήτριες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μας, είναι οι άνθρωποι που διαλέγουμε για οικογένειά μας.
Πολλές φορές όμως μπορεί να είναι λιγάκι δύσκολο να βρούμε τις σωστές λέξεις ώστε να εκφράσουμε όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθουμε.

Τι θα κάναμε άραγε εάν δεν υπήρχαν αυτές να μας κρατάνε συντροφιά στις δύσκολες, αλλά και στις εύκολες στιγμές;

Η χθεσινή ημέρα  Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή, μοναδική  και χαρούμενη που θα τη θυμόμαστε για όλη μας ζωή και θα την κρατήσουμε σαν φυλαχτό μέσα στην καρδιά μας,  γιατί γιορτάσαμε τα  γενέθλια των δύο συμμαθητριων  μας της  Σμαρούλας και της  Μαιρούλας τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι της Σμαρούλας.

Χαμόγελα, αγκαλιές και φιλιά, συγκίνηση και αναμνήσεις, ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν, όπως ήταν φυσικό, σε τούτη την γιορτή των γενεθλίων.
Φυσικά οι οικοδέσποινες είχαν ετοιμάσει άφθονα και νόστιμα εδέσματα,  τα  οποία τιμήσαμε δεόντως.
  Η Σμαρουλα μας επεφύλαξε και μια υπέροχη έκπληξη . Προσκάλεσε ένα φιλικό της ζευγάρι την Μαίρη και τον Θέμη, και μας χάρισε μοναδικές μελωδικές στιγμές με την υπέροχη αισθαντική φωνή του Θέμη με συνοδεία τις καλλίφωνες συμμαθήτριες.
Οι δικές μου ευχές αγαπημένες μου φίλες και συμμαθήτριες είναι

Όσες οι στάλες της βροχής
και στα βουνά τα χιόνια,
τόσα πολλά σας εύχομαι
ευτυχισμένα χρόνια.

***
Σαν τις αχτίνες της αυγής
να λάμπετε  στα σκοτάδια
και σαν τ' αηδόνια της άνοιξης
να κελαηδάτε τα βράδια!

***
Όσα μπορεί ο άνθρωπος
αστέρια να μετρήσει
τόσα καλά σας εύχομαι
κανείς μη στα στερήσει!

***
Επιδιώξεις στόχοι πεθυμιές
όνειρα κι ελπίδες
για σας πράξη να γεννούν
στου χρόνου τις σελίδες!

***
Στην Παναγιά 'ναψα κερί
στην εκκλησά καντήλι
υγεία, αγάπη  και χαρές
ζήτησα να σας στείλει!

***
Χρόνια πολλά, χρόνια καλά,
χρόνια ευτυχισμένα,
ρόδα και τριαντάφυλλα
να' ναι η ζωή σας κάθε μέρα!

***
Χρόνια πολλά θα σας ευχηθώ
μέσα από την καρδιά μου,
και όσα γενέθλια θα ’ρθουν
να έχετε την συντροφιά μου.

***
Όσες ευχές απλόχερα
όλοι οι άλλοι θα σας πούνε
Εγώ θα σας ευχηθώ
όλες  αληθινές να βγούν.

***
Ολόψυχα σου εύχομαι
να τα εκατοστίσετε
και να ΄χετε  πάντα στη ζωή
όσα καλά θελήσετε.

***
Και του χρόνου με υγεία!







Sunday, April 28, 2024

Κυριακή των Βαΐων

 


Καλή Κυριακή των Βαϊων να έχετε φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι! 

Χρόνια Πολλά Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση 

με Ειρήνη Ευημερία Αγάπη και Υγεία για όλο τον κόσμο

Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος, εν ονόματι Κυρίου»

Καλησπέρα σας φίλοι μου,

Καλή Κυριακή να ΄χετε,

Σήμερα είναι η Κυριακή

Των Βαΐων να θυμάστε.


Βαΐα, βαΐα στο κλαδί,

Με τον Χριστό πάμε στην πόλη,

Βαΐα, βαΐα στο κλαδί,

Με τον Χριστό πάμε στην πόλη.


Στην Ιερουσαλήμ έφτασε

Ο Χριστός ο Παντοκράτορας,

Όλοι τον αγκαλιάζουν

Με χαρά και με θέρμη στην καρδιά.


Βαΐα, βαΐα στο κλαδί,

Με τον Χριστό πάμε στην πόλη,

Βαΐα, βαΐα στο κλαδί,

Με τον Χριστό πάμε στην πόλη».

Η Κυριακή των Βαΐων είναι η μέρα που ο Ιησούς έφτασε στα Ιεροσόλυμα, όπου ο κόσμος τον υποδέχτηκε «μετά βαΐων και κλάδων», όπως δηλαδή υποδέχεται κάθε ξεχωριστό πρόσωπο.

 Γιόρταζαν την άφιξη του μεσσία με πανηγυρισμούς και εορτασμούς. 

Το σπουδαίο είναι ότι τότε τον υποδέχτηκαν κατά κύριο λόγο απλοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, και όχι οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου, ως είθισται με την άφιξη ενός, κατά κόσμον «σωτήρα». 

Για τον λόγο αυτόν, η  Κυριακή των Βαΐων αποτελεί ημέρα γιορτής για τον χριστιανισμό. Είναι η μέρα μεταξύ της νηστείας της Σαρακοστής και εκείνης της Μεγάλης Εβδομάδας. Τόσο λοιπόν για την Ορθόδοξη όσο και για την Καθολική Εκκλησία, η Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί την αρχή των Αγίων Παθών.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες για την τελετή των Βαΐων και την ενότητα της εκκλησιαστικής κοινότητας. 

Η Κυριακή των Βαΐων είναι μία από τις δύο ημέρες της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που επιτρέπεται οι πιστοί να φάνε ψάρι. 

Η άλλη μέρα είναι του Ευαγγελισμού, που όπως όλοι γνωρίζουμε τα τραπέζια μας γεμίζουν με μπακαλιάρο, σκορδαλιά και άλλα νόστιμα εδέσματα, κάνοντάς μας να διακόψουμε για λίγο τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. 

 Γιατί όμως τρώμε ψάρι τη συγκεκριμένη ημέρα;

Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι.

 Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων “τρώγεται ψάρι”, επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή.

 Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε: “Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείτε τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας.

 Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή. Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ’ αυτήν όλοι με φόβο…

” Είναι ενδεικτικοί οι όροι “αφού σταματήσετε τη νηστεία” και “να αρχίζετε”, οι οποίοι δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ’ αυτήν την ημέρα ψαριού ή ακόμα και αυγού.


 Η παράδοση λοιπόν θέλει το ψάρι να αποτελεί ένα συμβολικό φαγητό που σχετίζεται με τη θρησκευτική πεποίθηση και τις γιορτές της εκκλησίας. 

Ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά τρόφιμα που κατανάλωναν οι άνθρωποι την εποχή που ζούσε ο Χριστός, κατέχοντας την τιμητική του στα τραπέζια των οικογενειών κατά την περίοδο διάφορων εορτών.

 Το ψάρι ήταν ένα από τα πρώτα σύμβολα του χριστιανισμού και συνδέεται άρρηκτα με τις έννοιες της πίστης και της αγάπης. 

Η λέξη ΙΧΘΥΣ, εξάλλου, προέρχεται από τα αρχικά Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ.

Επιπλέον, το ψάρι ως βασική τροφή για την Κυριακή των Βαΐων έχει καθιερωθεί καθώς είναι ένα σύμβολο ειρήνης, ομόνοιας και αλληλεγγύης. Ήταν το φαγητό που έφερνε κοντά τους ανθρώπους και το μοιράζονταν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα κλίμα ειρήνης και συνεργασίας. 

Την Κυριακή των Βαΐων λοιπόν, το ψάρι καταλύεται λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. 

Αυτό δείχνει μάλιστα και το παιδικό τραγούδι, που έχει σίγουρα ηχήσει στα αυτιά όλων μας: «Βάγια, Βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό!».

Ας προϋπαντήσουμε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό στη δική μας Ιερουσαλήμ, στην καρδιά μας, με απλότητα, ταπείνωση και αθωότητα όπως των παιδιών. 

Ας ακολουθήσουμε το Χριστό στο Πάθος και την Ανάστασή Του, ώστε να αξιωθούμε την αιώνια του βασιλεία. 

Ας συσταυρωθούμε μαζί με τον Ιησού, νεκρώνοντας τα πάθη που μας κρατάνε μακρυά από Αυτόν, ώστε να συνανασταηθούμε μαζί Του και να ζούμε διαρκώς μέσα στο Φως της Αναστάσεως.


🙏Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.🙏

Βοήθεια μας!

Thursday, April 25, 2024

ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

 


Παγωμένα φεγγάρια, 

με πληγώνουν τα βράδια

της ζωής μου οι σιωπές!


Ματωμένες τουλίπες,

πικρά λόγια, που είπες,

κλαιν λυπημένες ωδές.


Οι αγάπες οι πρώτες,

μουσικής θείας νότες, 

σαν να ήτανε χθες.


Νεαρά παλληκάρια

Τραγουδούνε τα βράδια,

πόθους κι αγάπες κρυφές.


Όλο κάτι θυμίζουν

και οι σκέψεις γυρίζουν

σε αγάπες παλιές


Άρωμα από κολώνια,

οι αναμνήσεις αηδόνια

της νιότης ψάλλουν το χθες.


Κι αν περάσαν τα χρόνια

κι είναι γύρω μας χιόνια

τραγουδούν στην καρδιά.


Έλα πάλι να πάμε,

σαν παιδιά αγαπάμε,

στ΄ όνειρο πίσω αν θες.


Μου πες πως θα γυρίσεις.

και ότι δεν θα μ΄ αφήσεις,

μόνη με ελπίδα να ζω.


Λαχταρώ την μορφή σου,

το ζεστό το φιλί σου.

Να χορεύω μαζί σου.


Και η γη να γυρίζει.

Κι η αγάπη ν΄ ανθίζει.

Και να σ΄ αγαπώ, σ΄ αγαπώ


Στίχοι: Θεοφανώ Θεοχάρη 

Θεοφανώ Π. Θεοχάρη

31-1-2024


Επιμέλεια βίντεοκλιπ:

Helen Kalaitsidou


https://youtu.be/qoVnnKIj4CU?si=BfHJmpmqDtDN30i0

Η Ανάσταση του Λαζάρου

 


Καλό βράδυ και όμορφο ξημέρωμα φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι! 

Καλό ξημέρωμα στην μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης " Της Ανάστασης του Λαζάρου" 

Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.

🙏Η Ανάσταση του Λαζάρου έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία.🙏

Συνδέεται μυστηριωδώς με την Ανάσταση του Κυρίου μας και παίζει, το ρόλο μιας έμπρακτης προφητείας.

Ας πούμε ότι ο Λάζαρος μας παρουσιάζεται στο κατώφλι της Μ. Εβδομάδας αναστημένος, ως προάγγελος της νίκης του Χριστού επί του θανάτου, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, παραμονές των Θεοφανείων, προανήγγειλε τον Επιφανέντα Χριστό.

Η ανάσταση του Λαζάρου έχει και κάποιες δευτερεύουσες πτυχές,  αναγγέλλει την ανάσταση των νεκρών η οποία έρχεται ως συνέπεια της Αναστάσεως του Κυρίου:

«Λάζαρον τεθνεώτα τετραήμερον ανέστησας εξ Άδου, Χριστέ, προ του σου θανάτου διασείσας του θανάτου το κράτος και δι' ενός προσφιλούς την πάντων ανθρώπων προμηνύων εκ φθοράς ελευθερίαν».

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι, κατά κάποιο τρόπο, η εορτή όλων των νεκρών.

Μας δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε την πίστη μας στην Ανάσταση.


Ο Κύριός μας, τονώνοντας το ηθικό της Μάρθας, μας δίνει σχετικά με τους κεκοιμημένους μας μια πολύτιμη διδασκαλία.

Είπε στη Μάρθα: «Αναστήσεται ο αδελφός σου».

Η Μάρθα απάντησε: « Γνωρίζω ότι ο αδελφός μου θα αναστηθεί κατά τη γενική ανάσταση της εσχάτης ημέρας».

Και ο Ιησούς ανταπάντησε: « Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή».


Όπως ήταν φυσικό, το θαύμα της Ανάστασης του Λαζάρου εξέγειρε τους Ιουδαίους και «εβουλεύσαντο οι αρχιερείς, ίνα και τον Λάζαρον αποκτείνωσιν» (Ιω. ιβ΄ 9-11), καθότι ήταν το ζωντανό τεκμήριο του θαύματος.

 Έτσι ο Άγιος διωκόμενος από τους Ιουδαίους καταφεύγει στη νήσο Κύπρο, όπου τον συναντούν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας και τον χειροτονούν πρώτον επίσκοπο Κιτίου.


Το αρχαίο Κίτιο, η πόλη του φιλοσόφου Ζήνωνος είχε τη μεγάλη τιμή να ευαγγελισθεί το λόγο της Αληθείας όχι από έναν απλό εργάτη του Ευαγγελίου αλλά από ένα προσωπικό φίλο του Κυρίου. 

Σύμφωνα με τον Άγιο Επιφάνιο επίσκοπο Κωνσταντίας της Κύπρου (367-403), ο δίκαιος Λάζαρος έζησε άλλα τριάντα χρόνια μετά την έγερσή του.

Άλλη παράδοση συνδέει τον Άγιο με την Αλυκή της Λάρνακος (σημερινή ονομασία του Κιτίου). Στη θέση της Αλυκής υπήρχε τον καιρό του Αγίου ένα μεγάλο αμπέλι. 

Διερχόμενος μια μέρα από εκεί ο Άγιος, δίψασε και ζήτησε λίγο σταφύλι από τη γυναίκα-ιδιοκτήτη του αμπελιού.

Εκείνη αρνήθηκε και για να την τιμωρήσει, μετέτρεψε θαυματουργικά το τεράστιο αμπέλι σε αλυκή.

 Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από τους εργάτες που συλλέγουν το αλάτι. Ισχυρίζονται ότι σκάβοντας βρίσκουν ρίζες και κορμούς αμπελιού. Λέγεται μάλιστα, πως στο μέσο της αλυκής βρίσκεται πηγάδι με γλυκό νερό, γνωστό ως «πηγάδι της «ρκάς» δηλ. της γριάς.

Ο Συναξαριστης της Κωνσταντινουπόλεως, σχετικά με αυτή την παράδοση, αναφέρει ότι τη λίμνη διεκδικούσαν δύο αδέλφια, οι οποίοι ήρθαν σε έντονη ρήξη για την κατοχή της. 

Ο Άγιος «διά προσευχής εξήρανε και εις άλατος φύσιν αυτήν επήξατο».

Ας πάμε νοητά το Σάββατο αυτό στη Βηθανία, στον τάφο του Λαζάρου. 

Ομως όχι για  να συναντήσουμε τον Λάζαρο, να συναντήσουμε  τον Ιησού και να ξενινήσουμε μαζί Του τη φετινή Μ. Εβδομάδα.

Κι ας ευχηθούμε αυτό το Πάσχα, η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει την λύτρωση στις ψυχές όλων μας!

🙏Βοήθεια μας ! 🙏

🌹🌹Χρόνια πολλά, φωτεινά και ευλογημένα σε όσους γιορτάζουν αύριο! 🌹🌹

Monday, April 22, 2024

Γλυκιά μας Παναγία


 Μητέρα του Χριστού μας, γλυκιά μας Παναγία

ακάθιστοι Εσένα δοξολογούμε  στην Εκκλησία 

την  Χάρη και Ευλογία Σου η καρδιά μας περιμένει  

μικροί, μεγάλοι , σε όλης της γης τα μέρη.


Αγία μου  Μητέρα, των Αγγέλων η  χαρά 

φως, στοργή, ελπίδα, χαρμονή μου γλυκιά 

 λαμπάδα ανάβω στη Χάρη, στ' όνομά Σου

Σε παρακαλώ  στα γόνατα  μπροστά σου.


Δες την ψυχή μου πόσο πόνο αυτή έχει

 απ' τα κριμματα και βάσανα δεν αντέχει.

 Λυπήσου σε παρακαλώ και Βοήθησε με

 Δώσε μου τη Χάρη Σου και λύτρωσε με .


Με την αγάπη σου Σκύψε και Ζέστανέ με

στη ζεστή σου αγκάλη μέσα  κράτησέ με

να ‘μαι με φως και δόξα του δικού σου Υιού

τ' απείρου Θεού, Του Πλάστη, Του Δημιουργού !


Helen Kalaitsidou


Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας Γης

 

Καλημέρα φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι!

Καλή και ευλογημένη Εβδομάδα με υγεία αγάπη και θετική σκέψη και ενέργεια! 

💢 Παγκόσμια Ημέρα της Μάνας  Γης💢

Η Ημέρα της Γης γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1970, στις 22 Απριλίου, με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών, για ένα καθαρό πλανήτη.…

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι μέρα γιορτής αλλά μέρα προβληματισμού...

Οι πληγές που δημιουργούμε καθημερινά στον πλανήτη επουλώνονται από τον ίδιο, ωστόσο περνά χρόνος, αλλά επανέρχεται και το πρόβλημα που εντοπίζεται αφορά εμάς και όλα όσα με τα οποία καλούμαστε να συνυπάρξουμε.

Ας εργαστούμε μαζί προς αποκατάσταση της Γης και όλοι μαζί συνυπάρχουμε, πρέπει να αποκαταστήσουμε το κοινό μας σπίτι, στο οποίο είμαστε φιλοξενούμενοι διότι δεν έχει ιδιοκτήτη, πόσο μάλλον κλειδοκράτορα.

💢Μάνα μου Γη💢

Αχ μάνα μου γη, απ' όλους τους πλανήτες ξεχωρίζεις

με δένδρα, θάλασσες, ποτάμια, βουνά το σώμα σου στολίζεις.

Δίνεις τροφή, νερό κι αγκαλιά σε όσους σε κατοικούνε

ζωγράφοι και ποιητές, με έργα τους σε υμνούνε!


Προσφέρεις τόσα αγαθά να θρέψεις  τα παιδιά σου

με μαγικές φωνές να σε υμνούνε τα πουλιά σου.

Προσφέρεις ψωμί, κρέας κρασί κι άλλα για να ζούνε

φρούτα, καρπούς, λαχανικά, ξύλα να ζεσταθούνε.


Αγνώμονες γίναν οι άνθρωποι και σε ασχημίζουν

τυφώνες, καταιγίδες και φωτιές σε γεμίζουν.

Μολύνσεις και πυρηνικά, σου άλλαξαν το κλίμα

είσαι των ασκέπτων  ηγετών, το πρώτο θύμα!


Σεισμοί, λιμοί, ασθένειες, ζωές καταβροχθίζουν.

Τόνοι χιλιάδες δάκρυα το χώμα σου ποτίζουν. 

Αγκομαχάς από τα δεινά, σείεσαι και στενάζεις 

για βιός και ζωές που χάθηκαν, δάκρυα στάζεις!


Λυπάσαι  τα παιδιά σου που ζουν με τα σκουπίδια 

με θλίψη αντικρίζεις του μέλλον τους την γύμνια.

Υπάρχουν όμως κι άνθρωποι που  αγαπούν την πλάση. 

με ανακύκλωση κι αναδάσωση κάνουν  όμορφα τα δάση. 


Ένα συγνώμη σου ζητώ κι όρκο βαρύ θα κάνω

να σε φροντίζω πιο πολύ, άλλο μην σε πικράνω

μες στη καρδιά μου να κυλάει νερό και καθάριο χώμα  

σαν αστέρι λαμπερό να φωτίζεις του ουρανού το δόμα ! 


ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚΑΡΗ ΚΑΛΑΪΤΣΊΔΟΥ


https://youtu.be/gmcz3B-BPlw?si=yYVZNrOBaQ-JyV9F

Sunday, April 21, 2024

Εκδρομή στην Ελάτη και Τρίκαλα

 


Στις 21 Απριλίου, 2024, ημέρα Κυριακή, ήταν μια πολύ όμορφη ημέρα για την ομάδα συμμαθητριων γεμάτη αγάπη Χαρά,  ενεργητικότητα και συντροφικότητα. 

Αποφασίσαμε κάποιες, να συμμετάσχουμε σε μια εκδρομή  που διοργάνωσε το πρακτορείο Αχιλλέας tours, στην Ελάτη και στα Τρίκαλα .

Συμμετείχαμε η Σμαρούλα, η Ελένη, η Αννούλα, η Άννα, η Αφροδίτη, η Καίτη, η Μαίρη, η Μαρία, η Φωτεινή, η Ελλη, η Τομη 

Η εκκίνηση έγινε από την Ελιά το πρωί 7.30. Η ημέρα μας ξεκίνησε πολύ όμορφη και φωτεινή. 







Φτάνοντας στα Τρίκαλα απο την Εγνατία οδό για Αθήνα, πήραμε τον περιφεριακό δρόμο την πόλης και ακολουθησαμε τις πινακίδες προς Πύλη, Ελάτη, Περτούλι. 

Ο δρόμος μέχρι την Πύλη διασχίζει το δυτικό Θεσσαλικό κάμπο ενώ μετά την Πύλη περνά ανάμεσα από τα στενά μεταξύ των βουνών Ίταμου και Κόζιακα. Η διαδρομή από την Πύλη έως την Ελάτη είναι 14 χιλίομετρα. Μόλις 2 χλμ μετά την Πύλη, μπορείτε να κάνετε στάση στη τοξοτη γέφυρα της “Καμάρας” χτισμένη το 1513 από τον Άγιο Βησσαρίωνα.

Η πρώτη μας στάση ήταν η Πύλη Τρικάλων που  διαθέτει το ξακουστό και γραφικό μεγάλο τοξωτό γεφύρι! Εκεί  βγάλαμε τις δικές μας αναμνηστικές φωτογραφίες!














Η Ελάτη είναι ένα ορεινό χωριό, στο νομό Τρικάλων. 

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για τις χειμερινές εξορμήσεις. Ανήκει στο δήμο Πύλης και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 920 μέτρων. Ο μόνιμος πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 500 άτομα.

Βρίσκεται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων και μόλις 15 χιλιόμετρα από το Περτούλι και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.

Βουτηγμένη μέσα σε πυκνά δάση ελάτης, εξ ου και  ονομασία της. Τα παλιά πέτρινα χτίσματα, οι λιθόστρωτοι δρόμοι και οι μικρές πλατείες, στολισμένες με βρύσες και παρτέρια, της προσδίδουν αρχοντιά και γραφικότητα.

Εκεί υπάρχει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ελάτης που περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με τον εκκλησιαστικό πολιτισμό της περιοχής και αντικατοπτρίζουν τη θρησκευτική κληρονομιά του τόπου.

Σύμφωνα με βυζαντινά ευρήματα, το χωριό δημιουργήθηκε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης σε μια διαφορετική τοποθεσία κοντά στο ποτάμι. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν τρεις παλιότεροι οικισμοί οι οποίοι καταστράφηκαν από φωτιά το 1943, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελάτη χτίστηκε στη σημερινή της θέση αμέσως μετά την οριστική απελευθέρωση των Τρικάλων από τους Τούρκους το 1898 και μέχρι το 1955 ονομαζόταν Τύρνα.










Ήπιαμε το καφέ μας σε μια πολύ όμορφη καφετέρια στολισμένη με όλες τις αποχρώσεις των εποχών.












Η ώρα πέρασε γρήγορα με γέλια και με συζητήσεις για την ομορφιά της φύσης που τα μάτια μας κοιτούσαν έκθαμβα όλες τις αποχρώσεις του πράσινου.

Χωρίς να το καταλάβουμε και επειδή είχε αρχίσει να ψιλοβρέχει , αποφασίσαμε να κατηφορίσουμε για τα Τρίκαλα για να πάρουμε το γεύμα μας, που  δεν σαν κρύβω μας άνοιξε η όρεξη , αναπνέοντας καθαρό αέρα τα πνευμόνια μας. 

Τα Τρίκαλα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού είναι χτισμένη στη θέση που βρισκόταν η αρχαία Τρίκη από την οποία πήρε και το όνομά της. 

Η πόλη των Τρικάλων υπήρξε γενέτειρα αρκετών σημαντικών προσωπικοτήτων της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας, ανάμεσα σε αυτές ο Ασκληπιός, ο πρώτος έλληνας γιατρός.

 Αυτός γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις όχθες του ποταμού Ληθαίου, του οποίου οι θεραπευτικές ικανότητες έδωσαν την εντύπωση ότι είχε θεϊκές δυνάμεις. Για του λάτρεις της τέχνης υπάρχει το Μουσείο Δημήτρη και Λεγκως Κατσικογιάννη το οποίο αριθμεί 1236 πίνακες καθώς 114 γλυπτά του μεγάλου καλλιτέχνη Δημήτρη Κατσικογιάννη.

Ο Ληθαίος ποταμός, παραπόταμος του Πηνειού, τη διασχίζει και προσφέρει ένα φυσικό αξιοθέατο στη πόλη. Τα γραφικά σοκάκια, το Βαρούσι, το Βυζαντινό Φρούριο, τα παλιά Μανάβικα με τα ταβερνάκια και το άλσος του Προφήτη Ηλία που μέσα του στεγάζεται και ο Ζωολογικός κήπος, τη χαρακτηρίζουν.


Η Σμαρούλα είχε μια φίλη στα Τρίκαλα την Λίτσα η οποία μας είχε κλείσει για φαγητό στην ξακουστή Ταβέρνα Χάνι 



Το αναπαλαιωμένο αυθεντικό χάνι του 1918, με το υπόγειο κελάρι, δεσπόζει απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό και αποτελεί σημείο αναφοράς των Τρικάλων «παντρεύοντας» την εκλεκτική ελληνική κουζίνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής.

Πέτρα, ξύλο και φως, ποτισμένα με λίγες σταγόνες ιστορίας, συνδυάζονται αρμονικά δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον το οποίο επιμελήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αρχιτέκτονας Φένια Καλογερομήτρου.

Μετά κάναμε μια βόλτα στον πεζόδρομο Ασκληπιού που βρίσκονται και πολλά από τα μαγαζιά αναψυχής της πόλης, στην παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι που σημαίνει συνοικία «εκτός κάστρου» μας ταξίδεψε στο χρόνο.







Από μακριά είδαμε το φρούριο των Τρικάλων που λόγω βροχής δεν μπορούσαμε να πάμε.   Το φρούριο σήμα κατατεθέν για την πόλη, με το παλιό ρολόι και την καμπάνα των 650 κιλών, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Σε αυτό εκτός από το ρολόι, υπάρχει ένα υπαίθριο θέατρο καθώς και καφέ εστιατόριο. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο, μαζί με το ποτάμι! Από το ρολόι έχεις μια πανοραμική εικόνα της πόλης.


Το Κουρσούμ Τζαμί – Στη νότια είσοδο της πόλης βρίσκεται το Κουρσούμ-Τζαμί, έργο του εξισλαμιθέντος Αρχιτέκτονα Σινάν-πασά. Ανακατασκευάστηκε το 1996 από το Δήμο Τρικκαίων με χρηματοδότηση της Ευρ.Ένωσης. Είναι έργο προστατευόμενο από την UNESCO

Ο Πολυχώρος Τέχνης και Πολιτισμού Μύλος Ματσόπουλου – Ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιομηχανικό μνημείο, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο αλευροποιείο και μακαρονοποιείο της Ελλάδας. Τα μηχανήματα του Μύλου διατηρούνται σε καλή κατάσταση ενώ εκεί στεγάζεται ο θερινός και χειμερινός Δημοτικός Κινηματογράφος.






Ιδρυτές του ήταν οι αδερφοί Αγαθοκλή οι οποίοι διατηρούσαν εργοστάσιο στη Στυλίδα και επέκτειναν τις δραστηριότητές του στα Τρίκαλα, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

 Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε πολλές ιδιοκτησίες ώσπου κατέληξε στα χέρια του Ιωάννη Ματσόπουλου.

 Το 1977 πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Τρικκαίων, με δωρεά του ιδιοκτήτη του. Για περισσότερο από δυο δεκαετίες, το πανύψηλο τουβλόκτιστο φουγάρο του παρέμενε σβηστό, οι μηχανές του σταματημένες και οι πύλες του ερμητικά κλειστές.

Στο Βαρούσι που κάποτε ήταν η γειτονιά των ευκατάστατων Τρικαλινών είδαμε τα δίπατα σπίτια, αρχοντικά και τις ξύλινες πόρτες και χρονολογείται μεταξύ 17ου-19ου αιώνα. 

Είναι χτισμένο στις παρυφές του βυζαντινού κάστρου (φρούριο), αποτελεί την ιστορικότερη συνοικία των Τρικάλων.

 Επί τουρκοκρατίας ήταν η εύπορη, χριστιανική και αυτοδιοικούμενη περιοχή της πόλης. Έως το 1930 καθιστούσε την αριστοκρατική συνοικία των Τρικάλων στην οποία κατοικούσαν κυρίως μεγαλέμποροι και μεγαλοκτηματίες. Στα ΝΑ της εκτείνεται η συνοικία Παλιά Μανάβικα και οι δυο μαζί απαρτίζουν σήμερα την παλιά πόλη.

Η ονομασία «Βαρούσι» προέρχεται από την τουρκική λέξη varos (προάστιο) και σημαίνει «συνοικία εκτός οχυρού». Χρησιμοποιήθηκε σε ολόκληρη τη βαλκανική επικράτεια χαρακτηρίζοντας οικισμούς που χτίστηκαν έξω και γύρω από κάποιο κάστρο. Χρησιμοποιήθηκε επίσης, σε διάφορα μέρη της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας για την ονομασία χριστιανικών συνοικιών.

Το Βαρούσι διακρίνεται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των παλιών διώροφων αρχοντικών, με τα χαγιάτια, τις μακριές μαρκίζες και τα έντονα χρώματα. Είναι κατασκευασμένα από πλίνθους και σοβά, μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, και έχουν χαρακτηριστεί στο σύνολό τους διατηρητέα. Αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθηση εκείνης της περιόδου, προϊόν της μεγάλης ανάπτυξης του εμπορίου και της βιοτεχνίας.

Τα χαρακτηριστικά στενά σοκάκια του έγιναν γνωστά, μέσα από τα τραγούδια του Τσιτσάνη, ως «τα στενά του Σακαφλιά». Στην πραγματικότητα όμως, ο μεγάλος τρικαλινός δημιουργός αναφερόταν στις φυλακές Τρικάλων. Σε κάποια από αυτά, ανάμεσα από τα πέτρινα διατηρητέα, ξεπροβάλλει ο πύργος του ρολογιού και τα τείχη του κάστρου, συνθέτοντας εικόνες βυζαντινής αρχοντιάς και μεγαλοπρέπειας.




Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά». Όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραφε αυτούς τους στίχους το 1939, εμπνευσμένος από τη δολοφονία του διαβόητου κακοποιού της εποχής Γεώργιου Σακαφλιά, μέσα στις φυλακές Τρικάλων, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια μέρα αυτές οι φυλακές, «τα στενά», θα γινόταν το πολιτιστικό σπίτι του.

Το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, λειτουργεί στον επάνω όροφο των παλιών φυλακών Τρικάλων, δίπλα στον ποταμό Ληθαίο. Είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού. Ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του λαού, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα τα οποία αντανακλώνται μέσα από τα δεκάδες, σπάνιας ομορφιάς και αυθεντικότητας, τραγούδια του.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η βιογραφία του δημιουργού, διάφορες φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του, όπως παρτιτούρες και δίσκοι με αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών του. Επίσης, περιλαμβάνονται εργαλεία και μηχανήματα από τις παλιές φυλακές καθώς και αντικείμενα από τη ζωή των κρατουμένων.

Στη δυτική όψη του παλιού διοικητηρίου των φυλακών, δεσπόζει, επιβλητική, η μορφή του Βασίλη Τσιτσάνη. Πρόκειται για ένα ψηφιδωτό επιφάνειας 18 τ.μ., προσφορά των τρικαλινών καλλιτεχνών Μιχάλη Κουφογιάννη και Γεώργιου Κουρμέτζα, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 24-12-2019.




Ασκληπιείο – Στο κέντρο των Τρικάλων είδαμε  τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης.


Στη μια πλευρά της γέφυρας υπάρχει ένας τεχνητός καταρράκτης τα νερά του οποίου πέφτουν με δύναμη στην κοίτη του Ληθαίου και προσφέρουν ένα όμορφο θέαμα.

 Λόγω της ευρείας της επιφάνειας, λειτουργεί ως μικρή πλατεία και σημείο χαλάρωσης πάνω από το ποτάμι με θέα την εμβληματική φιγούρα του Ασκληπιού.

Ο Ασκληπιός απεικονίζεται με πυκνά μαλλιά και μούσι να φοράει μανδύα. Στο αριστερό χέρι κρατάει ραβδί γύρω από το οποίο κουλουριάζεται ένα φίδι, σύμβολο της Ιατρικής επιστήμης. Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο και στη βάση του φέρει τις επιγραφές:

«ΣΤΟΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ. ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ»

«ΕΓΩ Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, ΕΞ ΙΕΡΗΣ ΤΡΙΚΚΗΣ ΗΚΩ. ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΙΙΙ.14.6»

«ΕΤΑΙΡΟΣ Δ’ ΕΣΤΙ ΛΗΘΑΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΤΡΙΚΚΗΝ ΕΦ΄ Ω Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΝΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ. – ΣΤΡΑΒ. ΓΕΩΡΡ. ΧΙV. 647»

Μετά ήπιαμε τον καφέ μας , σε μια καφετέρια της Πλατείας και ήρθε η ώρα της επιστροφής για τη Βέροια.

Στην επιστροφή χορέψαμε τραγουδήσαμε , δεν καταλάβαμε ποτέ φτάσαμε στη Βέροια. 

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ,    στη Λίτσα φίλη της Σμαρούλας, στο Πρακτορείο Αχιλλέας Tours  και ιδιαίτερα στην Έλενα για αυτή την υπέροχη εκδρομή Ελάτη - Τρίκαλα , που μας χάρισε ιδιαίτερες στιγμές χαράς, συγκίνησης και θαυμασμού.

Ελένη Λούκαρη-Καλαϊτσίδου